Olohuone - Matalan kynnyksen kohtaamispaikka alaikäisenä Suomeen ilman huoltajaa tulleille nuorille
Kohtaamispaikka, joka on tarkoitettu alaikäisenä Suomeen ilman huoltajaa tulleille 18-25 -v. nuorille. Olohuone tarjoaa konkreettista apua, ohjausta, neuvontaa ja tukea elämäntilanteisiin ja haasteisiin myös virka-aikojen ulkopuolella.
Ennen vuotta 2015 Suomeen saapui vuositasolla muutamia satoja lapsia ilman huoltajiaan. Vuonna 2008 ilman huoltajaa tulleita lapsia saapui siihenastinen ennätysmäärä, noin 700. Vuonna 2015 heitä saapui ennätyssuuri määrä, 3024 alaikäistä lasta ja nuorta ilman huoltajiaan. Tämän jälkeen ilman huoltajaa tulleiden alaikäisten määrä jälleen laski, niin että vuoteen 2021 mennessä yhteensä 970 lasta oli saapunut Suomeen ilman huoltajaa. Toisin sanoen Suomessa arvioidaan olevan noin 4000 alaikäisenä ilman huoltajaa maahan tullutta lasta ja nuorta. Vuonna 2015 ja pari vuotta siitä eteenpäin tulleet nuoret ovat tällä hetkellä iältään noin 19-22-vuotiaita ja tarvitsevat heitä tukevia palveluita ja toimia aikuistumisensa tueksi.
Kunnat voivat tarjota kotoutumislain (Laki kotoutumisen edistämisestä 30.12.2010/1386) perusteella tukipalveluita yksin ilman huoltajaa maassa olevalle, oleskeluluvan saaneelle nuorelle hänen täysi-ikäistyessään (Laki kotoutumisen edistämisestä, §49). Ilman huoltajaa oleva nuori voi olla tukitoimenpiteiden piirissä, kunnes hän täyttää 25 vuotta tai kunnes hänellä on huoltaja Suomessa. Vuonna 2015 tulleiden nuorten suuri määrä haastoi yhteiskuntaamme kehittämään heidän palveluitaan ja kehittämistyötä jatketaan edelleen. Itsenäistyvien nuorten palveluissa on paljon alueellista vaihtelua.
Sote-uudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kuntia laajempien hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta. Kotoutumislain mukaiset palvelut ovat jäämässä kuntien vastuulle. Tällä hetkellä osissa kuntia on järjestäydytty siten, että sosiaalihuolto suorittaa kotoutumislainmukaisien palveluiden toimeenpanoa.
Ilman huoltajaa maahan tulleiden nuorten osalta palveluita ja tukea tarkastellaan lain uudistamisen näkökulmasta. Huolena on, etteivät nuoret saa riittävää sosiaalihuollon tarjoamaa arviointia sekä pitkäjänteistä aikuistumisen tukea. Palveluiden toteutus on murroksessa. Pahimmillaan tuki ja palvelut eriytyvät siten, etteivät nuoret saa tarvitsemaansa riittävää psykososiaalista tukea sosiaalityön osaajilta.
Järjestöjen rooli tuen ja palveluiden tarjoamisessa on nykyisellään merkittävä, koska riittäviä tukitoimia ei eniten tukea ja palveluita tarvitseville ole aina tarjolla. Olohuone tarjoaa vastauksen yhteen sovitetun tuki- ja palvelumallin toteuttamiseksi kunta-järjestöyhteistyössä.
Ilman huoltajaa alaikäisenä maahan tulleet nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva nuorten ryhmä, joka tarvitsee riittävää tukea aikuistumiseen uudessa maassa ja yhteiskunnassa. Heidän palveluitaan on kehitetty erityisesti vuoden 2015 jälkeen, mutta nuorten itsensä sekä heitä lähellä toimivien ammattilaisten mukaan monet näistä nuorista tarvitsevat enemmän tukea kuin heille on tarjota.
Toiseksi, nuorten tarvitsema tuki ei typisty ainoastaan kotoutumislain mukaisten tukipalveluiden tai sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeeseen vaan nuoret kaipaavat muun muassa sosiaalisia suhteita, harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja ylipäätään luotettavia aikuisia elämäänsä. Heidän oman perheensä tuki on saavuttamattomissa ja nuoret ovat ilman tukiverkostoja Suomessa.
Ilman huoltajaa alaikäisenä turvapaikanhakijana tulleilla lapsilla ja nuorilla on lähtökohtaisesti hyvät mahdollisuudet integroitua onnistuneesti osaksi suomalaista yhteiskuntaa, opiskella ja työllistyä, jos he saavat riittävää, yksilöllisiin tarpeisiin perustuvaa tukea. Kotoutumisessa ei ole kyse vain kielen oppimisesta vaan koko käsitteisiin kiinnitetystä vieraasta maailmasta ja elämästä. Kielen oppimiseksi pitää opetella myös ymmärtämään esimerkiksi ennestään vieraita talouselämän ilmiöitä, teknologiaa, verotuskäytäntöjä tai omia oikeuksia ja velvoitteita. Useille nuorille kaikki tämä on uutta. Heillä on suuri tarve kulttuuritulkkaukselle, selittämiselle, myötätunnolle ja keskustelulle.
Olohuonetoiminta on lähtökohtaisesti palveluita ja tukea yhteensovittava toimintamalli.
Olohuoneella työskentelee yhteisötyöntekijöitä ja yhteistyötä tehdään kunnan kotoutumisen tukitoimien työntekijöiden (lähinnä sosiaalihuollon koulutuksen saaneita) kanssa.
Lisäksi yhteistyötä tehdään oppilaitosten, terveyspalveluiden, Ohjaamoiden, eri järjestöjen ja nuorten läheisten kanssa. Myös mielenterveyspalveluiden ja erityisesti traumatyön ammattilaisten kanssa tehdään yhteistyötä ja työntekijät saavat myös työnohjauksellista tukea työhönsä.
Olohuoneella toimii vapaaehtoisten ryhmä, opiskelijoita ja nuoret voivat itse aktivoitua yhteiskehittämään tukea ja palveluita kaikissa osallistumisen vaiheissa.
Kehittäjäjoukko on moninainen joukko ihmisiä, joiden kanssa on sovittu yhteistyöverkostosta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kotoutumisen tuen työntekijöiden kanssa kokoustetaan säännöllisesti ja sovitaan yhteistyökäytännöistä
Nuorten osallisuus, arjessa pärjääminen, opinto- ja työelämätaidot vahvistuvat.
Nuoret saavat Olohuoneen, jonne on turvallinen ja hyvä tulla, toimia osana yhteisöä ja löytää ystäviä.
Pääkaupungin kotoutumisen työntekijöiden ja järjestön yhteistyö ja yhteensovitetut tuen ja palveluiden muodot kehittyvät ja jäsentyvät
Nuorten avun ja tuen tarpeet tulevat näkyviin siten, että niitä voi ratkoa yhdessä sekä Olohuoneen toiminnassa, että laajemmin muiden tahojen ja päättäjien kanssa sekä vaikuttamalla lainsäädännön uudistamiseen.
Muutoksia mitataan nuoritasolla, paikallisesti sekä valtakunnallisesti osana YEE-hankkeen toimintaa.
Nuorten osallistumista ja osallistumisintensiteettiä seurataan. Nuorten tarpeita kartoitetaan ja seurataan Olohuoneelle kehitetyn tarvematriisin avulla. Nuorten saamaa tukea ja palveluita seurataan. Nuoret kertomat tarvitsemastaan ja saamastaan tuesta. Nuorten antavat palautetta ja kehittävät toimintaa yhdessä Olohuoneen yhteisötyöntekijöiden kanssa.
Nuoria haastatellaan ja nuorten tarinoita ja polkuja kuvataan (ks mm. Ikkuna aikuistumiseen-raportti)
Yhteistyökäytäntöjen kehittymistä ja tuloksellista toimintaa seurataan.
Haasteet tuodaan esiin ja viedään päätöksentekoon ministeriötä myöten ja vaikutetaan näin palveluiden ja lainsäädännön kehittämiseen nuorten tuen saamisen varmistamiseksi. Tuloksia on jo saatu, lainsäädännön muutoksia on Kotolakiin vireillä keväällä 2022.
Olohuonetoiminta käynnistettiin osana YEE-hanketta 12/2020 ja toiminta jatkuu nykyisellä rahoituksella vuoden 2023 keväälle.
Tänä aikana Olohuonetoiminta on käynnistetty ja sitä on kehitetty kokeilevan kehittämiskulttuurin avulla yhteiskehittämisen periaatteilla.
Olohuoneen kohderyhmänä on alaikäisenä turvapaikanhakijana ilman huoltajaa maahan tulleet nuoret, jotka ovat nyt itsenäistymisvaiheessa ja kotoutumisen tukitoimien piirissä, eli 18-25-vuotiaita. Kohderyhmään on otettu mukaan myös tukitoimien ulkopuolelle jäävät 18-19-vuotiaina yksin maahan tulleet nuoret, sillä heillä on aivan samanlaista tuen tarvetta kuin alle 18-vuotiaina tulleilla. Myös 17-vuotiaat pian aikuistuvat nuoret ovat kohderyhmää.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty aiemmista hankkeista alaikäisenä ilman huoltajaa tulleiden nuorten parissa. Diakonissalaitoksella on kokemusta kohderyhmän kanssa vuodesta 2015 alkaen, jolloin DL perusti neljä ryhmäkotia. Vuonna 2016 Diakonissalaitos käynnisti nuorille kummiperhetoiminnan, joka toimii vieläkin, eli etsii ja yhdistää nuorille vapaaehtoisia kummiperheitä. Kummiperhetoiminnassa huomattiin nuorten alkaessa täysi-ikäistyä, että 18-vuotta täyttäessään ja omilleen muuttaessaan he jäävät arjessaan kovin yksin. Nivelvaihe on tunnistettu haasteelliseksi. Myös tukitoimien työntekijät ilmaisivat huolensa nuorista, sillä he pystyivät tapaamaan nuoria vain pari kertaa kuukaudessa virka-aikana ajanvarauksella. Nuorten asiat kuitenkin usein ovat akuutteja, ja tuen tarve painottuu ilta-aikaan ja viikonloppuihin. Samaan aikaan nuoret kaipasivat saada tutustua suomalaisiin ja tekemistä vapaa-aikaansa.
Olohuone perustettiin vastaamaan tähän tarpeeseen. Toimintaa ideoitiin yhteistyössä pääkaupunkiseudun kotoutumislain mukaisten tukitoimia tarjoavien kuntien kanssa ja asiakasymmärrystä luotiin yhteistyössä. Asiasta keskusteltiin myös osaltaan kohderyhmän nuorten kanssa.
Asiakasymmärrystä on 13.4.2022 mennessä kertynyt jo 150 nuoresta.