Nuorille maksutonta mielen hyvinvointia tukevaa kohtaamispaikkatoimintaa, jota kehitetään yhdessä nuorten ja eri toimijoiden (kunta, järjestö, seurakunta, kehittämishanke) kanssa. Nuoret vahvasti mukana toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Toimintaympäristö **

Nuorten kohtaamispaikkatoiminnan kehittämisessä ovat mukana Ääneseudun Ilona ry. ja Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen hallinnoima Meijän Mieli- hanke (2020-2023). Kohderyhmän tavoittamiseksi yhteistyötä tehdään myös Äänekosken paikallisten toimijoiden (Äänekosken kaupunki, kouluterveydenhuolto, seurakunta, oppilaitokset) kanssa.

Kohtaamispaikkatoiminnan kehittämiseen on vaikuttanut huoli nuorten yksinäisyydestä sekä sosiaalisista- ja mielenterveyshaasteista. Korona-aika on entisestään lisännyt nuorten pahoinvointia.

Ääneseudun Ilona ry:llä on ollut kohtaamispaikkatoimintaa täysi-ikäisille mielenterveyskuntoutujille 1990-luvun lopulta alkaen. Yhdistyksen esteettömät toimitilat ovat keskeisellä paikalla Äänekosken keskustassa (Kotakennääntie 2).

Yhdistyksen toiminnan tavoitteena on:

  • vahvistaa kävijöiden toimintakykyä, kotona pärjäämistä, elämänlaatua ja arjen taitoja tarjoamalla toimintaa ja mahdollisuuksia osallistua toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen (esim. ruuanlaitto, siivoukset, viriketoiminta, ryhmät, tapahtumat, retket)
  • tukea ja ohjata käyttämään julkisia palveluja (palveluneuvonta ja ohjaus yksilöllisesti ja ryhmässä), jotta mielenterveyskuntoutujat saavat varmuutta ja rohkeutta toimia itsenäisesti ja oma-aloitteisesti kodin ulkopuolella
  • ennaltaehkäistä yksinäisyyttä ja turvattomuuden tunnetta
    • muiden vertaisten kohtaaminen, turvallinen ja kodikas ilmapiiri
    • ohjaajat tukevat sosiaalisia taitoja ohjaamalla tarvittaessa keskusteluja
  • tukea ja ohjata kuntoutujia arjen taitojen hallinnassa ja hyvinvoinnin taidoissa (esim. tunnetaidot, itsestä huolehtiminen, päivärytmi, ravinto, lepo, liikunta

Nuorten kohtaamispaikkatoiminnan tavoitteet ovat samat, kuin yllä olevat.

Liitteet
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Äänekosken opiskeluhuollolta, perusturvajohtajalta ja mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtajalta tullut toive yksinäisille nuorille aikuisille suunnatusta toiminnasta.

Nuorten aikuisten tavoittaminen ja kiinnittäminen Ääneseudun Ilona ry:n toimintaan.

Meijän Mieli hankkeen tavoite lisätä maakunnassa 15-35 -vuotiaiden mielenterveystoipujien mielen hyvinvointia tukevaa matalan kynnyksen toimintaa.

Ilonassa pyritty kehittämään kaveritoimintaa, mutta korona sotki suunnitelmat.

THL:n OTSO- osallistavan sosiaalityön pilotti yhdisti Meijän Mieli -hankkeen ja Ilonan tavoitteet kohtaamispaikka- ja kaveritoiminnan käynnistämiseksi.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Äänekosken kaupungin perusturvasta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluista nostettu esiin huoli nuorten aikuisten lisääntyneestä pahoinvoinnista.

Yksinäisille nuorille aikuisille ja nuorille aikuisille mielenterveyskuntoutujille ei paikkakunnalla ole tarjolla kohtaamispaikkatoimintaa eikä toisten nuorten aikuisten tarjoamaa vertaistukea. 

Nuorisotalo Spotin avoin toiminta suunnattu alle 18 -vuotiaille. Seurakunnan nuorisotyön tarjoamia kohtaamispaikkoja monet nuoret eivät tunne omakseen.

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen
  • Ilona ry:n toiminnanjohtaja: päävastuu kohtaamistoiminnan koordinoinnista
  • Meijän Mieli -hanke: yhteistyökumppani kohtaamispaikkatoiminnan ja tapahtuman suunnittelussa sekä toteutuksessa, tiedottaminen, koulutusten järjestäminen ja kaveritoiminnan koordinointi
  • Otso-pilotti: asiantuntijatuki kehittämistoiminnassa
  • kaupungin nuorisopalvelut: tiedottaa ja ohjaa nuoria toiminnan piiriin, osallistuu nuorten tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen
  • Mielenterveyspalveluiden arjen tuen tiimin vastaava ohjaaja ja kotona asumisen tuen tiimin ohjaaja: tiedottaa ja ohjaa nuoria toiminnan piiriin
  • Seurakunnan diakoni: tiedottaa ja ohjaa nuoria toiminnan piiriin
  • Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja: tiedottaa ja ohjaa nuoria toiminnan piiriin, osallistuu nuorten tapahtuman suunnitteluun ja toteuttamiseen

Kehittäjäjoukko osallistunut myös nuorten tapahtuman suunnitteluun ja järjestämiseen. Tapahtuman suunnittelussa huomioitu myös nuorten toiveita.

Motivaatio toimintaan löytyy yhteisestä tavoitteesta nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tiivis yhteydenpito ja viestintä toiminnan kehittämisessä pitää osapuolet ajan tasalla ja motivoi toimimaan yhdessä.

Tavoiteltu muutos

Nuorille aikuisille tarjoutuu mahdollisuus kohdata muita nuoria aikuisia, ryhmäytyä ja solmia ystävyyssuhteita.

Heidän yksinäisyys vähenee, osallisuus lisääntyy ja toiminta ennaltaehkäisee syrjäytymistä.

He saavat paikkakunnalle omien toiveiden mukaista mielen hyvinvointia lisäävää toimintaa.

Tarjotaan nuorille mahdollisuus osallistua tuettuun vapaaehtoistoimintaan mielen hyvinvoinnin parissa.

He saavat vertaistukea toisiltaan.

Tavoitteena saada nuorista vertaisohjaajia ohjaamaan kohtaamispaikkatoimintaa.

 

Muutoksen mittaaminen
  • Nuorten kahvila -toiminnan käynnistyminen
  • Kävijämäärät
  • Kävijöiden palautteet
  • Meijän kaverit -toiminnan käynnistyminen
  • Nuorten osallisuuden lisääntyminen
  • yhteistyökumppaneiden palautteet
Liitteet
Toteutussuunnitelma
  • Yhteistyöpalaverit eri toimijoiden välillä
  • Ammattikoulun asumisohjaaja tuo  nuoria mukaan nuorten kahvilaan
  • Meijän kaveri -koulutukset järjestetään yhdistyksen tiloissa
    • Koulutusta markkinoidaan 2. asteen oppilaitoksiin
    • Selvitetään mahdollisuutta hyödyntää vapaaehtoistyötä opinnoissa
    • Meijän mieli -hanke tarjoaa työnohjausta, tukitoimintaa, pientä taloudellista tukea ja virkistystoimintaa vapaaehtoisille
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **
  • Nuoret ja nuoret aikuiset(erityisesti yksinäiset ja mielenterveyskuntoutujat)
  • Kohtaamispaikassa kuunnellaan nuoria ja pyritään vastaamaan heidän tarpeisiinsa ja toiveisiinsa
  • nuorilta kyselty toiveita, joita toteutettu kohtaamispaikan toiminnassa
  • nuorten tapahtuman järjestäminen, jossa nuoria ollut mukana ideoimassa.
  • kartoitettu nuorten halukkuutta vertaisohjaajiksi
  • suunnitteilla nuoren valokuvanäyttely kohtaamispaikan tiloissa
Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Aiotaan soveltaa Ääneseudun Ilona ry:n yhteisöllistä toimintatapaa, jossa osallistetaan ja rohkaistaan kävijöitä toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Ideointi

Yhteistyöpalaverit verkoston kanssa jo ennen koronaa.

Avoin yhteistyö eri toimijoiden kanssa, jaettu huoli nuorten aikuisten yksinäisyyden vähentämiseksi ja mielen hyvinvoinnin tukemiseksi.

Nuorten osallistaminen toiminnan suunnitteluun esim. "ideapurkki" johon voi tipauttaa lappusille kirjoitettuja toiveita. Avoin jutustelu nuorten kanssa heidän toiveistaan. Nuorten keskinäinen kanssakäyminen ja ideointi.

Nuorten esittämiä toiveita esim. VR-todellisuuden mahdollisuuksiin tutustuminen, graffiti-maalaukset ja muu taiteen tekeminen, lautapelituokiot, eri kulttuureihin tutustumista, nyyttärit, leipominen ja elokuvat.

Nuori ollut mukana suunnittelemassa nuorten hyvinvointitapahtumaa.

Idean valinta

Kaikki edellämainitut ideat ovat toteuttamiskelpoisia.

Nuorten kahvila toteutettu. Halutaan vastata eri tahojen esittämään huoleen nuorten yksinäisyyden ja pahoinvoinnin ehkäisemiseksi tarjoamalla kohtaamispaikka ja mahdollisuus toiveiden mukaiseen toimintaan.

Nuorten hyvinvointitapahtuma järjestetään valtakunnallisena opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 13.4.2022 yhteistyössä eri toimijoiden kanssa (9 järjestöä, 6 kaupungin eri hallinnonalan toimijaa, paikallisen oppilaitoksen 4 eri koulutusalaa). Tarve tuoda julki kunnasta löytyviä erilaisia hyvinvointia tukevia toimintoja ja palveluita.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Kahvilan kokoontumiskertoja teemoitetaan nuorten toiveiden pohjalta. Kohderyhmä voimaantuu, kun se saa olla aktiivisessa roolissa suunnittelemassa ja toteuttamassa toimintaa.

Nuorten hyvinvointitapahtuman markkinoinnista vastaa paikallinen tapahtumanjärjestäjänä toimiva yhdistys. Meijän Mieli -hanke laatinut tapahtumamainoksen, jonka pohjalta laajennetaan markkinointia someen ja ilmoitustauluille.

Idean testaus asiakkaalla

Asiakaspalautetta saatu nuorilta.

Palautteen perusteella täsmennetty toiminnan esitettä ja parannettu hakukonenäkyvyyttä luomalla facebook-sivu kahvilalle.

Ratkaisun testaaminen

Nuorille aikuisille tarjotaan heidän tarpeisiinsa vastaavaa kohtaamispaikkatoimintaa Ilona ry:n tiloissa. Tavoitteena on löytää vapaaehtoisia nuoria aikuisia vetämään toimintaa.

Toisena tavoitteena on käynnistää vapaaehtoistoimintana Meijän kaverit -toimintaa nuorten aikuisten mielenterveyskuntoutujien tueksi (määräaikaiset, tuetut kaverisuhteet). 

Nuorten kahvila ja Meijän kaverit -toiminnan koulutukset käynnistyivät 09/21. Aluksi ohjaajina toimivat Ilona ry:n ja Meijän mieli -hankkeen työntekijät, jatkossa nuori aikuinen vapaaehtoinen vertaisohjaaja.

Elokuvat ja leivonta marraskuussa, VR-teknologiaan tutustuminen ja nyyttärit joulukuussa.

Toteutetaan Äänekoskella nuorten tapahtuma opiskelijoiden mielenterveyspäivänä 13.4.-22. Tapahtumapaiksi on varattu Pankkari-areena ja keilahalli. Tapahtumaan on kutsuttu mukaan yhteistyökumppaneita, oppilaitoksia, yrittäjiä sekä kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimi. Pankkariareenan käyttö on maksutonta, keilahallin kulut ym. kulut Ilona kustantaa Lähi-Tapiolan lahjoitusrahalla.

Nuorten kahvilatoiminta on osa yhdistyksen perustoimintaa, jota rahoittaa STEA ja Äänekosken kaupunki.

Tilanne joulukuussa -22:

Nuorten tapahtuma keväällä -22 toi näkyvyyttä kahvilatoiminnalle. Tapahtumassa tehtiin palautekysely, jonka perusteella kahvilan ajankohtaa muutettiin ja nimi vaihdettiin Nuorten hengailukahvilaksi.

Äänekosken kaupungin starttivalmennuksen kautta ohjautui nuoria kahvilan toimintaan syksyllä -22 ja heidän mukana osallistujamäärä on lisääntynyt sekä nuorten kahvilassa että Ilonan muussa toiminnassa. Syksyn aikana toiminnoissa on käynyt 16 eri nuorta aikuista.

Syksyn aikana nuorten toiveita on toteutettu järjestämällä mm. korttiaskartelua, elokuvia ja värianalyysi.

Liitteet
Kokeilun tavoitteet

Käynnistää ja kehittää Äänekoskelle nuorten aikuisten kahvilatoimintaa sekä Meijän kaverit -vapaaehtoistoimintaa  yksinäisyyden vähentämiseksi ja mielenterveystoipujien toipumisen tueksi.

Kokeilussa opittua

Nuorten tavoittaminen, osallistaminen ja sitouttaminen toimintaan on haasteellista.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ääneseudun Ilona ry:ssä on jo valmiina toimintamallit ja resurssit kohtaamispaikkatoiminnalle. On olemassa erilaisia vertaisryhmiä ja nuorten toiminta on helposti integroitavissa toimintaan. Toimipiste on keskeisellä paikalla, koulutettu henkilöstö käytettävissä, toiminta on STEA:n ja Äänekosken kaupungin rahoittamaa, lisäksi käytössä lahjoitusvaroja nuorten mielenterveystyön hyväksi. Yhdistyksen toimintaperiaatteena on saada myös nuorista vertaisohjaajia. Meijän Mieli -hankkeelta saadaan ideoita uusista toimintamalleista sekä tehdään koulutusyhteistyötä vapaaehtoisen kaveritoiminnan käynnistämiseksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yhteistyöhön kannattaa panostaa, toiminnalla oltava yhteinen tavoite.

Yhteisöllinen ja osallistava toimintamalli on sovellettavissa eri kohderyhmille ja toimintaympäristöihin.

Markkinointiin ja kohderyhmän tavoittamiseen kannattaa panostaa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Nuorten hyvinvointitapahtuman suunnittelun myötä eri toimijoiden yhteistyö on tiivistynyt ja on saatu mukaan uusia toimijioita myös maakunnasta.

Yhteistyöllä saadaan jaettua osaamista ja resursseja sekä tehostettua kohderyhmän tavoittamista.