Nuorten Foorumi - vertaisuutta ja vaikuttamisen mahdollisuuksia nuorilta nuorille
Nuorten foorumi on Pesäpuu ry:ssä kehitetty nuorilta nuorille suunnattu vertaistuen ja vaikuttamisen malli 15–21-vuotiaille sijais- ja jälkihuollossa oleville nuorille ja sijaissisaruksille.
Foorumit ovat päivän mittaisia matalan kynnyksen kehittämistyöpajoja.
Nuorten osallisuus on ollut viimeisen kymmenen ajan yksi merkittävimpiä lastensuojelun kehittämiskohteita. Asiakkaiden mukaan ottaminen kehittämistyöhön on poikinut erilaisia yksilö- ja ryhmämuotoisia malleja osallisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen liittyen.
Nuorilta nuorille -toimintamalliin liittyviä toimintaympäristöihin liittyviä havaintoja on koottu alle:
- Laki: Lastensuojelu ja lasten oikeuksien sopimuksen edellytykset osallisuudesta sekä yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.
- Trendit: Asiakasosallisuuden lisääntyminen, yhteiskehittämisen lisääntyminen, palvelumuotoilun hyödyntäminen.
- Eettisyys ja hyvinvointi: Nuorilta nuorille -mallinnus toteuttaa vertaisuutta, osallisuutta, voimaantumista.
- Demokratia: Nuorille myös matala kynnyksen mahdollisuuksia ja paikka opetella yhteiskunnallista vaikuttamista.
Mallia on hyödynnetty myös osa eri valtakunnallisia kehittämishankkeita, kuten Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmassa sekä THLn koordinoimassa Yhdessä aikuisuuteen, Elämässä Eteenpäin - jälkihuollon kehittämishankkeessa. Lisäksi mallia on hyödynnetty vuoden 2011 aikana Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimin, Lapsiasiavaltuutetun toimiston, Lastensuojelun Keskusliiton ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL kanssa yhteistyössä toteutetun Uskomme sinuun, usko sinäkin -sijaishuollon kiertueella.
Myös tulevaisuudessa Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä on entistä tärkeämpää, että nuorten osallisuus toteutuu rakenteellisesti. Tässä mallissa nuoret saavat turvallisesti käsitellä itselleen tärkeitä teemoja nuorilta nuorille näkökulmasta ja nuorten ääni tulee kuuluviin autenttisesti.
Toimintaympäristön muutoksissa on ensiarvoisen tärkeää, että toiminta dokumentoidaan huolellisesti, nuorten tuottama tieto julkaistaan ja tieto palautetaan nuorille tarkasteluun, sekä pyritään osoittamaan mihin nuorten tuottamaa tietoa on hyödynnetty.
Muun muassa Pesäpuun UP2US-hankkeessa selvitettiin ja pilotoitiin erilaisia nuorten osallisuuden mahdollistavia malleja, joita on kuvattu hankkeen Nuorten osallisuus ja kokemusasiantuntijuus ennen, nyt ja tulevaisuudessa -raporttiin.
Lastensuojelun asiakkaana olevien nuorten ääni ei ole kuulunut riittävästi lastensuojelun kehittämisessä. Tarvittiin malli, joka mahdollistaa eettisen toteutetun matalan kynnyksen, vertaisuuteen pohjautuvan osallisuuden lastensuojeluun liittyvissä kysymyksissä.
Pesäpuussa nuorilta nuorille –toimintamalli syntyi 2010-luvun taitteessa, kun lähdimme kehittämään nuorten ja ammattilaisten välille työvälineitä lastensuojeluun. Hyvin pian huomasimme nuorten olevan vastaanottavaisempia ja innostuneempia kehittämistoiminnasta, mikäli sitä ohjaavat ammattilaisten sijaan heidän vertaisensa.
Asiakaslähtöinen kehittämistyö on myös ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan vähintään nouseva trendi ja tapa kehittää palveluita. Nuorten foorumi -malli tarjoaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleville kohderyhmille matalan kynnyksen tavan päästä osaksi kehittämään palvelujärjestelmää niin, että toiminta samalla parhaimmillaan tarjoaa heille vertaisuuden ja reflektion paikkoja ja siten lisää heidän hyvinvointiaan.
Nuorten osallisuus ja toimijuus lastensuojelun sekä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toiminnassa ja kehittämisessä vahvistuu.
- Yhteistyö julkisten palveluiden, yksityisten palveluntuottajien, oppilaitosten ja nuorten välillä vahvistuu
- Nuorille mahdollistuu osallisuuden ja merkityksellisyyden kokemuksia sekä foorumien osallistujana, että niiden järjestäjänä
- Ammattilaiset, opiskelijat, perhehoitajat ja muut lähiverkostot sekä päättäjät saavat tietoa ja nuorten näkökulmia palveluiden kehittämisen tueksi
Nuorten foorumit ja etätyöpajat toimivat sekä vertaistukena että vaikuttamisen välineenä noin 15–25-vuotiaille lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollossa oleville nuorille sekä sijaissisaruksille. YEE-hankkeen myötä toimintamallia on sovellettu myös 18-25-vuotiaiden alaikäisenä yksin maahan tulleiden aikuistuvien nuorten kanssa.
Lastensuojelun piirissä olevista tai olleista nuorista voidaan tunnistaa kohderyhmänä erityispiirteitä, joita toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava huomioon. Tällaisia teemoja ovat muun muassa nuorten taustalla olevat haastavat elämänkokemukset, kehittämistyön elämäntarinallisuus, lapsuus- tai nuoruusaikana saadut traumat, joista osa on voinut syntyä rakenteellisen eriarvoisuuden tai rakenteellisen väkivallan seurauksena sekä uudelleen- tai sijaistraumatisoitumisen mahdollisuus silloin, kun kehittämistyössä käsitellään haastavia elämänkokemuksia tai haavoittavaksi koettuja rakenteita tai toimintatapoja.
Toimintaan osallistuvien nuorten taustalla olevia traumaattisia tekijöitä ovat mm. se, että nuorilla voi olla useita sijoituksia tai sijaishuoltopaikan vaihdoksia. Sijaishuollossa on myös tunnistettu, että esimerkiksi hatkaaminen eli sijaishuoltopaikasta luvatta poistuminen voi altistaa nuoria erilaisille väkivallan muodoille. Lisäksi sijaishuollossa esiintyy jonkin verran vertaisväkivaltaa sekä aikuisten ja ammattilaisten nuoriin kohdistamaa kaltoinkohtelua, joskin näiden esiintymisestä ei ole tarkkaa tutkittua tietoa, esimerkiksi ilmiöiden laajuudesta tai niiden vaikutuksista. Nuorten kohtaamiset vuosien varrella sekä Lastensuojelun sijaishuollon epäkohdat ja lasten kaltoinkohtelu 1937–1983 -selvitys ja Oikeusasiamiehen tekemät tarkastukset sijaishuollon laitoksiin osoittavat, että ilmiöt ovat kuitenkin todellisia.
Nuorten foorumi saattaa olla osallistujille myös ensimmäinen paikka, jossa nuori puhuu asioista, jolloin erityisesti turvallisuuden ja vertaisuuden merkitys osana työskentelyä korostuu, jotta kuulluksi tulemisen kokemus mahdollistuu.
Foorumeiden työskentelytapa on siis oltava aina lähtökohtaisesti ratkaisu- ja voimavarakeskeinen. Foorumeissa käsitellään niitä asioita, jotka ovat jo hyvin sekä niitä asioita, joita pitää edelleen vahvistaa. Toiminta lähtee nuorten tarpeista ja toiveista ja teemat kietoutuvat vahvasti nuorten elämään. Nuoret ovat alusta asti olleet mukana sekä suunnittelemassa Nuorten foorumien konseptia että yksittäisten foorumien teemoja ja työskentelyosuuksia.
Foorumeita järjestetään kysynnän ja tarpeen mukaan eri puolilla Suomea yhteistyössä eri tahojen ja hankkeiden kanssa. Päivään osallistuvat nuoret voivat tulla paikalle yksin tai esim. tukena toimivan aikuisen kanssa. Mallin sisältöjä ja työskentelyn tapoja on mahdollista muokata osallistujien tarpeiden mukaan myös päivän aikana.
Työskentelyn tapoja valitessa huomioidaan kohderyhmän osalta foorumin saavutettavuus, käytetyn kielen ymmärrettävyys sekä fyysinen ja psyykkinen turvallisuus.
Verkossa järjestettävät etätyöpajat mahdollistavat nuorten osallistumisen laajemminkin, sillä matkustamista ei tarvita. Etänä voi olla myös helpompaa osallistua, sillä ei tarvitse olla muiden ihmisten kanssa samassa paikassa. Myös etätyöpajoissa nuorella voi olla aikuinen mukana tukemassa. Samoin etänä voidaan erityisin perustein mahdollistaa anonyymi osallistuminen, mikä ei paikan päällä järjestettäessä ole mahdollista.