Omaishoitajien mielen hyvinvointi puheeksi
Toimintamalli tarjoaa välineitä omaishoitajien mielen hyvinvointiin liittyvien tekijöiden tunnistamiseen, puheeksi ottamiseen ja vahvistamiseen. Se on tarkoitettu omaishoidon asiakasohjaajille ja omaishoitajia kohtaaville ammattilaisille.
Suomessa arvioidaan olevan noin 350 000 henkilöä, jotka ovat pääasiallisessa vastuussa läheisensä huolenpidosta. Noin 60 000 henkilöä toimii sitovassa ja vaativassa omaishoitotilanteessa. Omaishoito koskettaa eri ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Väestön ikääntyessä ja hoivan tarpeiden kasvaessa omaishoidon merkitys kasvaa entisestään.
Omaishoitoon liittyy monenlaisia kokemuksia, joista osa haastaa ja osa tukee omaishoitajan hyvinvointia ja jaksamista. Omaishoito on usein pitkäkestoista ja intensiivistä hoivaa, joka on sekä emotionaalisesti että fyysisesti vaativaa. Omaishoitajia kuormittavat esimerkiksi huoli läheisen voinnista ja omasta jaksamisesta, ongelmat palveluiden saatavuudessa sekä tulevaisuuden ennakoimattomuus.
Kuormitustekijöistä huolimatta läheisestä huolehtiminen antaa omaishoitajalle myös voimia. Se vahvistaa esimerkiksi tarpeellisuuden ja merkityksellisyyden kokemusta sekä omaishoitajan luottamusta siihen, että hänellä on kykyä selviytyä myös tulevista haasteista.
Omaishoitajan jaksamisesta riippuu paljon. Se vaikuttaa paitsi omaishoitajan elämänlaatuun ja terveyteen, myös hoidettavan läheisen hyvinvointiin ja hänen saamaansa hoitoon. Palvelujärjestelmässä ei kuitenkaan riittävästi huomioida omaishoitajan hyvinvointia, vaan tuen tarpeita tarkastellaan lähinnä hoidettavan läheisen ja tämän toimintakyvyn näkökulmasta.
Vuoden 2023 alusta siirtyi kunnilta hyvinvointialueille järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista, myös omaishoidon sopimuksista, palkkioista ja palveluista. Uusilla hyvinvointialueilla yhtenäistetään ja kehitetään omaishoidon palvelupolkuja. Tämä olisi oiva mahdollisuus myös omaishoitajien mielen hyvinvointia edistävien käytäntöjen juurruttamiseen pysyväksi osaksi hyvinvointialueiden omaishoidon ohjausta.
Kohderyhmänä ovat hyvinvointialueilla työskentelevät omaishoidon asiakasohjaajat sekä muut omaishoitajia kohtaavat ammattilaiset, kuten omaishoitajien hyvinvointi- ja terveystarkastuksia tekevät terveydenhoitajat, kotihoidon työntekijät ja järjestöjen työntekijät. Lisäksi kohderyhmänä ovat ammattilaisten ohjaustyössään kohtaamat omaishoitajat.
Tässä toimintamallissa omaishoitajalla tarkoitetaan henkilöä, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. Omaishoito on laajempi asia kuin pelkkä sopimusomaishoito, jossa omaishoitaja on tehnyt omaishoidon sopimuksen hyvinvointialueen kanssa.
Kehittämisen eri vaiheissa toimintamallia on ideoitu ja työstetty työpajoissa yhdessä omaishoidon asiakasohjaajien ja omaishoitajayhdistysten toimijoiden kanssa hankkeen toiminta-alueilla. Lisäksi aihetta on käsitelty vuorovaikutuksellisissa koulutustapahtumissa ammattilaisten ja omaishoitajien kanssa.