Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraatio, Helsingin kaupunki (RRP, P4 I1B)

Potilasdatansiirtointegraatio mahdollistaa heräte- ja kertomustiedon siirtymisen Omaolosta Apottiin rajapinnan avulla. Tavoitteena on sujuvoittaa ammattilaisen työtä.

Toimintaympäristö

Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraatiolla mahdollistetaan heräte- ja kertomustiedon siirtyminen rajapinnan kautta. Sen avulla sujuvoitetaan terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Kestävän kasvun hankkeen pilarin 4 tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja lisätä kustannusvaikuttavuutta.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Ammattilainen joutuu Omaolo-työtä tehdessään työskentelemään kahden eri järjestelmän välissä (Apotti, Omaolo). Ammattilaisilta saadun palautteen perusteella Omaolon yhteydenottojen havaitsemista ja käsittelyä haastaa integraation puute.

Helsingin Sotepelle myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–2025, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen. Tavoitteena   on   sujuvoittaa   sekä   asiakkaan digipalvelupolkua että ammattilaisen työtä Omaolon käytössä.  Asiakkaan näkökulmasta saatavuus parantuu ja palvelu nopeutuu. 

Helsingin Kaupunki-, Digitalisaatio- ja Sotepe-palvelustrategioissa ja Sotepe-tietojohtamisen suunnitelmassa painotetaan digitalisaatiota, osaamisen kohdentamista ja palveluiden nopeaa ja sujuvaa saatavuutta. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehitystyötä tehdään DigiFinlandin ja Apotin asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä. Helsingistä kehitykseen osallistuvat Omaolon pääkäyttäjät, Tietohallinnon asiantuntija ja substanssiosaajia integraation käyttöönottavista yksiköistä.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on sujuvoittaa Omaolon yhteydenottoihin liittyvää terveydenhuollon ammattilaisen työtä. Herätteiden tarkoituksena on, että ammattilaisten ei tarvitse seurata Omaolon työjonoa jatkuvasti muun työn ohessa työskennellessään Apotissa, vaan kaikkia sähköisiä yhteydenottoja voi seurata yhdestä paikasta (Apotista). Integraation myötä ammattilainen pääsee herätteeltä siirtymään sujuvasti Omaoloon asiakkaan asiointiin ja voi kopioida ammattilaisen tiivistelmän herätteeltä potilaskertomukseen. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmää ovat Omaolon yhteydenotoista työssään vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset Helsingissä. Ensivaiheessa integraatio otetaan käyttöön niissä Helsingin Sotepen yksiköissä, joihin Omaolon oirearviot ja terveystarkastukset ohjautuvat. Näitä ovat terveysasemat, fysioterapia, etäpalvelut (päivystysapu) sekä suun terveydenhuolto. Jatkokehityksenä tarkoituksena on laajentaa integraation käyttöä myös muihin Omaolon palveluihin, kuten Hyvinvointitarkastus ja määräaikaistarkastukset, jolloin kohderyhmä laajenee niistä vastaaviin terveydenhuollon ammattilaisiin eri yksiköissä.

Integraatiotarpeiden kartoitusvaiheessa on tehty ammattilaishaastatteluja. Kehitystyöhön (mm. integraation toiminnallisen määrittelyn läpikäynti ja integraation testaus) on osallistettu/osallistetaan ammattilaisia integraation käyttöönottavista yksiköistä.

Ratkaisun perusidea

Potilasdatansiirtointegraation avulla mahdollistetaan heräte- ja kertomustiedon siirtyminen Omaolosta Apottiin. 

Toimintamallissa asiakas täyttää Omaolo.fi-palvelussa oirearvion tai terveystarkastuksen ja saa vastaustensa perusteella kansallisen toimintasuosituksen. Mikäli Omaolo lääkinnällisenä laitteena ohjaa asiakkaan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon, avautuu asiakkaalle tunnistautumisen yhteydessä yhteydenoton mahdollisuus terveydenhuollon ammattilaiselle. Lähetettyään vastauksensa ammattilaisen työjonolle asiakas voi tarvittaessa viestitellä Omaolossa ammattilaisen kanssa. 

Ammattilainen työskentelee Apotissa ja saa sinne herätteen Omaolon työjonolle tulleesta uudesta asioinnista, viestistä tai asioinnin siirrosta. Ammattilainen pääsee herätteeltä siirtymään Omaoloon tarkastelemaan asiakkaan asiointia, joka sisältää mm. asiakkaan vastaukset ja mahdolliset asiakkaalta saadut viestit. Ensivaiheen toteutuksessa herätteelle siirtyy Omaolon asioinnista myös ammattilaisen tiivistelmä, jonka ammattilainen voi kopioida Apotin potilaskertomukseen tehtävään pakolliseen potilaskirjaukseen. Liitteenä olevassa luonnoksessa on tarkemmin kuvattu Omaolon oirearvioiden työnkulkua potilasdatansiirtointegraation kanssa.

Liitteet
Kuva
Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraation työnkulku, luonnos
Omaolo-Apotti-potilasdatansiirtointegraation työnkulku LUONNOS
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omaolon käyttö vaatii pääkäyttäjän, joka huolehtii esimerkiksi Omaolon potilasdatansiirtointegraation vaatimien ohjausten rakentamisesta toimintasuosituksien yhteyteen sekä ammattilaisten luvittamisesta ja perehdyttämisestä. Omaolon käyttö on maksullista hyvinvointialueelle, maksu perustuu väestömäärään. Integraatiotyöt ovat erillisesti laskutettavaa palvelua ja kustannuksia syntyy mm. DigiFinlandin ja potilastietojärjestelmätoimittajan (Apotti) työstä. 

Käyttöönoton suunnitteluun osallistetaan Omaolon asiointeja työssään hoitavia ammattilaisia. Pääkäyttäjät tarjoavat integraation käyttöönottaville yksilöille perehdytystä sekä tukea myös käyttöönoton jälkeen.

Omaolon palvelun kehittämisestä vastaa DigiFinland Oy ja kehitystyötä tehdään yhteistyössä Kustannus Oy Duodecimin sekä kaikkien palvelun käyttöönottaneiden hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSin kanssa.