Nuorisopsykiatri liittyy nuorten perustason keskitettyyn MTP-tiimiin​.

Toimintaympäristö

Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden työnjako perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken on ollut ajoittain epäselvä. Myös työnjaon toteutuksessa on alueellisia eroja.​ 

Erityisen haasteellinen asiakasryhmä on keskivaikeista oireista kärsivät lapset ja nuoret. Perustason osaaminen ja palvelujärjestelmä eivät tue parhaalla mahdollisella tavalla kohderyhmän vaikuttavan hoidon toteutusta. Keskivaikeiden oireiden hoito vaatisi perus- ja erikoistason sujuvaa yhteistyötä ja terveydenhuoltolain mukaan perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon tulisi muodostaa toiminnallinen kokonaisuus.

Edellä mainitussa kokonaisuudessa erikoislääkärien rooli on keskeinen, miten perinteisesti erikoissairaanhoidossa työskentelevä erikoislääkäripalvelu pystyisi muodostamaan terveydenhuoltolain edellyttämän toiminnallisen kokonaisuuden ja siten parantamaan perusterveydenhuollon kyvykkyyttä hoitaa mm. keskivaikeista ja pitkittyneistä oireista kärsiviä lapsia ja nuoria.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena oli sujuvoittaa nuorten palvelua (mm. B - lausunnot, erotusdiagnosointi, lääkityskokeilut, haastavat hoitosuunnitelmat), tukea konsultaatiolla perustason lääkärien työtä, ​lisätä perustason kyvykkyyttä, tuottaa sujuvia ja joustavia asiakaslähtöisiä palveluita sekä vähentää nuorisopsykiatrian lähetteiden määrää.

Muutoksen mittaaminen

Toimintamallin kokeilua arvioitiin kahdella kokeilussa mukana olleelle henkilöstölle ja yhteistyötahoille suunnatulla kyselyllä. Ensimmäinen kysely tehtiin 6kk kokeilun aloittamisen jälkeen ja toinen kysely kokeilun lopussa (15kk kokeilun aloittamisen jälkeen). Tuloksissa huomioitava, että kyselyssä ei pystytty todentamaan olivatko vastaajat samoja henkilöitä eri kyselykierroksilla. 

Keskeisimpiä nostoja:

  • Keskivaikeiden oireiden hoitaminen koettiin parantuneen kokeilun aikana, muutos kyselyiden välillä 54% -> 84%.
  • Kokeilun koettiin sujuvoittaneen keskivaikeiden oireiden hoitoa, muutos kyselyiden välillä 82% -> 95%​.
  • MTP-asioiden yleinen osaaminen ja kyvykkyys hoitaa koettiin lisääntyneen erikoislääkärin toiminnan myötä, muutos 46% -> 84%.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Palveluiden kohderyhmä oli 13 – 23 vuotiaat nuoret. ​

Ratkaisun testaaminen

 Kokeilu toteutettiin 8/2022 – 12/2023 Espoon, Vihdin sekä Karkkilan alueilla sijaitsevissa yksiköissä.

Kokeilun tavoitteet

Tavoitteena oli sujuvoittaa nuorten palvelua (mm. B - lausunnot, erotusdiagnosointi, lääkityskokeilut, haastavat hoitosuunnitelmat), tukea konsultaatiolla perustason lääkärien työtä, ​lisätä perustason kyvykkyyttä, tuottaa sujuvia ja joustavia asiakaslähtöisiä palveluita sekä vähentää nuorisopsykiatrian lähetteiden määrää.

Kokeilussa opittua

Erikoislääkärillä tulee olla riittävä tuki. Kokeilussa huomattiin, että esimerkiksi psykologipalvelun ja psykologin puuttuminen vaikeutti esimerkiksi autismikirjon selvittelyjä.​

Isoin hyötyjäryhmä oli moniongelmaiset nuoret, joilla useita eri hoitokontakteja, epäselvä hoidon koordinointi sekä jatkuvaa edestakaista liikettä perustason ja erikoissairaanhoidon välissä.​

Palvelu koettiin erityisen hyödylliseksi silloin, kun erikoislääkärin tuki pystyttiin järjestämään nopeasti ja joustavasti, esimerkiksi lääkehoito saatiin tukemaan muuta hoitoa.​

Espoossa havaittiin, että lähetteiden palautumisprosentti on erityisen pieni, kun on erikoislääkäri käytettävissä (erotusdg ja konsultointi).​

Espoon ja Karkkila/Vihti/Nummela alueen yksiköt kovin eri kokoisia. Alueilla on jonkin verran eroavaisuuksia palveluissa, esimerkiksi nepsy–palveluketjussa, jolla saattaa olla vaikutusta palvelun sisältöön ja erikoislääkärin tarpeeseen.​

Ratkaisun perusidea

Toimintamallin kokeilu/pilotointi, jossa nuorisopsykiatri toimii osana nuorten perustason mielenterveys ja päihdepalvelua sekä lisää perustason kyvykkyyttä hoitaa ja tukea keskivaikeista häiriöistä kärsiviä nuoria. Erikoislääkärin palvelu ostettiin 1 pvä / vko / yksikkö. Työnkuva erotettiin yksilön normaalista lääkärityöstä.

Nuorisopsykiatri perustason tukena työnkuva:

  • Nopea konsultointi kompleksisissa asiakastapauksissa: vakavien mielenterveyshäiriöiden tunnistaminen ja erotus dg. ml. arviointikäynti.​
  • Lääkityksen aloitus sekä perustason konsultoitu lääkityksen aloitus​
  • B -lausunnot ja niihin liittyvät käynnit mm. kuntoutus​
  • Hoidon porrastukseen liittyvä arviointi sekä hoidon suunnittelu (komplisoituneet) ​
  • MTP-työryhmä konsultaatiot​
  • Alueellinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö (vastinpari)
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Keskeinen ja melko luotettava kokeilun tulos oli, että yksiköiden ammattilaiset kokivat oman ja yksikön kyvykkyyden hoitaa keskivaikeista oireista kärsiviä nuoria kohentuneen erikoislääkärin tuella. 

B-lausuntojen sujuva kirjoittaminen perustasolla nopeutti nuorten jatkohoitoon pääsyä silloin kun B-lausunto oli edellytys jatkohoitoon. Lisäksi tällä vältettiin kokeilujakson aikana useita turhia ESH-lähetteitä. Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrissä ei kuitenkaan voitu nähdä selkeää ja johdonmukaista muutosta, vaan lähetteiden määrään vaikutti enemmän luontainen kausivaihtelu, lääkäriresurssin muutokset sekä lähetekriteerien muutokset.

Perustason konsultaatiokynnys ei madaltunut merkittävästi vaikka erikoislääkäri oli osa perustason palvelua (perusterveydenhuollon sisäinen konsultointi)​. Näin ollen kokeilun perusteella on vaikea arvioida tuottaako erikoislääkäri perustason yksikössä enemmän kuin esimerkiksi lasten ja nuorten asioihin perehtynyt yleislääkäri. Ratkaisevaa saattaakin olla lääkäriresurssi ja lääkärin yleinen perehtyneisyys.

Yksittäisten nuorten palvelu sujuvoitui, kun asiat voitiin hoitaa yhdessä yksikössä, yhdellä palvelutasolla siirtämättä nuorta seuraavaan palveluun.