IPC- ja Cool Kids-interventioiden osalta nuorten palautekyselyt otettiin käyttöön keväällä 2022.
IPC-nuoren kysely, tuloksia:
IPC-nuoren palautekysely on otettu käyttöön 03/22. Vastaajia on 11/23 mennessä 156.
Nuorten vastaukset osoittavat, että nuoret ovat kokeneet hyötyneensä IPC-ohjauksesta. Suuri osa vastaajista oli joko täysin (39 %) tai osittain (52 %) samaa mieltä IPC-ohjauksen hyödystä. Kukaan IPC-ohjauksen käyneistä nuorista ei ollut kokenut olevansa täysin eri mieltä hyödystä. Suurin osa (97 %) nuorten palautekyselyyn vastanneista nuorista suosittelisi IPC-ohjausta ystävilleen tai kavereilleen.
Vastausten perusteella suuri osa nuorista on kokenut tulleensa kuulluksi IPC-ohjauksen aikana. Lisäksi merkittävä osa vastaajista on kokenut saaneensa helpotusta masennuksen oireisiin ja IPC-ohjauksen aikana asetettujen tavoitteiden olevan itselleen tärkeitä.
Cool Kids -nuoren kysely, tuloksia:
Kysely on otettu käyttöön 02/22. Vastaajia 011/23 mennessä 73.
Nuorten antamien vastausten perusteella nuoret ovat kokeneet Cool Kids -hoito-ohjelman tehokkaaksi avuksi nuorten ahdistuksen hallinnassa. Puolet nuorista oli täysin ja 45% osittain samaa mieltä siitä, että he saivat apua ahdistukseen Cool Kids -hoito-ohjelmasta. Enemmistö (71%) nuorista koki myös saaneensa tukea vanhemmiltaan ahdistuksen hallintaan ohjauksen jälkeen.
Nuoret ovat antaneet 29 avointa palautetta hoito-ohjelmasta. Monet nuoret ovat tuoneet palautteessaan esiin saaneensa Cool Kidsista merkittävää hyötyä sekä kertoneet kokeneensa hoito-ohjelman positiivisena kokemuksena elämässään. Nuoret ovat kokeneet hoito-ohjelman selkeät harjoitukset hyviksi ja kertoneet saaneensa tukea ahdistuksen kanssa selviämiseen. Avoimissa vastauksissa on tullut esiin nuorten toive Cool Kidsin mainostamisesta enemmän kouluympäristössä, jotta nuoret tulisivat tietoisiksi menetelmästä.
IPC- ja Cool Kids -interventioiden osalta ohjaajien kyselyiden sisältö uudistettiin kansallisesti yhteneväisiksi ja uudet kyselyt otettiin käyttöön 1.3.2023. Kyselyiden linkit ja qr-koodit säilytettiin samoina.
Ennen uudistusta tehtyyn IPC- ohjaajan kyselyyn vastauksia saatiin 380. Uudistettuun IPC-kyselyyn on 1.3.2023 jälkeen kertynyt vastauksia 11/23 mennessä 94.
Uudistetun IPC-ohjaajien kyselyn tuloksia:
Uudistetun IPC- kyselyn vastaajista selvä enemmistö on ollut IPC-koulutuksessa olevia ammattilaisia. Valmistuneet IPC-ohjaajat eivät ole vastanneet Webropol -kyselyyn yhtä aktiivisesti kuin koulutusvaiheessa olevat.
Nuorten ikä IPC-ohjauksen alkaessa on ollut keskimäärin 15 vuotta, ja suurin osa vastaajista on ollut 11–23-vuotiaita.
IPC-ohjaus on toteutettu kyselyn vastausten perusteella kahdeksalle nuorelle odottaessa pääsyä jatkohoitoon (erikoissairaanhoito). 25 % näistä tapauksista ei ole ollut erikoissairaanhoidon tarvetta IPC-ohjauksen jälkeen.
Fokusalueena IPC-ohjauksessa on ollut useimmin ihmissuhderistiriidat (38%) sekä yksinäisyys ja arkuus (33%).
PHQ-9-pistemäärissä on tapahtunut muutosta ensimmäisen ja viimeisen käynnin välillä IPC-ohjauksen aikana. Ensimmäisellä käynnillä nuorten keskimääräinen PHQ-9-pistemäärä on ollut 11,2 ja viimeisellä käynnillä 7,4.
Perustasolla tehty IPC-ohjaus on ollut riittävä tuki enemmistölle nuorista (65%) eikä heillä ollut ohjauksen jälkeen jatkohoidon tarvetta. Kuitenkin kolmannes (35%) nuorista on tarvinnut jatkohoitoa perustason palveluissa. Huomionarvoista on, että jatkohoitoa erikoissairaanhoidossa ei ole tarvittu lainkaan (0%).
Ennen uudistusta tehtyyn Cool Kids- työntekijöiden kyselyyn vastauksia saatiin lähes 30. Uudistettuun kyselyyn on kertynyt vastauksia 11/23 mennessä 40.
Uudistetun Cool Kids- työntekijäkyselyn tuloksia:
Kyselyyn vastanneista yli 39 % on ollut psykiatrisia sairaanhoitajia, 34 % kuraattoreita sekä 24 % psykologeja. Enemmistö vastaajista (93%) oli parhaillaan Cool Kids -koulutuksessa, kolme vastaajaa (7%) oli pätevöityneitä Cool Kids -työntekijöitä.
12 vastaajaa antoi vastauksen kysymykseen, onko Cool Kids hoito toteutettu erikoissairaanhoidossa vai perustasolla. Näiden vastausten perusteella Cool Kids- hoito on toteutettu usein erikoissairaanhoidossa (58%) sekä perustasolla (42%) kuten opiskeluhuollossa ja terveys-, sosiaali- tai perhepalveluissa. Cool Kids -interventiota on toteutettu keskimäärin 15 vuotiaille nuorille, mutta nuorten ikä on hoidon alkaessa vaihdellut 12 vuodesta 18 vuoteen.
Cool Kids -hoidon alkaessa keskeinen osa-alue, johon nuori on tarvinnut apua ja tukea on ollut sosiaalisten tilanteiden pelko (51%). Yleistynyt ahdistuneisuus on ollut keskeisenä osa-alueena lähes kolmasosassa ohjauksia (32%). Cool Kids -hoito on toteutettu pääosin yksilöhoitona lapselle tai nuorelle (71%). Yksilöllistä perhehoitoa on ollut toiseksi yleisin hoitomuoto (19%).
Cool Kids- hoitojen keskeyttäminen on ollut suhteellisen vähäistä, sillä 85 % aloitetuista Cool Kids-ohjauksista on viety loppuun.
Suuri osa (60%) nuorista on saanut vastausten perusteella riittävän avun ja tuen ahdistusoireisiin Cool Kids -ohjauksesta eikä jatkohoidon tarvetta ole ilmennyt. Cool Kids -työntekijäkyselyn vastausten perusteella (20 %) nuorista on tarvinnut jatkohoitoa perustason palveluissa (esim. opiskeluhuollossa, terveys-, sosiaali- tai perhepalveluissa) sekä 20 % edelleen erikoissairaanhoitoa.