NuorisoHelppi -nuorten yhteydenottokanava sosiaalipalveluihin
NuorisoHelppi tarjoaa nuorille helpon tavan saada ohjausta ja tukea. Pirkanmaan hyvinvointialueen sivuilla olevan lomakkeen avulla yhteydenotto asiakasohjaukseen on vaivatonta ja turvallista. Palvelua jatkokehitetään nuorten tarpeiden mukaisesti.
Nuorten ja heidän kanssaan toimivien on pitkään ollut haasteellista löytää sopivia sosiaali- ja tukipalveluita. Tämä johtuu usein siitä, että palveluverkosto on hajanainen ja palveluita on vaikea löytää. Tämä voi johtaa siihen, että avun tarvitsijat eivät saa tarvitsemaansa apua ajoissa tai jäävät kokonaan ilman tukiverkostoa.
Tässä tilanteessa on otettu käyttöön ratkaisu, joka on suunniteltu helpottamaan palveluihin ohjautumista ja madaltamaan kynnystä avun piiriin hakeutumisessa. Tämä lähestymistapa on suunnattu erityisesti nuorille, jotka saattavat kohdata vaikeuksia palvelujen löytämisessä tai niihin pääsyn kanssa.
Ratkaisun ytimessä on pyrkimys tarjota selkeitä ja helposti saavutettava kanava, joiden kautta nuoret voivat löytää tarvitsemansa avun. Tämä voi sisältää hyvinvointialueen, seurakuntien, yhdistysten ja järjestöjen erilaisia palveluita kuten verkkopalveluita, puhelinneuvontaa tai matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa ammattilaiset ovat valmiina auttamaan. Näiden palveluiden tavoitteena on tarjota tukea ja ohjausta niin, että nuoret voivat löytää itselleen sopivat tukiverkostot ja palvelut, jotka vastaavat heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa.
Kokonaisuudessaan tämä ratkaisu pyrkii edistämään nuorten hyvinvointia ja tarjoamaan heille paremmat mahdollisuudet saada tarvitsemaansa apua ja tukea elämänsä eri tilanteissa.
Osalle nuorista tarjolla olevat palvelut saattavat tuntua etäisiltä tai vaikeasti saavutettavilta, ja tiedon löytäminen näistä vaihtoehdoista saattaa olla hankalaa.
Nuoret saattavat kohdata esteitä palveluiden löytämisessä niin fyysisen etäisyyden kuin tiedonkulun osalta. Monille saattaa olla epäselvää, mitä palveluita on tarjolla ja miten niihin voi hakeutua.
Pirkanmaan alueellista nuorisovaltuustoa pyydettiin nimeämään yhteydenottolomake ja heidän ehdotuksena oli NuorisoHelppi. Heiltä myös kysyttiin lomakkeen sisällöstä mielipidettä.
Yhdeksäsluokkalaisille toteutettiin kysely Tampereen kaupungin järjestämillä Vaikuta! -päivillä. Nuorten näkemyksen mukaan lomake on sopiva nuorten käyttöön. Nuoret kuitenkin toivovat joustavampaa yhteydenottotapaa ja he nostivat esille WhatsAppin.