Omaishoidon etäryhmätoiminta, Päijät-Hämeen hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)

Etäryhmätoiminnassa pääpaino on vertaistuen mahdollistamisessa ja omaishoitajan voimavarojen tunnistamisessa ja vahvistamisessa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Omaishoitajien ja -hoidettavien kuormittuneisuus lisääntyi koronapandemian aikana yhteiskunnan palveluiden rajoittuneisuuden vuoksi. Koronapandemia vaikutti merkittävästi omaishoitajien ja omaishoidettavien arkeen. Yhteiskunnan palvelut olivat heikommin saatavissa, jolloin omaishoitajien ja -hoidettavien kuormitus lisääntyi entisestään. Tähän pyritään vastaamaan kehittämällä uusia palvelumuotoja omaishoitajien ja hoidettavien kasvaneisiin tuen tarpeisiin sekä tiivistämällä yhteistyötä eri toimijoiden välillä. 

Omaishoidon varhaisen tuen kehittäminen linkittyy Päijät-Hämeen hyvinvointialue- ja palvelustrategiaan. Linjauksissa on nostettu ennaltaehkäisevien, varhaisen toiminnan ja kotona asumista edistäviä palvelujen vahvistaminen. Omaishoitajien ja -hoidettavien varhaisen tuen palveluiden kehittäminen ja omaishoitajien jaksamisen tukeminen on asetettu yhdeksi tavoitteeksi ikääntyneiden palveluiden järjestämissuunnitelmassa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Omaishoitajien arki on usein hyvin sitovaa ja kuormittavaa. Pitkäaikainen hoitovastuu voi vaikuttaa merkittävästi omaishoitajan hyvinvointiin, jaksamiseen ja kykyyn huolehtia itsestä. Sitova tilanne saattaa rajoittaa omaishoitajien mahdollisuuksiaan sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä ylläpitää sosiaalisia suhteita.  Etäryhmätoimintaan pyritään erityisesti tavoittamaan ne omaistaan hoitavat, jotka eivät ole hakeutuneet vertaistuen piiriin esim. sitovan omaishoitotilanteen takia.  

Omaishoidettavat voivat myös kokea yksinäisyyttä, jolla on vaikutusta heidän hyvinvointiinsa. Sairaudet ja toimintakyvyn rajoitteet voivat vähentää heidän sosiaalisia kontaktejaan ja lisätä eristäytymistä. 

Etäryhmätoiminnassa pääpaino on omaishoitoperheen hyvinvoinnin tukemisessa, omaishoitajan voimavarojen tunnistamisessa ja vahvistamisessa sekä vertaistuen mahdollistamisessa.  Tavoitteena on tarjota myös ikääntyneille omaishoidettaville mahdollisuutta osallistua ryhmämuotoiseen toimintaan. 

 

 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Omaishoidon etäryhmiä toteutetaan yhteistyössä monien eri sote- sekä 3. sektorin toimijoiden kanssa. Ryhmäkerroilla on mukana mm. terveysliikuntakoordinaattori, kuntoutusohjaaja lasten - ja nuorten kuntoutuksesta, sosiaalityöntekijä, asiakasohjaaja, P-H Omaishoitoyhdistyksen ja P-H muistiyhdistyksen toimijoita ja kokemusasiantuntija. Ikääntyneille suunnatut ryhmät lainattavilla laitteille toteutetaan yhteistyössä Avainsäätiön kanssa. 

Lainaksi annettavien laitteiden osalta yhteistyötä on tehty ikääntyneiden kotiin vietävien palveluiden etähoiva-yksikön kanssa. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että etäryhmätoiminta tukee  omaishoitoperheen hyvinvointia. Lisää voimavaroja ja tarjoaa emotionaalista tukea omaistaan hoitavalle sekä mahdollistaa vertaistuen saamisen.​ Toiminnalla halutaan myös vahvistaa hoitajan ja hoidettavan välistä yhteyttä, joka hoidettavan toimintakyvyn heikkenemisen myötä on saattanut muuttua.

Toteutussuunnitelma

Etäryhmätoimintaa toteutetaan eri kohderyhmille monipuolisella sisällöllä joko maksutta lainaan saatavalla etälaitteella tai omalla laitteella Teams-yhteydellä. Lainaksi annetut etälaitteet ovat kohdennettu ikääntyneille omaishoitajille ja Teams-ryhmiin on ollut mahdollisuus osallistua kaikenikäisten. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat läheistään hoitavat. Omaishoidon tuen sopimus ei ole edellytys etäryhmään osallistumiseen.

Jokaisen pilotin aikana sekä sen jälkeen on kerätty kokemuksia ryhmään osallistuvilta sekä mukana olleilta kumppaneilta. Pilotteja on muokattu palautteiden pohjalta joko ryhmän aikana tai seuraavaa pilottia suunnitellessa.

Idean konkretisointi ja visualisointi

Omaishoitoperheiden etäryhmätoiminnassa toiminnan sisältö tukee omaishoitoperheiden hyvinvointia. Omaishoitaja saa keinoja ja vinkkejä voimavarojen lisäämiseen arkeensa. Tapaamisissa tärkeässä roolissa ovat myös emotionaalisen tuen sekä vertaistuen saaminen.​ 

Tapaamiskerrat, joissa hoidettava on myös mukana vahvistaa omaishoidettavan merkityksellisyyden tunteita ja kokemuksia sekä hoitajan ja hoidettavan välistä yhteyttä esim. muistelun avulla. 

Pilotteja etäryhmistä tehdään perheelle lainaksi annettavalla tabletilla sekä Teams-yhteyden kautta. Lainaksi annettavat laitteet on kohdennettu ikääntyneille omaishoitoperheille ja alustana ryhmätoiminnassa käytetään hyvinvointialueella käytössä olevaa alustaa.

Ratkaisun testaaminen

Etäryhmäpilotteja on ollut yhteensä seitsemän. Neljä ryhmää on toteutettu lainaksi annettavilla laitteilla ja kolme Teams -alustalla. Liitteissä ryhmien mainoksia.

Liitteet
Kuva
Mainos etäryhmästä miesomaishoitajille
Kuva
Mainos voimavaroja erityiseen vanhemmuuteen etäryhmästä
Kuva
Mainos etäryhmä omaishoitajille
Kuva
Mainos Teemaluennoista