Omaishoidon etäryhmätoiminta, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)

Etäryhmätoiminnassa pääpaino on vertaistuen mahdollistamisessa ja omaishoitajan voimavarojen tunnistamisessa ja vahvistamisessa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Omaishoitajien arki on usein hyvin sitovaa ja kuormittavaa, mikä rajoittaa heidän mahdollisuuksiaan ylläpitää sosiaalisia suhteita ja osallistua sosiaaliseen toimintaan. Pitkäaikainen hoitovastuu voi vaikuttaa merkittävästi omaishoitajan hyvinvointiin ja kykyyn huolehtia itsestä. Omaishoidettavat voivat myös kokea yksinäisyyttä, jolla on vaikutusta heidän hyvinvointiinsa. Sairaudet ja toimintakyvyn rajoitteet voivat vähentää heidän sosiaalisia kontaktejaan ja lisätä eristäytymistä. 

Omaishoitajien ja -hoidettavien kuormittuneisuus lisääntyi koronapandemian aikana yhteiskunnan palveluiden rajoittuneisuuden vuoksi. Koronapandemia vaikutti merkittävästi omaishoitajien ja omaishoidettavien arkeen. Yhteiskunnan palvelut olivat heikommin saatavissa, jolloin omaishoitajien ja -hoidettavien kuormitus lisääntyi entisestään. Tavoitteena on kehittää uusia palvelumuotoja omaishoitajien ja hoidettavien kasvaneisiin tuen tarpeisiin sekä tiivistää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. 

Etäryhmätoiminnassa pääpaino on omaishoitoperheen hyvinvoinnin tukemisessa, omaishoitajan voimavarojen tunnistamisessa ja vahvistamisessa sekä vertaistuen mahdollistamisessa.  Tavoitteena on tarjota myös omaishoidettaville mahdollisuutta osallistua ryhmämuotoiseen toimintaan. Erityisesti pyritään tavoittamaan ne omaistaan hoitavat, jotka eivät ole hakeutuneet vertaistuen piiriin esim. sitovan omaishoitotilanteen takia.  

Osallistuminen etäryhmätoimintaan on maksutonta, eikä edellytä virallista omaishoitajasopimusta.

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Etäryhmätoimintaa toteutetaan eri kohderyhmille monipuolisella sisällöllä joko maksutta lainaan saatavalla etälaitteella tai omalla laitteella Teams-yhteydellä.