Nuorisopsykiatrian, päihdepalvelujen ja vaativan lastensuojelun laitosyksikön konsultaatiotiimi
Konsultaatiotiimimallia kehitetään yhteistyön ja monialaisen osaamisen vahvistamiseksi lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkaiden kanssa työskentelevien ammattilaisten käyttöön asiakkaan palveluprosessin sujuvoittamiseksi.
Lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskuksien (OT) valmistelutyössä todettiin yhdeksi
erityisen vaativan tason kohderyhmäksi ne nuoret, joilla on kehityksen vakava vaarantuminen (vakavaa epäsosiaalista käyttäytymistä, mahdollista rikollisuutta, aggressiivisuutta, mielenterveyden ja/tai päihdeongelma) ja samanaikaisesti sekä hoidon, että lastensuojelun avo- tai sijaishuollon tarve.
Pohjois-Savossa kehitystyön alla oleva lastensuojelun vaativan tuen yksikkö tulee vastaamaan OT- tason lastensuojelun laitoshoitoa tarvitsevien asiakkaiden palvelutarpeeseen. Yksikkö on vaativan tason lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteistä monialaista toimintakenttää. Yksikön tuottaman palvelun avulla pyritään vähentämään lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian epätarkoituksen mukaisia asiakkuuksia, sekä julkisten palveluiden kuormitusta. Hyötyjä ovat myös asiakaslähtöisyys, koulunkäyntikyvyn turvaaminen, sekä terveydenhuollon osaamisen lisääntyminen vaikeahoitoisten nuoruusikäisten lastensuojelun laitoshoidon asiakkaiden kanssa.
OT- hankkeen tavoitteena vuosina 2022-2023 oli rakentaa Itä-Suomen yhteistyöalueelle (YTA) yhteistoiminta, sekä konsultaatiomalleja erityisen hankaliin, kompleksisiin lasten, nuorten ja perheiden tilanteisiin, joissa tarvitaan vaativaa lastensuojelun, sekä nuorisopsykiatrisen erikoissairaanhoidon palveluita ja/tai osaamista. Lisäksi kehittämisalueena oli lastensuojelun vaativan tuen yksikössä tarvittavan osaamisen ja OT- asiakasprosessin sisällön kehittämistyö.
OT- hankkeessa pilotoitiin monialaista konsultaatiotiimi- toimintamallia Pohjois-Savon hyvinvointialueen Kuopion yliopistollisen sairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikan, Kuopion seudun päihdepalvelusäätiön, Mäntyrinteen perhetukikeskuksen vastaanotto- ja arviointiyksikkö Kivelän ja OT- hankkeen kesken. Vastaanotto- ja arviointiyksikkö Kivelä tulee vuoden 2024 aikana muuttumaan vaativan erityistason palveluita tarjoavaksi lastensuojelun vaativan tuen yksiköksi palvellen koko Itä- Suomen yhteistyöaluetta (YTA).
Toimintamalli on kehitetty ammattilaisten työn tueksi. Monialaisessa konsultaatiotiimissä ammattilaiset saavat mahdollisuuden pohtia ja jakaa ajatuksiaan kokonaisvaltaisesti monialaisessa ryhmässä, mikä auttaa asiakkaan tilanteen selvittelyä ja arviointiprosessin eteenpäin viemistä. Monialainen pohdinta ja yhteisosaamisen kehittyminen helpottaa ammattilaisten työtä, lisää heidän ammatillista osaamistaan ja auttaa jaksamaan työssä sen kuormittavuutta lieventäen.
Monialaisen konsultaatiotiimimallin kehittämiseen ja toteuttamiseen osallistuvat KYS/Nuorisopsykiatrian sosiaalityöntekijä ja sairaanhoitaja, Päihdepalvelusäätiön ohjaaja ja sairaanhoitaja, Kivelä- yksikön työntekijät, sekä OT- hankkeen projektikoordinaattori.
Lisäksi konsultaatioihin liittyy osaamisen vahvistamisen, tiedon lisäämisen ja monialaisen yhteistyön kehittämisen näkökulmasta eri asiantuntijatapaamisia/ lyhyitä infotuokioita, joista kevään-23 aikana toteutui KYSin lasten- ja nuorten oikeuspsykiatrian työntekijöiden osallistuminen. Syksylle- 23 suunniteltuja/ sovittuja on päihdelääkärin, nuorisopsykiatrin ja etsivän nuorisotyön osuus.
Konsultaatiotiimityöskentelyn avulla tavoitellaan vaikuttavaa nuorisopsykiatrian, päihdepalvelujen ja lastensuojelun yhteisasiakkaiden palveluprosessia erityistason palveluissa.
Konsultaatiotiimityöskentelyn tavoitteet:
• nuorisopsykiatrisen ja päihdeosaamisen jakaminen ja levittäminen lastensuojelun laitosyksikössä työskentelevien ammattilaisten käyttöön haastavissa ja kompleksisissa tilanteissa.
• yhdessä pohtien löytää ratkaisuja tiettyyn rajattuun asiakastyössä esiin tulleeseen ongelmaan tai
tilanteeseen -> monialaisen yhteistyön tekeminen ja yhteistyöosaaminen kehittyy.
• työyhteisön, sekä yksilötasolla työntekijän oman ammatillisen roolin vahvistuminen suhteessa
asiakastyöhön - > ammattitaito kehittyy ja osaaminen vahvistuu.
• työn kuormittavuuden hallinnan, sekä työntekijän että työyhteisön työhyvinvoinnin tukeminen
Toimintamallia juurrutetaan alueella tuottamalla konsultaatiomallin mukaista toimintaa osana pilotointiin osallistuneiden yksiköiden perustyötä. Uudenlaisen toimintamallin juurtuminen vaatii resurssia, aikaa toiminnan toteuttamiselle, toiminnasta saatuja positiivia kokemuksia, sekä jatkokehittämisideoita ja tiedon leviämistä. Vuoden 2024 aikana toimintamallia kehitetään edelleen yhdeksi yhteistoimintakäytänteeksi uudessa lastensuojelun vaativan tuen yksikössä, jossa tavoitteena on sote-integroidun työtavan toteutuminen. Konsultaatiotoiminnan avulla uusi lastensuojelun vaativan tuen yksikkö tuottaa maakuntaa ja koko Itä-Suomen YTAa palvelevaa tietotaitoa erityisen vaativahoitoisen lastensuojelun tarpeessa olevan nuoren palvelutarpeen standardoidusta arvioinnista ja monialaisen tuen rakentamisesta ammattilaisten yhteistyöhön, palveluiden integraatioon ja tutkittuun tietoon perustuen. Näin ollen vaativin lastensuojelun ja nuorisopsykiatrian yhteisasiakkuuksiin liittyvä monialainen- osaaminen on koko Itä-Suomen YTA- alueen hyödynnettävissä.
Kehittämistyön ja konsultaatiotiimimallin kohderyhmänä ovat ensisijaisesti erityistason palvelujen ammattilaiset, jotka työskentelevät nuorisopsykiatrian ja lastensuojelun yhteisasiakkaiden kanssa. Monialaisen yhteisosaamisen vahvistamisen avulla lisätään tietotaitoa ammattilaisten hyödynnettäväksi asiakastyöhön. Tavoitteena on, että lastensuojeluyksikössä asiakkaana oleva nuori saa parhaan mahdollisen avun ja tuen arviointiprosessinsa ja tilanteen selvittelyn tueksi. Osaamisen jakamisen avulla voidaan välttää päällekkäistä työtä ja lisätä keskeisten toimijoiden välistä yhteistoimintaa. Toiminta näkyy asiakkaalle yhtenäisenä palveluprosessina ja eri toimijoiden välisen "pompottelun" vähenemisenä.