Nuoren oikeuksiaan koskevan tiedon ja ymmärryksen lisääminen lastensuojelun sijaishuollossa (NOJA-hanke)
NOJA-hankkeessa kehitettiin tapoja lisätä nuoren ymmärrystä oikeuksistaan lastensuojelun sijaishuollossa ja työskenneltiin nuorten kanssa pienryhmissä mallinnusten pohjalta. Hankkeessa laadittiin kaksi opasta sijaishuollon käyttöön sekä aihetta koskeva verkkomateriaali.
Sijaishuolto on hyvin erityinen huolenpidon konteksti, jota lainsäädäntö ohjaa vahvasti. Vastuu nuoren huolenpidosta jakautuu usealle taholle, ja nuoren tilannetta tarkastellaan erilaisten asiakirjojen, suunnitelmien, kirjausten ja päätösten kautta. Tämän kaiken keskellä nuoren voi olla vaikeaa rakentaa jäsentynyttä kuvaa omasta tilanteestaan ja ympäröivästä todellisuudesta. Sijaishuoltoa voi myös kuvata hyvin perus- ja ihmisoikeusherkäksi alueeksi, jossa nuoren perus- ja ihmisoikeudet ovat korostuneesti tarkastelun kohteena. Oikeuksien merkitys korostuu ylipäätänsä aina, kun viranomaiset puuttuvat ihmisten elämään. Erityisesti näistä syistä tieto nuorelle kuuluvista oikeuksista sekä siitä, miten nuori voi niitä tosiasiassa käyttää, on sijoituksen aikana niin merkittävää.
Käytännössä nuorilla ei kuitenkaan aina ole riittävästi tietoa asiakkuuttaan koskevasta sääntelystä. Tämä seikka on nostettu toistuvasti esiin laillisuusvalvojien, lapsiasiavaltuutetun, eri lapsijärjestöjen sekä lastensuojelun kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroissa ja kannanotoissa.
Kohderyhmänä ovat olleet nuorisoikäiset sijaishuollossa elävät nuoret. Nuoren tiedolliset oikeudet on haluttu nostaa erilliseksi tarkastelun kohteeksi, koska nuoruuteen elämänvaiheena liittyy erityisiä tarpeita ja haasteitakin. Omia oikeuksia ja asemaa koskevan ymmärryksen lisääminen on eräs keino tukea nuoren itsenäistymistä. Nuoruudesta erityisenä elämänvaiheena myös seuraa, että oikeuksien sisällöt eroavat nuorisoikäisillä toisaalta aikuisten ja toisaalta pienempien lasten vastaavista.
NOJA-hanke aloitettiin keväällä 2018 tiiviillä kahden kuukauden pituisella työskentelyrupeamalla viiden sijaishuollossa elävän nuoren ja Osallisuuden Ajan kokemusasiantuntijan kanssa. Yhdessä nuorten kanssa pohdittiin ja haettiin kieltä sekä jäsennystapoja, joilla oikeuksia voidaan yhdessä tarkastella. Kaikista nuorten työskentelykokonaisuuksista kerättiin nuorilta palautetta. Hankkeessa laadittua Tärkeitä oikeuksia sijaishuollossa -verkkomateriaalia työstettiin nuorten kanssa myös erikseen järjestetyissä työpajoissa, joissa pohdittiin sekä oikeuksien sisältöjen kuvaamista että kuvitusideoita.
Hankkeen aikana työskenneltiin lisäksi eri tavoin Osallisuuden Ajan kokemusasiantuntijoiden sekä SOS-lapsikylän kehittäjänuorten kanssa.