Omaishoidon palveluvalikko; Ikääntyneiden perhehoitomallin kehittäminen, Helsinki, (RRP P4, I1)

Osaprojektin Omaishoidon palveluvalikko (2023- 2025) lähtökohtana on ikääntyneiden perhehoidon esiselvitystyön tekeminen, toimintamallin kehittäminen, pilotointi ja käyttöönotto (vakiinnuttaminen) osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden palveluita.

 

Toimintamallin nimi
Omaishoidon palveluvalikko; Ikääntyneiden perhehoitomallin kehittäminen, Helsinki, (RRP P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Osaprojektin Omaishoidon palveluvalikko (2023- 2025) lähtökohtana on ikääntyneiden perhehoidon esiselvitystyön tekeminen, toimintamallin kehittäminen, pilotointi ja käyttöönotto (vakiinnuttaminen) osaksi helsinkiläisten ikääntyneiden palveluita.

 

Toteutuspaikka
Helsinki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Heidi Haulismaa

Luotu

12.10.2023

Viimeksi muokattu

20.03.2025
Ratkaisun perusidea

Ikääntyneiden osavuorokautinen ja ympärivuorokautinen perhehoito, jota toteutetaan asiakkaan- ja perhehoitajan kotona. 

Tukea ikääntyneiden kotona asumista

Toimintaympäristö

Ikääntyvän väestön tarpeista huolehtiminen

Kehittämistyötä ohjaa eri lait, strategiat, ja toimintasuunnitelmat. Omaishoidon palveluvalikon kehittämistyö perustuu osana Helsingin kaupunkistrategiaan, jossa on mainittu omaishoidon kehittäminen painopisteenä, ”Omaishoidon merkitys ja arvo kasvavat väestön ikääntyessä. Kaupunki huolehtii omaishoitajien jaksamisesta ja tuesta.”

Helsingin vuoden 2024 toimintasuunnitelmaan on kirjattu, "Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa tuemme omaishoitajien jaksamista tehostamalla lakisääteisten vapaiden käyttöä ja turvaamme muiden omaishoidon jatkumiseen tähtäävien palvelujen käyttöä. Sujuvoitamme omaishoidon tuen hakemusten käsittelyprosessia. Lisäämme yhteisöllistä asumista ja valmistelemme ikääntyneiden perhehoitoa siten, että se on otettavissa palveluvalikoimaan vuonna 2025."

Ikääntyneiden perhehoito on valtakunnallisesti kasvava kevyen tuen palvelumuoto, joka on sosiaalihuoltolain (2014/1301) 14 §:n mukaista sosiaalipalvelua. Perhehoidon järjestäminen, tuottaminen ja toteuttaminen on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialanvastuulla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Osaprojektin kohderyhmänä toimii ikääntyneet helsinkiläiset, jotka muodostuvat omaishoitoasiakasperheistä ja muista asiakkaista, kuten yksinasuvista.

Omaishoidon lakisääteisten vapaiden käyttöä voidaan tehostaa eri palvelumuotoja kehittämällä. Ikääntyneiden perhehoito tarjoaa palvelumuodon kotihoidon ja pitkäaikaisen ympärivuorokautisen laitoshoidon välille tukien asiakkaan kotona asumista kohdistamalla yksilöllisen hoivan ja huolenpidon palvelua oikea-aikaiseksi. 

Asiakkaita, omaishoidon kokemusasiantuntijoita ja perhehoitajia on otettu mukaan kehittämistyöhön, ja ovat näin ollen päässeet ilmaisemaan näkemyksiään kehitettäviä palveluita kohtaan.

Henkilöstölle on tuotettu kysely syksyllä 2023, jossa on kartoitettu ikääntyneiden perhehoidon asiakasryhmiä ja -tarpeita.

Omaishoidon asiakkaille on laadittu omaishoitajakysely 2023- 2024, jossa on kartoitettu omaishoitajien jaksamista, ja tuen tarvetta. Kysely on toimitettu postitse niin suomen-, kuin ruotsinkielisenäkin. Kyselyyn on voinut vastata postitse tai sähköisesti.

Asiakkaille ja eri ammattikuntien henkilöstölle on pidetty avoin tilaisuus Perhehoidon- info, Kampissa helmikuussa 2024 , jossa asiakkailla on ollut mahdollisuus päästä kuulemaan ikääntyneiden perhehoidosta ja sen vaikuttavuudesta.

Kansikuva
Helsingin kaupunki/Omaishoito

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Ilmiöt

Kohderyhmä