Omaiskahvilatoiminta; tietoa, virkistystä ja vertaistukea lähellä omaishoitajia.
Ommaiskahvila on matalan kynnyksen vapaamuotoinen kohtaamispaikka, johon voi tulla hakemaan tietoa, keskustelemaan, virkistäytymään, kahvittelemaan ja tapaamaan muita omaishoitajia. Ommaiskahvila on suunnattu ikärajattomasti kaikille omaistaan hoitaville ja heidän läheisilleen
Yhdistyksen toiminta-alue on laaja; Oulu ja 7 ympäristökuntaa. Toiminta-alue on asukasmäärältään suuri eli n. 254 000 asukasta, joista omaishoidontuensaajia on noin 2 500, jolloin omaistaan hoitavien kokonaismäärä on arviolta noin 25 000 henkilöä. Omaishoito ei kosketa pelkästään ikääntyneitä, mutta ikääntyneiden määrän kasvu tulee lisäämään myös omaishoidon tarvetta. Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan 18 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Pohjois-Pohjanmaalla väestöllinen huoltosuhde on maan keskiarvoa korkeampi. Ikäihmisten palveluissa tavoitteena on tukea kotona asumista. Omaishoito on avainasemassa tämän tavoitteen edistämiseksi. Tulevaisuudessa omaishoito on väistämättä kasvava järjestelmä, koska asetettujen tavoitteiden mukaan laitoshoidossa on tulevaisuudessa vain 3 % yli 75 – vuotiaista. Tämä vastaa myös useiden ikääntyneiden toiveita. Ihmiset haluavat asua kotonaan luonnollisessa ympäristössä mahdollisimman pitkään. (Yrjö Mattila, Kela 2013)
Kansallisessa omaishoidon kehittämisohjelmassa painotetaan, että kunta ei yksin tuota kaikkia niitä palveluita, joita omaishoitotilanteissa tarvitaan. Avaintekijänä omaishoitajien riittävän tuen varmistamisessa on kunnan, Kelan, järjestöjen, seurakuntien ja yksityissektorin palveluntuottajien toimijoiden yhteistyö. Tämän vuoksi on tärkeää, että esimerkiksi järjestöille taataan riittävät taloudelliset resurssit niiden tekemän työn jatkuvuuden turvaamiseksi. Omaishoitajat tarvitsevat järjestöjen erityisosaamisen piiriin kuuluvia palveluja, kuten hoidettavan sairauteen tai vammaan liittyviin haasteisiin pureutuvaa valmennusta ja vertaistukea (KOHO 2014 - 2020).
Yhdistyksen strategiassa yhtenä painopisteenä on alueellisen työn vahvistaminen. Siinä huomioidaan koko yhdistyksen toiminta-alue viemällä alueille monipuolisia toimintamuotoja matalalla kynnyksellä. Jäsenkyselyssä on toivottu yhdistyksen jalkautumista laajemmalle alueelle, myös työntekijät ovat saaneet samanlaista palautetta.
Minna Hernberg, Vastaava omaistoiminnan ohjaaja
Heini Kemola, omaistoiminnan ohjaaja
Marja Heikkinen, omaistoiminnan ohjaaja
Minnamaria Salminen, yhdistyksen toiminnanjohtaja
- Tulee tietoiseksi omasta omaishoitajuudestaan ja häntä tukevista palvelumuodoista
- Löytää ja saa lisää voimavaroja ja osaamista toimia omaishoitajana
- Yksinäisyyden tunne vähentyy
- Osallisuus omaishoitoyhteisöön ja yhteiskuntaan lisääntyy
Arviointiin sisältyy:
- työntekijöiden itsearviointi, STEA:n Pata-itsearviointityökalua hyödyntämällä (Päivittäinen keskustelu, tiimipalaverit noin kerran kuukaudessa sekä tarvittaessa useammin, arviointipalaveri kaksi kertaa vuodessa. Itsearviointia kirjataan tiimipäiväkirjaan.)
- toiminnan arviointi työyhteisössä (viikkopalaverit ja tiimipalaverit esimiehen kanssa noin viisi kertaa vuodessa)
- toiminnan arviointi yhdistyksen hallituksessa (3kk välein)
- toiminnan arviointi yhteistyökumppaneiden kanssa (mm. arviointipalaverit 2 x vuodessa, haastatteluteemat)
Arviointikysymykset osallistujilta:
- mikä on ollut toiminnan tärkein anti
- onko toimintaan osallistuminen lisännyt tietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitajia tukevista palvelumuodoista sekä kykyä toimia omaishoitajana
- onko toimintaan osallistuminen lisännyt hyvinvointia ja voimavaroja toimia omaishoitajana
- onko osallistuminen toimintaan vahvistanut osallisuutta ja vähentänyt yksinäisyyttä
- miten toimintaa tulisi kehittää
Kaikille omaistaan hoitaville suunnattu matalan kynnyksen kohtaamispaikka, johon voi tulla yksin, hoidettavan tai vaikka ystävän kanssa. Omaiskahvila pitää sisällään monipuolista ja ajankohtaista tietoa omaishoitoon liittyvissä asioissa, keskustelua alueen omaishoidon kysymyksistä sekä virkistystä ja vaihtelua sekä vertaistukea toisilta omaishoitajilta. Omaiskahvila on vaikuttamismahdollisuus omaishoidon alueellisiin asioihin ja myös omaishoitajat itse voivat osallistua Omaiskahvilatoiminnan kehittämiseen. Omaiskahvilassa voi tavata Oulun seudun omaishoitajat ry:n työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotka toimivat omaiskahvilaemäntinä yhdessä työntekijän kanssa, työpareina. Omaiskahvilassa on joka kerta tietty teema ja se on osallistujille ilmainen. Omaiskahviloita järjestetään kohdennetusti eri kohderyhmille, esim. erityislapsiperheet ja työikäiset. Omaiskahvilatoimintamalli on kuvattu Innokylään.
Omaiskahviloita toteutetaan neljä kertaa vuodessa kahdeksassa kunnassa sekä Oulun kaupungissa Haukiputaalla, Kiimingissä, Oulunsalossa ja Yli-Iissä, yhteensä noin 50 kahvilaa vuosittain.
Kohderyhmänä ovat koko yhdistyksen toiminta-alueen omaishoitajat ja hoidettavat, heidän lähipiirinsä sekä alkavissa omaishoitotilanteissa olevat henkilöt. Lisäksi kohderyhmään kuuluvat vapaaehtoiset ja vertaisvapaaehtoiset, joita rekrytoidaan, koulutetaan ja osallistetaan omaishoitajia tukevaan vapaaehtoistoimintaan. Toiminnalla tavoitetaan myös entisiä omaishoitajia, omaishoitajien parissa työskenteleviä henkilöitä sekä heitä, jotka eivät vielä tunnista olevansa omaishoitajia. Lisäksi toiminnalla tavoitetaan henkilöitä, jotka hyötyvät omaishoitoon liittyvästä tiedosta ja ovat kiinnostuneita omaishoidosta. Tiedottamisen osalta kohderyhmänä ovat myös julkisen ja yksityisen sektorin toimijat ja oppilaitokset.
Lisäksi tavoitamme henkilöitä, jotka hyötyvät omaishoitoon liittyvästä tiedosta ja ovat kiinnostuneita omaishoidosta. Tiedottamisen osalta kohderyhmänä ovat myös erilaiset julkisen ja yksityisen sektorin toimijat sekä oppilaitokset.
Väestöpohja toiminta-alueella on noin 254 000. Omaishoidon tuen saajien määrä alueella on 2271 ja tutkimusten mukaan se on vain 10% omaistaan hoivaavien todellisesta määrästä. Epävirallisesti omaishoitajina toimivia on noin 20 700. Näin ollen omaishoitajien määrä tällä alueella on noin 23 000. (Sotkanet, 2018). Päämääränä on tavoittaa 25% omaishoitotuen saajista (600 henkilöä) ja 10 % epävirallisista omaishoitajista. Suurin osa kohderyhmästä on yli 65-vuotiaita, mutta toiminnalla tavoitetaan myös työikäisiä. Julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita sekä oppilaitosten edustajia pyritään tavoittamaan 200 henkilöä vuosittain.