Nuorten interventiokoordinaatio Kymenlaaksossa
Nuorten interventiokoordinaatiossa kehitetään nuorten matalan kynnyksen palveluiden näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönottoa ja juurtumista sekä lisätään tuen yhdenvertaista saatavuutta.
Kymenlaakson hyvinvointialueella nuorten psykososiaalista tukea tarjoavia palveluita on laajasti organisaation eri toimialojen toimintoina. Yhteinen koordinaatio ja suunnitelmallinen koulutussuunnittelu yli palvelurajojen on ollut haastavaa.
Mielenterveysstrategia 2020-2030 suosittelee, että näyttöön perustuvien psykososiaalisten menetelmien osaamista lisätään perustason palveluissa.
Nuorten interventiokoordinaatiotoiminnalla pyritään luomaan porrasteisen psykososiaalisten tuen ja hoidon mallia nuorten psykososiaalisista interventioista. Lisäksi tavoitteena on luona yhteinen näkemys ja suunnitelma nuorten psykososiaalisten menetelmien koulutuksista, toteutuksista ja seurannasta.
Lähtötilanne kartoitettiin interventiokoordinaatiotoiminnan alkuvaiheessa. Kartoituksesta on tehty erillinen toimintamalli, joka liitteenä.
Kymenlaakson hyvinvointialueen sisällä nuorten interventiokoordinaattorin työskentelyn kannalta merkittävä kehittäjäjoukko koostuu sekä Palveluiden kehittämisen hankekehittämisen osaajista (mm. lasten interventiokoordinaattori) että niistä palveluiden johtajista, esihenkilöistä ja työntekijöistä, joiden palveluita nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon interventiot koskevat.
Kansallisesti merkittävä kehittäjäjoukko koostuu HUS-YTA-alueen interventiokoordinaatioverkostosta, jossa tehdään yhteistyötä YTA-tasoisesti.
Nuorten interventiokoordinaatiolla tavoitellaan muutosta psykososiaalisten menetelmien osaamisen ja saatavuuden kokonaisuuteen:
- Porrasteinen psykososiaalisen tuen ja hoidon malli
- Tavoitteena yhtenäisen mallin luominen Kymenlaakson alueelle
- Psykososiaalisten menetelmien osaamisen lisääminen suunnitellusti koulutussuunnitelman pohjalta
- Saatavuuden, käyttöönoton ja ylläpidon tuki
- Tavoitteena tukea työntekijöitä ja esihenkilöitä niin, että interventioita olisi todellisuudessa saatavilla ja että osaaminen saadaan ylläpitää.
- Tiedolla johtaminen
- Tavoitteena tuottaa tietoa interventio-osaamisesta, toteutuneista interventioista ja niiden vaikutuksista.
- Viestintä
- Tavoitteena välittää tietoa alueen ammattilaisten saataville.
Muutosta voidaan seurata välillisesti koulutettujen ammattilaisten ja toteutuneiden interventioiden määrien seurannalla.
Nuorten mielialaongelmat ovat lisääntyneet kansallisesti ja Terapiat etulinjaan-toimintamallin mukaisesti alueelle pyritään luomaan rakenteita varhaisen tuen ja haasteiden ennaltaehkäisyn lisäämiseksi.
Tavoitteena on, että perustasolla työskentelevät ammattilaiset saisivat näyttöön perustuvia menetelmiä käyttöön työnsä tueksi ja että nuoret saisivat tukea varhaisemmassa vaiheessa eikä oireilu ehdi pitkittyä / vaikeutua.
Terapiat etulinjaan-toimintamalli ja HUS YTA-alueen interventiokoordinaatioverkosto ovat tarjonneet paljon tukea ja ideoita toimintamallin suunnitteluun ja käyttöönottoon.
Ideointia on pyritty toteuttamaan mahdollisimman paljon palveluiden johtajien ja työntekijöiden kanssa yhteistyössä, jotta toimintamallin konkreettisessa kehittämisessä voidaan huomioida palveluiden erilaiset tarpeet.