Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraatio, Helsingin kaupunki (RRP, P4 I1B)
Potilasdatansiirtointegraatio mahdollistaa heräte- ja kertomustiedon siirtymisen Omaolosta Apottiin rajapinnan avulla. Tavoitteena on sujuvoittaa ammattilaisen työtä.
Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraatiolla mahdollistetaan heräte- ja kertomustiedon siirtyminen rajapinnan kautta. Sen avulla sujuvoitetaan terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Kestävän kasvun hankkeen pilarin 4 tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja lisätä kustannusvaikuttavuutta.
Ammattilainen joutuu Omaolo-työtä tehdessään työskentelemään kahden eri järjestelmän välissä (Apotti, Omaolo). Ammattilaisilta saadun palautteen perusteella Omaolon yhteydenottojen havaitsemista ja käsittelyä haastaa integraation puute.
Helsingin Sotepelle myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–2025, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen. Tavoitteena on sujuvoittaa sekä asiakkaan digipalvelupolkua että ammattilaisen työtä Omaolon käytössä. Asiakkaan näkökulmasta saatavuus parantuu ja palvelu nopeutuu.
Helsingin Kaupunki-, Digitalisaatio- ja Sotepe-palvelustrategioissa ja Sotepe-tietojohtamisen suunnitelmassa painotetaan digitalisaatiota, osaamisen kohdentamista ja palveluiden nopeaa ja sujuvaa saatavuutta.
Kehitystyötä tehdään DigiFinlandin ja Apotin asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Helsingistä kehitykseen osallistuvat Omaolon pääkäyttäjät, Tietohallinnon asiantuntija ja substanssiosaajia integraation käyttöönottavista yksiköistä.
Tavoitteena on sujuvoittaa Omaolon yhteydenottoihin liittyvää terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Herätteiden tarkoituksena on, että ammattilaisten ei tarvitse seurata Omaolon työjonoa jatkuvasti muun työn ohessa työskennellessään Apotissa, vaan kaikkia sähköisiä yhteydenottoja voi seurata yhdestä paikasta (Apotista). Integraation myötä ammattilainen pääsee herätteeltä siirtymään sujuvasti Omaoloon asiakkaan asiointiin ja voi kopioida ammattilaisen tiivistelmän herätteeltä potilaskertomukseen.
Kohderyhmää ovat Omaolon yhteydenotoista työssään vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset Helsingissä. Ensivaiheessa integraatio otetaan käyttöön niissä Helsingin Sotepen yksiköissä, joihin Omaolon oirearviot ja terveystarkastukset ohjautuvat. Näitä ovat terveysasemat, fysioterapia, etäpalvelut (päivystysapu) sekä suun terveydenhuolto. Jatkokehityksenä tarkoituksena on laajentaa integraation käyttöä myös muihin Omaolon palveluihin, kuten Hyvinvointitarkastus ja määräaikaistarkastukset, jolloin kohderyhmä laajenee niistä vastaaviin terveydenhuollon ammattilaisiin eri yksiköissä.
Integraatiotarpeiden kartoitusvaiheessa on tehty ammattilaishaastatteluja. Kehitystyöhön (mm. integraation toiminnallisen määrittelyn läpikäynti ja integraation testaus) on osallistettu/osallistetaan ammattilaisia integraation käyttöönottavista yksiköistä.