Nuorten psykososiaalisen tuen menetelmien saatavuus Kymenlaakson alueella

Nuorten (13-17-vuotiaiden) psykososiaalisen tuen ja hoidon menetelmien nykytilanteen saatavuuden kartoitus kehittämistyön tueksi. 

Toimintamallin nimi
Nuorten psykososiaalisen tuen menetelmien saatavuus Kymenlaakson alueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nuorten (13-17-vuotiaiden) psykososiaalisen tuen ja hoidon menetelmien nykytilanteen saatavuuden kartoitus kehittämistyön tueksi. 

Toteutuspaikka
Kymenlaakson alueella nuorten mielenterveyden haasteita kohtaavat terveys- ja sosiaalipalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

13.10.2022

Viimeksi muokattu

24.11.2023
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin tarkoituksena on kartoittaa nuorten psykososiaalisen tuen osaamisen nykytilaa ja saatavuutta Kymenlaakson alueella.
Tavoitteena on, että tiedon avulla kehitetään jatkossa näyttöön perustuvien menetelmien systemaattista käyttöä ja suunnitellaan koulutusrakenteita.

Tiedon keräämiseen käytettiin Webropol-kyselyä, jossa kartoitettiin:
1. Työntekijöiden käymät interventiokoulutukset
2. Yksikössä saatavilla olevat interventiot
3. Toteutuneista interventioista systemaattisesti seurattavat tiedot
4. Yksikön omat suunnitelmat interventio-osaamisen osalta
5. Yksikön koulutustarpeet ja muut toiveet.

Kysely lähetettiin palveluissa toimiville esihenkilöille ja ylilääkäreille. Saaduista vastauksista koottiin palvelukohtaiset tiedot ja lisäksi koottiin tulevan Kymenlaakson hyvinvointialueen interventio-osaamisesta yhteenveto.

Toimintaympäristö

Osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-ohjelmaa otetaan koulu- ja opiskeluhuollossa käyttöön yleisimpien mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon soveltuvia menetelmiä kuten esimerkiksi masennusoireistoon suunnattu Interpersonal Counseling (IPC) -menetelmä ja ahdistuneisuusoireiluun CoolKids- tai vastaava menetelmä.

Pitkän aikavälin tavoite on tuoda perustasolle käyttöön menetelmiä, jotka soveltuvat yleisimpien häiriöiden hoitoon. Toimenpiteet toteutetaan noudattaen keskittämisasetuksen (VNa 582/2017) säännöstä alueellisen kokonaisuuden suunnittelusta ja yhteen sovittamisesta. (STM 2020)​

Kehittämistyön tueksi tarvitaan tieto tämän hetken interventio-osaamisesta eri palveluissa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Paikkasaatavuuskartoitus toteutettiin taustatyönä laajemman rakenteen luomiseksi. Kyselyä ei lähtökohtaisesti ole tarkoitus saada jatkuvaan käyttöön, vaan luoda jatkossa toimintamalli, jonka avulla koulutus- ja saatavuustiedot on helposti saatavilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Selvityksen avulla saatiin pääasiassa kattava tieto työntekijöiden interventio-osaamisesta ja siitä, mitä menetelmiä eri palveluissa on saatavilla.