Ofelaš - saamelainen palveluohjaus
Ofelaš toiminta perustuu valtakunnalliseen asiakas- ja palveluohjauksen KAAPO-malliin, jossa yksi yhteydenotto käynnistää prosessin. Ofelaš-toiminnassa asiakkaan yhteydenotto saamenkieliseen palveluohjaukseen käynnistää omakielisen palveluprosessin.
Toiminta-alueena Lapin hyvinvointialue on maantieteellisesti laaja ja välimatkat ovat pitkiä. Saamelaisten kotiseutualue (Enontekiö, Utsjoen ja Inarin kunnat sekä Sodankylän kunnan pohjoisosassa sijaitseva Lapin paliskunnan alue) sijoittuu Lapin hyvinvointialueelle. Saamelaisilla on kotiseutualueellaan kieltään ja kulttuuriaan koskeva itsehallinto jota säädellään lailla.
Lapin hyvinvointialueen tehtävänä on saamelaisten kotiseutualueella asuvan saamelaisväestön omakielisten ja kulttuurinmukaisten palvelujen järjestäminen. Saamenkieliset ovat kotiseutualueellaan oikeutettuja saamaan sosiaali- ja terveyspalveluita omalla äidinkielellään. Sosiaalihuoltolain 4 § mukaan asiakkaan etua arvioitaessa tulee kiinnittää huomiota siihen, miten eri toimintatavat ja ratkaisut turvaavat parhaiten asiakkaan kielellisen ja kulttuurisen taustan huomioimisen.
Saamelaisten ikäihmisten kotona pärjäämistä pyritään tukemaan kevyiden palveluiden avulla, heidän omassa kulttuuriympäristössään. Samalla ennaltaehkäistään tarvetta siirtyä raskaampien palveluiden, kuten palveluasumisen piiriin.
Saamelaiset ikääntynet eivät tarkkaan tiedä oikeuksistaan saada saamenkielisiä ja kulttuurinmukaisia palveluita tai kuinka niihin voidaan hakeutua. Saamenkielisiä ja kulttuuria tuntevia ammattilaisia on vähän, joka haastaa palveluiden saamista omalla kielellään. Ofelaš - saamelainen palveluohjaus vastaisi näihin molempiin tarpeisiin. Ofelaš on pohjoissaamea ja tarkoittaa opastajaa.
Aiemmin saamelaista palveluohjausta on toteutettu Sodankylän kunnassa, jossa saamenkielinen kotihoidon lähihoitaja toimi saamenkielisenä palveluohjaajana oman työnsä lomassa. Lähihoitajan tehtävänä oli ohjata ja neuvoa asiakkaita, sekä viedä tarvittaessa tietoa eteenpäin asianmukaisille tahoille. Saamenkielisille ikääntyneille on luontevaa ottaa yhteyttä tuttuun ihmiseen, joka tuntee jo valmiiksi asiakkaan ja hänen kulttuurinsa sekä toimintaympäristön. Se myös edesauttaa kulttuurisesti turvallisen asiakassuhteen luomista.
Sámi Klinihkka, joka on Norjassa toimiva erikoissairaanhoidon yksikkö, toteuttaa erikoissairaanhoidon palvelua saamen kielillä ja saamelaiskulttuuria huomioiden rajat ylittävästi myös Suomeen ja Ruotsiin. Klinihkkassa toimii Ofelaš- työntekijä, jonka tehtävänä on tarjota palveluohjausta, neuvontaa ja opastusta saamelaisille asiakkaille ja heidän omaisilleen. Työntekijän näkyvä rooli saamelaisten asiakkaiden edustajana on kasvattanut asiakasryhmän luottamusta ja parantanut asiakaskokemusta.
Kohderyhmänä ovat saamenkielistä ikääntyneiden palveluohjausta toteuttavat työntekijät, sekä palvelua käyttävät ikääntyneet ja heidän omaisensa. Toimintamallin kehittämistä on tehty yhteistyönä saamenkielisten ja kulttuuria tuntevien työntekijöiden, sekä ikääntyneiden kanssa.
- Ikääntyneillä on ollut tilaisuus kertoa saamelaisten kotihoidon ja kylätyöntekijöiden merkityksestä heidän kotona asumisen ja pärjäämisen kannalta yhteisöllisen kehittämisen toimintamalliin liittyvien tapaamisten avulla.
- Lapin hyvinvointialueella toimivien saamenkielisten ikääntyneiden palveluissa työskentelevien työntekijöiden kanssa on käyty keskusteluja, joissa mietitty tärkeimpiä huomioitavia asioita.
- Kerätty hyviä käytäntöjä saamelaiseen palveluohjaukseen Norjan rajakunnista, sekä saamelaisen erikoissairaanhoidon yksikkö Sámi Klinihkkan Ofelaš -eli opastaja toiminnasta.