Ohjattu omahoito sosiaalisessa kuntoutuksessa
Sosiaalisen kuntoutuksen työntekijöiden mielenterveys- ja päihdeosaamisen vahvistaminen Terapiat etulinjaan -hankkeen tarjoaman ohjatun omahoidon toimintamallin pilotoinnilla.
Sosiaalinen kuntoutus on sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua ja tavoitteellista tukea sosiaalisen toimintakyvyn ja elämänhallinnan parantamiseksi ja ylläpitämiseksi, syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi sekä osallisuuden edistämiseksi.
Sosiaalisen kuntoutuksen palvelusta säädetään sosiaalihuoltolaissa (17§). Palvelun antamisesta tehdään oikaisuvaatimuskelpoinen hallintopäätös.
Sosiaalisessa kuntoutuksessa yksilöllinen tuki yhdistyy toiminnallisuuteen. Tavoite voi olla arkielämän taitojen oppimista, päihteettömän arjen hallintaa, koulutukseen tai työhön tarvittavien asioiden harjoittelua tai tukea ryhmässä toimimiseen. Tavoitteena on vahvistaa henkilön kykyä selviytyä arkipäiväisistä asioista ja vuorovaikutussuhteista, yksilön osallisuuden lisääntyminen sekä integroituminen yhteiskuntaan tavalla, joka vastaa hänen kykyjään.
Sosiaalisen kuntoutuksen välineitä voivat olla yksilöllinen psykososiaalinen tuki ja arjessa toteutettava lähityö, joka voi pitää sisällään mm. kotikäyntejä ja tukea itsenäiseen elämiseen ja asioiden hoitamiseen. Sosiaalinen kuntoutus voi pitää sisällään myös toiminallisia ryhmiä, vertaistukea, osallistumista vapaaehtoistoimintaan tai työtoimintaan. Kaikki tuki suunnitellaan ja sovitaan yhdessä asiakkaan kanssa.
Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu:
- sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen
- kuntoutusneuvonta ja -ohjaus sekä tarvittaessa kuntoutuspalvelujen yhteensovittaminen
- valmennus arkipäivän toiminnoista suoriutumiseen ja elämänhallintaan
- ryhmätoiminta ja tuki sosiaalisiin vuorovaikutussuhteisiin
- muut tarvittavat sosiaalista kuntoutumista edistävät toimenpiteet
Lisää luettavaa:
Sosiaalinen kuntoutus on työikäisten sosiaalista palvelua. Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu arjen tuki, työelämän osallisuuden palvelut, asumisen tuki, maahanmuuttajien tuki, toimintakeskukset sekä työpajat.
Asiakkaiden terveyden perushoito kuuluu omaan sote-keskukseen perustasolle. Kaksois- ja kolmoisdiagnooseja esiintyy asiakaskunnassa paljon. Käytännön työssä on havaittu, että asiakkailla esiintyy yleisimpiä mielenterveys- ja päihdehaasteita. Oireiden haastavuudessa on vaihtelua. Hakeutuminen perustason mielenterveyspalveluihin on osalle potilaista haastavaa, vaikka tarve voi olla ilmeinen.
Pilotissa ohjatun omahoidon koulutukseen lähteneiden työntekijöiden koulutustaustassa oli suurta vaihtelua. Osalla työntekijöistä oli toisen asteen tai ammattikorkeakoulun sosiaali- tai terveysalan koulutus ja osalla esim. työpajatoimintaan soveltuvaa substanssiosaamista.
Pilotti on osa Päijät-Hämeen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta
Ennen pilotin aloittamista käytiin linjaorganisaation esihenkilöiden kanssa keskustelua yksiköistä, joissa voisi olla tarve mielenterveys- ja päihdeosaamisen lisäämiselle. Keskustelujen pohjalta päädyttiin siihen, että kaikki sosiaalisen kuntoutuksen kenttätyöntekijät osallistuvat ohjatun omahoidon koulutukseen ja pilottiin.
Ohjatun omahoidon koulutuksesta vastasivat Terapiat etulinjaan -hankeen terapiakoordinaattorit. Useita valmistelevia keskusteluja käytiin linjaorganisaation, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen ja Terapiat etulinjaan -hankkeen välillä.
Pilotilla tavoitellaan asiakkaille terveyshyötyä ja uusia taitoja arkeen mielenterveyden tueksi. Tavoitteena on asiakkaan elämänlaadun kohentuminen ja oppia ottamaan vastuuta voimavarojen mukaan omasta hyvinvoinnista.
Tavoitteena on lisätä sosiaalisen kuntoutuksen henkilökunnan mielenterveys- ja päihdeosaamista tunnistaa, ottaa puheeksi ja kohdata lieviä ja keskivaikeita mielenterveys- ja päihdeongelmia. Koulutuksella ja uuden toimintamallin luomisella tavoitellaan ammatillista kehittymistä ja työkaluja yleisimpien mielenterveys- ja päihdehaasteiden tunnistamiseen, ymmärtämiseen ja kuntoutumisen tukemiseen.
Ohjatun omahoidon pilotointi kytkeytyy osaksi laajempaa kokonaisuutta, jossa tavoitteena on lisätä sosiaali- ja terveyspalveluiden välistä yhteystyötä.
Pilotin edetessä kerättiin kokemustietoa siitä, miten ohjattu omahoito toimintamallina soveltuu sosiaalisen kuntoutuksen yksiköihin arjen työn tueksi:
- Työntekijöiden vapaamuotoiset haastattelut ohjatun omahoidon soveltuvuudesta omaan työhön
- Asiakkaiden voinnin mittaaminen ohjatun omahoidon toimintamallin mukaisesti oiremittareilla (esim. PHQ9 ja GAD-7)
- Palautekeskustelut esihenkilöiden kanssa pilotin aikana ja sen päättyessä.
- Suurelle työntekijämäärälle toteutettu koulutus tulee aikatauluttaa ja tiedottaa riittävän ajoissa henkilöstölle
- Koulutuksen suorittamiseen tulee varata riittävästi aikaa
- Esihenkilöt osallistuvat aktiivisesti suunniteluun ja tukevat työntekijöitä koulutuksen käymisessä
- Luodaan selkeät rakenteet koulutuksen käymiselle sekä ohjattujen omahoitojen toteuttamiselle
Sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaiksi ohjautuvat erityisen tuen tarpeessa olevat, joilla on vahva tuen tarve ja haasteita mm. sosiaalisissa taidoissa, asumisessa ja taloudessa sekä mielenterveys- ja/tai päihdehaasteita. Palvelu on tarkoitettu työikäisille (18–64-vuotiaat).
- Työntekijän arvion ja asiakkaan kanssa käytävän keskustelun pohjalta valikoidaan ohjattuun omahoitoon soveltuvat asiakkaat.
- Asiakkaalta pyydetään palautetta jokaisen ohjauksen yhteydessä sekä ohjatun omahoidon jakson päätyttyä.