Oikeat palvelut oikeaan aikaan - Asiakas- ja palveluohjaus kuntoon
Yhtenäinen palvelutarpeen arvioinnin toimintamalli sisältää ikääntyneiden keskitetyn neuvonnan ja ohjauksen, palvelutarpeen arvioinnin ja kuntouttavan arviointijakson ennen palveluihin siirtymistä.
Varsinais-Suomessa on yhteensä 27 kuntaa. Maakunnan väkiluku oli 483 477 vuoden 2021 lopussa. Väestöstä 75 vuotta täyttäneitä oli 11,1 %, 80 vuotta täyttäneitä oli 6,3 % ja 85 vuotta täyttäneitä 3,1 %. Varsinais-Suomessa 75 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa 2040 mennessä 53 633 henkilöstä 82 317 henkilöön. Ikääntyneiden määrän kasvua tapahtuu alueen kaikilla seutukunnilla. (Lähde: Väestöennuste 31.12.2021, Tilastokeskus).
Varsinais-Suomessa ikääntyneiden kotona asumista tukevien palvelujen järjestämisessä oli erilaisia rakenteita ennen hyvinvointialueelle siirtymistä. Yhteinen tahtotila Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on se, että ikääntyneet saavat asuinpaikastaan riippumatta tasalaatuista palvelua.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (28.12.2012/980) mukaan hyvinvointialueilla on velvollisuus käyttää iäkkään henkilön palvelutarpeiden ja toimintakyvyn arvioinnissa RAI-arviointivälineistöä viimeistään 1.4.2023. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on päätös interRAI CA +HELSA välineen käyttöönotosta palvelutarpeen arvioinnissa. Hyvinvointialueella on otettu käyttöön palvelutarpeen arvioinnin interRAI-väline 20.3.2023.
Toimintamallin toteuttamisen taustalla on yhtenäinen arviointiväline (RAI) ja palveluiden myöntämisperusteet. Kotona asumista tukevien palveluiden myöntämisperusteita on hankeaikana työstetty useassa työpajassa, jossa on ollut ammattilaisedustusta koko Varsinais-Suomen alueelta. Ennen hyvinvointialuetta jokaisella 27 kunnalla on ollut oma tapansa arvioida ja myöntää palveluita ikääntyneille. Työpajojen myötä on päästy yhtenäiseen näkemykseen hyvinvointialueen ikääntyneiden palveluiden myöntämisperusteista. RAI-arviointijärjestelmän käyttö lisää myös asiakkaan osallisuutta ja yhdenvertaisuutta oman tilanteensa arvioinnissa sekä hoidon ja palveluiden suunnittelussa osana palvelutarpeen arviointiprosessia.
Kohderyhmänä ovat Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ikääntyneet ja ikääntyneiden kotona asumista tukevissa palveluissa työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.