Nuorilähtöinen tieto kunnissa - kysely ja itsearviointi nuorilähtöisen tiedon tilan arvioimiseen kunnassa
Toimintamalli sisältää ohjeet sekä lapsi- ja nuorilähtöisen tiedon tilaan liittyvän kyselyn tekemiseen että kunnan lapsiin ja nuoriin liittyvän verkoston suorittamaan itsearviointiin kyselyn pohjalta.
Tilastotietokannoista, väestötutkimushankkeista ja ylipäätään tilastoista saatava tieto ja kansalliset indikaattorit ovat tyypillisesti paremmin huomioituja nuoriin liittyvien hyvinvointisuunnitelmien, päätösten ja kehittämistyön taustalla. Ne saattavat jäädä kuitenkin etäälle nuoren elämismaailmasta. Paikallista tietoa pitää oppia tunnistamaan, kokoamaan ja käyttämään toimintaa suunniteltaessa ja arvioitaessa. Mallissa painotetaan erityisesti paikallisen tiedon osuutta.
Yksittäiset tai jaetut kokemukset, tilastot, tutkimukset ja paikkatieto ovat palapelin palasia, joista tulee yhdessä koota kuva todellisuudesta. On pyrittävä muodostamaan yhteistä nuorilähtöistä tietoa työn pohjaksi. Kunnat rakentavat toimintansa valtiolta tulevan ohjauksen pohjalta. Kulmakivinä ovat koulutetut ammattilaiset muun muassa kouluissa, nuoriso- ja vapaa-aikatoimessa, sosiaali- ja terveydenhuollossa, ja toimijat kolmannella sektorilla. Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa paikalliset tilastot, arkityöstä tulevat kokemukset ja tuntemus lasten, nuorten ja perheiden tarpeista ja tahdosta alkavat elää ja tuottaa toimintaa. Nuorten ja perheiden on oltava tässä aktiivisesti mukana.
Kehittäjät:
- Alueellinen hyvinvointikoordinaattori Heli Lehtovaara (PHHYKY)
- Projektipäällikkö Anne-Marie Haavisto (Verso)
- Kuntien hyvinvointikoordinaattorien verkosto
Kohderyhmänä on ollut kuntien hyvinvointityöstä vastaavat koordinaattorit, paikalliset hyvinvointiryhmät ja toimielimet. Kuntien hyvinvointikoordinaattorit ovat vastanneet kyselyyn, jonka tulokset on käyty yhdessä läpi. Koordinaattorit ovat tuoneet esille, miten kysely auttoi jo hahmottamaan omaa ymmärrystä nuorilähtöisen tiedon hyödyntämisestä osana kunnan toiminnan suunnittelua ja toteutusta. Itsearviointikeskusteluun osallistuneet kunnat kokivat keskustelun auttavan omien kipupisteiden ja vahvuuksien tunnistamisessa ja seuraavien askelten sopimisessa.