OmaEP digialusta - Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (RRP, P4 I4)
OmaEP digialusta kokoaa yhteen näkymään hyvinvointialueen digitaaliset palvelut tarjoten tietoturvallisen yhteydenottokanavan asukkaille ja ammattilaisille. Tavoitteena on helpottaa ja lisätä digipalveluiden käyttöä alueellamme.
Digitalisaatio ja teknologian hyödyntäminen on hallitusohjelmassa nostettu yhdeksi tärkeimmistä keinoista parantaa julkisten palveluiden laatua, tehokkuutta ja saatavuutta.
Hyvinvointialueen toiminnan käynnistyminen ja talouden vakauttaminen vaatii uudistuksia. Palveluverkkoa joudutaan tarkastelemaan ja arvioimaan vaihtoehtoisia, kustannustehokkaita tapoja tuottaa palveluita. Totuttuja tapoja on tarve arvioida uudelleen ja samalla luoda uusia tapoja tuottaa palveluita.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen Hyvinvointialue- ja palvelustrategian yksi painopistealue on digitalisaatio ja digipalvelut osana perustoimintaamme.
Digialustan käyttöönotto tukee hallitusohjelmaa ja sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisia tavoitteita mm. turvaamalla yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelut hyvinvointialueen asukkaille sekä parantamalla palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta.
Etelä-Pohjanmaalla asioidaan sähköisesti THL:n tekemän Finsote2020-tutkimuksen mukaan maan toiseksi vähiten (13,7 %). Pitkät välimatkat koettiin FinSote2020-tutkimuksessa haasteelliseksi.
Tavoitteena on
- tarjota tietoturvallinen digitaalinen asiointikanava asukkaille ja ammattilaisille
- tarjota helppokäyttöinen digitaalinen asiointialusta kaikille
- parantaa palveluiden tasavertaista saatavuutta ja tarjota saavutettavia palveluja
- lisätä digipalvelujen käyttöä alueellamme
Digialustaan liittyviä mittareita on useita eri osa-alueilta. Tilastoja ja trendin kehitystä seurataan säännöllisesti ja aktiivisesti mm. käyttäjämäärät, sovelluslataukset ja asiakaspalaute. Digialustan toiminnallisuudet kehittyvät jatkuvasti ja tämä kehitys näkyy positiivisesti asiakaspalautteessa eri osa-alueilla.
FinSote tutkimus (2025) sähköisen asioinnin lisääntyminen; sähköisten asiointien määrän nouseminen 35%:n.
Tiivis yhteistyö eri asiantuntijoiden ja palvelutuotannon kanssa on tärkeää jokaisessa kehittämisen vaiheessa mm. määrittely- ja suunnitteluvaihe, testaukset ja käyttöönotto. Proaktiivinen viestintä on erityisen tärkeää kaikille eri kohderyhmille.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat (190 000) ja ammattilaiset. Myös puolesta asiointi on mahdollista.
Digialusta kokoaa yhteen koko hyvinvointialueen digiasioinnin: yksi palvelu, josta on helppo löytää kaikki alueen digitaaliset palvelut. Digialustan kehittämisessä on osallistettu hyvinvointialueen asukkaita ja ammattilaisia. Heidän kanssaan on tehty mm. digialustan käytettävyystestauksia ja suunnittelua.
Hyvinvointialuevalmistelun yhteydessä on tunnistettu, että erilaisia digitaalisia palveluja on tarjolla, mutta ne ovat käytössä hyvin epätasaisesti alueellamme. Tavoitteeksi asetettiin, että kaikille asukkaille tarjotaan yhdenvertaiset ja saavutettavat digitaaliset asiointipalvelut yhteisen kokoavan digialustan kautta sekä mahdollistetaan sujuva palvelu- ja viestintäkokemus asukkaan ja ammattilaisen välillä. Helpotetaan digialustalla myös ammattilaisten työskentelyä. Digipalvelujen käytettävyyttä, saavutettavuutta ja löydettävyyttä parannetaan aktiivisesti.