Omaolon chat-integraatio, Helsingin kaupunki (RRP, P4, I1B)

Omaoloon tunnistautunut asiakas voi lähettää täyttämänsä oirearvion tulokset Helsingin kaupungin chat-järjestelmään ja jatkaa asiointiaan siellä reaaliaikaisesti. 

Toimintaympäristö

Omaolon chat-integraatiolla mahdollistetaan oirearvioissa asiakkaan ja ammattilaisen välinen reaaliaikainen asiointi. Kestävän kasvun hankkeen pilarin 4 tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja kustannusvaikuttavuuden lisäämistä. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Omaolon oirearvioiden käsittely ei ole tällä hetkellä reaaliaikaista, vaan käsittelyn viiveet ovat vaihtelevia. Asiakkailta ja ammattilaisilta saadun palautteen perusteella erityisesti kiireellisten asiointien hoitoa haastaa reaaliaikaisen yhteyden puute. 

Helsingin Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluille (Sotepe) myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–2025, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen. Tavoitteena   on   sujuvoittaa   sekä   asiakkaan digipalvelupolkua että ammattilaisen työtä Omaolon käytössä.  Asiakkaan näkökulmasta saatavuus parantuu ja palvelu nopeutuu. 

Helsingin Kaupunki-, Digitalisaatio- ja Sotepe-palvelustrategioissa ja Sotepe-tietojohtamisen suunnitelmassa painotetaan digitalisaatiota, osaamisen kohdentamista ja palveluiden nopeaa ja sujuvaa saatavuutta. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehitystyö on käynnistynyt DigiFinland Oy:n toimesta ja kehitystyötä tehdään yhdessä chat-integraation tilanneiden hyvinvointialueiden kanssa. Integraatiotyö vaatii myös yhteiskehittämistä chat-järjestelmän palvelutuottajan kanssa.

Helsingistä kehitykseen osallistuvat Omaolon pääkäyttäjät, Palvelukeskuksen asiantuntijat, Tietohallinnon asiantuntija ja substanssiosaajia integraation käyttöönottavista yksiköistä. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on sujuvoittaa Omaolo-palvelun kautta aloitettua oirearvion digipalvelupolkua mahdollistamalla välitön kontakti terveydenhuollon ammattilaiseen. Viiveettömällä kontaktilla arvioidaan ehkäistävän myös ns. häiriökysyntää.​ 

Muutoksen mittaaminen

Tehdään ammattilaisille kysely Omaolon kautta tulleiden yhteydenottojen käsittelyn sujuvuudesta ennen ja jälkeen integraation käyttöönoton. Tavoiteltu muutos on saavutettu, kun integraatio on otettu käyttöön ja ammattilaiset osaavat työskennellä integraation myötä päivitetyn työnkulun mukaisesti.

Toteutussuunnitelma

1. Kehitystyön käynnistys DigiFinland Oy:n toimesta

2. DigiFinlandin tarjous tarvittavasta asiantuntijatyöstä ja integraation toteuttamisen alkuselvittelyt

3. STM:ltä ennakkopäätös kustannusten hyväksymisestä

4. Helsingin kaupungin päätös tarjouksen hyväksynnästä ja kehitystyöhön mukaan lähtemisestä

5. Chat-palvelutuottajan tarjous tarvittavasta asiantuntijatyöstä

6. Määrittelyvaiheen toteutus ja tarvittavien taustatöiden toteutus

7. Palvelun toimivuuden testaus

8. Julkaisu tuotantoon testaushyväksynnän jälkeen

9. Ammattilaisten perehdytys

10. Viestintä projektin eri vaiheissa eri kohderyhmille

11. Käyttöönoton jälkeinen seuranta: palautteet ja niihin reagointi

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omaolon oirearviot ovat tarkoitettu yli 15-vuotiaille Suomessa vakituisesti asuville ja julkisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin oikeutetuille asukkaille. Chat-toiminnallisuuden käyttö vaatii asukkailta mahdollisuuden käyttää vahvaa tunnistautumista (suomi.fi).  Asiointikielenä on suomi, ruotsi tai englanti. 

DigiFinland Oy on toteuttanut kehitystyön yhteydessä asukashaastatteluja ja prototyypin testausta. 

Kohderyhmää ovat myös Helsingin terveysasemien Omaolon chat-asiointien yhteydenottoihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Ratkaisun perusidea

Chat-integraation avulla mahdollistetaan asiakkaan ja ammattilaisen välinen reaaliaikainen yhteys. 

Toimintamallissa asiakas aloittaa Omaolo.fi-palvelussa oirearvion täyttämisen ja saa kansallisen toimintasuosituksen omien vastaustensa perusteella. Mikäli Omaolo lääkinnällisenä laitteena ohjaa asiakkaan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon, avautuu asiakkaalle tunnistautumisen yhteydessä yhteydenoton mahdollisuus terveydenhuollon ammattilaiselle. Helsingin kaupunki saa itse määritellä missä tilanteissa asiakkaalle avautuu mahdollisuus siirtyä asioimaan chat-palvelussa. Chat-mahdollisuus ei tule asiakkaalle näkyviin, mikäli chat-palvelu ei ole avoinna (esim. terveysasema on kiinni). Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta siirtyä reaaliaikaiseen chat-keskusteluun tai chat-palvelu ei ole kyseisessä tilanteessa käytössä, on hänellä mahdollisuus lähettää oirearvionsa Omaolossa ammattilaisen käsiteltäväksi. Tällöin asiointi ei ole reaaliaikaista. 

Ammattilainen saa chat-palveluun tarkasteltavakseen asiakkaan oireavion tiivistelmän sekä kysymykset ja vastaukset. Liitteenä olevassa luonnoksessa on tarkemmin kuvattu Omaolon oirearvioiden työnkulkua chat-integraation kanssa. 

 

Liitteet
Kuva
Omaolon chat-integraation työnkulku LUONNOS
Omaolon chat-integraation työnkulku LUONNOS
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omaolon käyttö vaatii pääkäyttäjän, joka huolehtii esimerkiksi Omaolon chat-ohjausten rakentamisesta toimintasuosituksien yhteyteen sekä ammattilaisten luvittamisesta ja perehdyttämisestä. Omaolon käyttö on maksullista hyvinvointialueelle, maksu perustuu väestömäärään. Integraatiotyöt ovat erillisesti laskutettavaa palvelua ja kustannuksia syntyy mm. DigiFinlandin sekä chat-palvelutuottajan työstä. 

Käyttöönoton suunnitteluun osallistetaan Omaolon ja chatin asiointeja työssään hoitavia ammattilaisia. Pääkäyttäjät tarjoavat integraation käyttöönottaville yksilöille perehdytystä sekä tukea myös käyttöönoton jälkeen. Käyttöönoton aikataulu on sen jälkeen, kun Helsingissä on alkuvuodesta 2025 otettu käyttöön terveysasemilla uusi chat-palvelujärjestelmä. 

Omaolon palvelun kehittämisestä vastaa DigiFinland Oy ja kehitystyötä tehdään yhteistyössä Kustannus Oy Duodecimin sekä kaikkien palvelun käyttöönottaneiden hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUSin kanssa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Omaolon käyttäminen vaatii sopimuksen DigiFinlandin kanssa. Jos tämä sopimus on olemassa, on chat-integraatio mahdollista tilata DigiFinlandilta. Tilauksen jälkeen integraation käyttöönotto vaatii vielä kehitystyötä sekä DigiFinlandin että chat-järjestelmän toimittajan puolelta. Omaolon chat-integraatio on toteutettu jo Flowmedik-chatjärjestelmään. Työtä on luonnollisesti enemmän mikäli kyseessä on jokin muu chat-järjestelmä kuin ne, joihin se on jo toteutettu. Integraatiotyöt ovat erillisesti laskutettavaa palvelua.

Omaolon käyttö vaatii pääkäyttäjän, joka huolehtii esimerkiksi työjonojen rakentamisesta sekä ammattilaisten luvittamisesta ja perehdyttämisestä. Terveydenhuollon ammattilaiselle Omaolon käyttö on helppoa ja nopeasti opittavissa, myös integraation kanssa.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omaolon chat-integraation alustava käyttöönotto on aikaisintaan loppuvuonna 2025. Käyttöönoton jälkeen voidaan arvioida, miten integraatio on vaikuttanut Omaolon oirearvion digipalvelupolun sujuvuuteen.