Omaishoidon palveluvalikko; Ikääntyneiden perhehoitomallin kehittäminen, Helsinki, (RRP P4, I1)

Osaprojektin Omaishoidon palveluvalikko (2023- 2025) lähtökohtana on ikääntyneiden perhehoidon esiselvitystyön tekeminen, toimintamallin kehittäminen, pilotointi ja käyttöönotto (vakiinnuttaminen) osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden palveluita.

 

Toimintaympäristö

Ikääntyvän väestön tarpeista huolehtiminen

Kehittämistyötä ohjaa eri lait, strategiat, ja toimintasuunnitelmat. Omaishoidon palveluvalikon kehittämistyö perustuu osana Helsingin kaupunkistrategiaan, jossa on mainittu omaishoidon kehittäminen painopisteenä, ”Omaishoidon merkitys ja arvo kasvavat väestön ikääntyessä. Kaupunki huolehtii omaishoitajien jaksamisesta ja tuesta.”

Helsingin vuoden 2024 toimintasuunnitelmaan on kirjattu, "Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa tuemme omaishoitajien jaksamista tehostamalla lakisääteisten vapaiden käyttöä ja turvaamme muiden omaishoidon jatkumiseen tähtäävien palvelujen käyttöä. Sujuvoitamme omaishoidon tuen hakemusten käsittelyprosessia. Lisäämme yhteisöllistä asumista ja valmistelemme ikääntyneiden perhehoitoa siten, että se on otettavissa palveluvalikoimaan vuonna 2025."

Ikääntyneiden perhehoito on valtakunnallisesti kasvava kevyen tuen palvelumuoto, joka on sosiaalihuoltolain (2014/1301) 14 §:n mukaista sosiaalipalvelua. Perhehoidon järjestäminen, tuottaminen ja toteuttaminen on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialanvastuulla.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Helsingissä ei ole tarjolla ikääntyneiden perhehoitoa. Tavoitteena selvittää vastaako perhehoito ikääntyneiden tarpeisiin, lisääkö palvelun käyttö omaishoitajien lakisääteisten vapaiden pitämistä ja miten palvelu toimii osana Helsingin ikääntyneiden palveluvalikkoa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Helsingissä tulee tukea ikääntyneitä omaishoitoperheitä pitämään lakisääteisiä vapaapäiviään. Kehittämistyöllä mahdollistetaan eri tukimuotojen mahdollisuutta ja yksilöiden tuen tarpeen saatavuutta.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hanketta koordinoi projektiasiantuntija. 

Projektiasiantuntija tekee osaprojektin selvitystyön ja koordinoi osaprojektin etenemistä palveluiden toiminnan puolelle yhdessä henkilöstön kanssa. 

Osaprojektin kehitystyötä on tukemassa moniammatillinen ydinryhmä, jossa käydään läpi eri näkökulmia ja huomioita kehitettäviä toimintoja kohtaan.

Projektiasiantuntija vastaa osaprojektin linjauksista yhdessä Sairaala-, kuntoutus- ja hoivan-, sekä Arviointitoiminnan johdon kanssa. 

Osaprojektin ajalle nimetään pilotti- ryhmä henkilöstöstä, jotka ovat sitoutuneita kehitettävää palvelua kohtaan muun muassa osallistumalla erilaisiin työpajoihin ja koulutuksiin.

Eri hyvinvointialueiden, sekä järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö on eriarvoisen merkityksellistä kehittämistyön perustaksi.

 

Tavoiteltu muutos

Helsingin ikääntyneiden palveluvalikkoon saadaan mahdollistettua ikääntyneiden perhehoito 

Parannetaan helsinkiläisten ikääntyneiden palveluita kehittämällä ja tuottamalla tarpeisiin vastaavia palvelumuotoja.

Tuetaan ikääntyneiden kotona asumista kevyemmillä palvelumuodoilla.

Mahdollistetaan omaishoitoasiakkaille oikeatyyppisen tuen löytyminen, ja näin ollen tuetaan omaishoitajia lakisääteisten vapaapäivien pitämisessä.

Muutoksen mittaaminen

Ikääntyneiden perhehoidon pilotointijakso alkoi 1.10.2024, jatkuu vuoden 2025 loppuun. Pilotointijakson aikana saadaan mitattua vaikuttavuudenarviointia siitä, onko helsinkiläisillä ikääntyneillä tarvetta ikääntyneiden perhehoidolle, ja millaisille perhehoidon muodolle.

Toteutussuunnitelma

Osaprojekti on tehnyt selvitystyön palveluiden lähtökohdista, jossa on muun muassa tarkasteltu lainsäädännöllisiä ehtoja palveluille, sekä sisäisten ja lähi hyvinvointialueiden ikääntyneiden perhehoidon tilannekatsausta.

Osaprojektin aikana osallistetaan henkilöstöä kehitettäviä palveluita kohtaan. 

Henkilöstölle laadittiin syksyllä 2023 Forms- kysely, jossa kartoitettiin ikääntyneiden perhehoidon ja henkilökohtaisen budjetoinnin tarpeita.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Osaprojektin kohderyhmänä toimii ikääntyneet helsinkiläiset, jotka muodostuvat omaishoitoasiakasperheistä ja muista asiakkaista, kuten yksinasuvista.

Omaishoidon lakisääteisten vapaiden käyttöä voidaan tehostaa eri palvelumuotoja kehittämällä. Ikääntyneiden perhehoito tarjoaa palvelumuodon kotihoidon ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen laitoshoidon välille tukien asiakkaan kotona asumista kohdistamalla yksilöllisen hoivan ja huolenpidon palvelua oikea-aikaiseksi. 

Asiakkaita, omaishoidon kokemusasiantuntijoita ja perhehoitajia on otettu mukaan kehittämistyöhön, ja ovat näin ollen päässeet ilmaisemaan näkemyksiään kehitettäviä palveluita kohtaan.

Henkilöstölle on tuotettu kysely syksyllä 2023, jossa on kartoitettu ikääntyneiden perhehoidon asiakasryhmiä ja -tarpeita.

Omaishoidon asiakkaille on laadittu omaishoitajakysely 2023- 2024, jossa on kartoitettu omaishoitajien jaksamista, ja tuen tarvetta. Kysely on toimitettu postitse niin suomen-, kuin ruotsinkielisenäkin. Kyselyyn on voinut vastata postitse tai sähköisesti.

Asiakkaille ja eri ammattikuntien henkilöstölle on pidetty avoin tilaisuus Perhehoidon- info, Kampissa helmikuussa 2024 , jossa asiakkailla on ollut mahdollisuus päästä kuulemaan ikääntyneiden perhehoidosta ja sen vaikuttavuudesta.

Ratkaisun perusidea

Ikääntyneiden osavuorokautinen ja ympärivuorokautinen perhehoito, jota toteutetaan asiakkaan- ja perhehoitajan kotona. 

Tukea ikääntyneiden kotona asumista