Oman elintapamuutoksen polku, FINGER-mallin mukainen elintapaohjauksen väline
Palvelupolku tarjoaa tietoja terveyttä edistävistä elintavoista, ohjeita elintapamuutoksen tekemiseen sekä koostaa omahoito-ohjelmia, hyvinvointivalmennuksia, sekä terveys- ja liikuntapalveluiden yhteystietoja yhteen paikkaan.
Sote-uudistuksen yhtenä tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sote-palvelut, parantaa palveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta, hillitä kustannusten nousua sekä kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja.
Oman elintapamuutoksen polun kehittämisessä toimimme Hämeen strategian arvojen mukaisesti. Oma Hämeen arvot ovat vaikuttavuus, rohkeus, yhdenvertaisuus ja asiakaslähtöisyys. Vaikuttavuuden periaatteen mukaisesti sitoudumme toimimaan suunnitelmallisesti parantaaksemme asukkaan hyvinvointia mahdollisimman paljon. Yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti tarjoamme asukkaalle hänen tarvitsemansa palvelun kaikille samoilla kriteereillä ja palvelumme ovat tasalaatuisia. Asiakaslähtöisyyden periaatteen mukaan teemme työmme yhdessä asukkaan kanssa hänen toimintakykyään ja osallisuuttaan tukien.
Oman elintapamuutoksen polun sisällöt on rakennettu muisti-ja ajattelutoimintoja edistävän FINGER-toimintamallin mukaan. FINGER-mallin osa-alueisiin, aivoterveys, liikunta, ravitsemus, riippuvuuden ja uni, perustuva jaottelu kulkee mukana koko polun läpi.
Matalankynnyksen tieto, ohjaus ja neuvonta tavoittavat helpommin asukkaat.
Painopisteen tuominen ennaltaehkäiseviin palveluihin.
Kustannusten nousun hillitseminen,
Asiakaskokemuksen kehittäminen ja vahvistaminen.
Tasa-laatuisten palveluiden tarjoaminen yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti
Asukkaiden hyvinvoinnin parantaminen ja hyvinvointi-ja terveyserojen kaventaminen.
Palveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden parantaminen.
Kuntien liikunta- ja hyvinvointipalvelujen edustajat ja järjestöt, Tulsote hankkeen perusterveydenhuollon suunnittelijat sekä muut hankkeen työntekijät. Polkua kommentoineet asukkaat.
Hyvinvointialueen asukkaiden parempaa terveyttä ja hyvinvointia.
Asukkaille ja terveydenhuollon ammattilaisille helpommin saatavilla olevat hyviä elintapoja edistävät palvelut ja tietolähteet.
Asiakkaiden ohjautuminen matalan kynnyksen ennaltaehkäiseviin palveluihin ja omahoito-ohjelmiin
Oman elintapamuutoksen polun kävijämäärän seuranta. Polku on ollut vuonna 2023 yksi katsotuimmista Omahämeen palvelupoluista.
Polun kysely "Miten hyvin tämän kohdan antama tieto auttoi sinua?"
Jatkokehitys ajatuksena mittaamiseen: elintapaohjauksen toimintamallin valmistuttua voitaisiin hyödyntää mittauspisteenä ammattilaisen tekemää tilastointia elintapaohjauksen antamisesta ja polulle opastamisesta ja mitata polun vaikuttavuutta myöhemmin kontrollikäynneillä.
Kuntien ja järjestöjen saaminen mukaan yhteiskehittämiseen
Markkinoinnin toteutus, jotta polulle ohjautuu asukkaita sekä asukkaiden omasta aloitteesta että terveydenhuollon ammattilaisten ja kuntien palveluiden edustajien ohjaamina
Kohderyhmänä kaikki täysi-ikäiset hyvinvointialueen asukkaat. Asiakashaastattelut toteutettu polun sisällöstä ja tehty niiden perusteella muutoksia.
Oman elintapamuutoksen polun rakennusvaiheessa haastateltiin asiakkaita ja muokattiin polun rakennetta ja sisältöä saadun palautteen perusteella.