Omaolon hampaiden tai suun alueen oirearvion käyttöönotto Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

Omaolon oirearviot ovat Kanta-Hämeessä laajasti käytössä. Yleisen oirearvion lisäksi käytössä on kaikkiaan 16 oirearviota.  Keväällä 2023 otettiin käyttöön hampaiden tai suun alueen oire tai vamma  -oirearvio.

Toimintaympäristö **

Suun terveydenhuollon asiakkaan yhteydenotot palveluihin tapahtuvat ensisijaisesti puhelimitse ja hoidontarpeen arvio suoritetaan asiakkaan puhelinkontaktissa. Omaolon hampaiden tai suun alueen oire tai vamma oirearvio mahdollistaa asiakkaan oirearvion täyttämisen ympäri vuorokauden.  

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Puheluita suun terveydenhuollon puhelinpalveluihin Kanta-Hämeen hyvinvointialueella tulee päivittäin riippuen viikonpäivästä n. 600 - 700 puhelua ja kuukausittain noin 10 000 puhelua. Suun alueen oirearvio mahdollistaa osan puheluista ohjautumisen Omaoloon. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Omaolon suun alueen oirearvion käyttöönotto käynnistettiin ensin Forssan seudun suun terveydenhuollossa. Alueen Omaolo-pääkäyttäjä aktiivisesti ehdotti suun oirearvion käyttöönottoa tekstiohjauksin. Suun terveydenhuollon johto halusi olla mukana Omaolon suun alueen oirearvion käyttöönotossa Kanta-Hämeessä, joten oirearvion käyttöönotto lähti ripeästi liikkeelle. Tekstiohjaukset saatiin laajennettua koko hyvinvointialueella nopeasti. Työryhmä koostui Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Omaolo-pääkäyttäjistä, suun terveydenhuollon esihenkilöistä  ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus hanketyöntekijästä.

Omaolon suun oirearvioiden työjonojen käyttöönottoa varten koottiin työryhmä, joka koostui Omaolo-pääkäyttäjistä, suun terveydenhuollon ajanvaraushenkilöstöstä, suun terveydenhuollon esihenkilöistä, RRP2-hanketyöntekijöistä ja Tulsote -hanketyöntekijästä. Työjonojen rakentaminen tapahtui Omaolo-pääkäyttäjien toimesta ja koulutusta suun terveydenhuollon ammattilaisille työjonojen käsittelyyn antoi RRP2-hanketyöntekijä.

Omaolon käyttöönottoa edistävä työryhmä kokoontuu kuukausittain tilannekatsaukseen, jossa käsitellään suun oirearvioiden täyttötilanne, mahdolliset ilmenneet ongelmat ja kehittämisehdotukset. Työjonoille on ohjattu kesäkuun 2023  lopulta lähtien kiireettömät oirearviot. Joulukuun 2023 alusta lähtien työjonoille ohjataan kiireellisempiä P4 oirearvioita, jotka ammattilaisen on käsiteltävä kolmen vuorokauden sisällä.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on saada osa suun tereydenhuollon asiakaspuheluista ohjautumaan Omaolo-palveluun, josta ammattailaiset voivat käsitellä tehtävät sähköisesti. Omaolon suun oirearvion käyttöönotto on osa Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sähköisten palveluiden laajentamista.

Ratkaisun perusidea **

Omaolo on kansallinen digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava. Omaolo on lääkinnällisten laitteiden asetuksen (MDR) mukainen CE-merkitty lääkinnällinen laite. Se toimii palvelupolkuna asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnissa ja palvelun tarpeen arvioinnissa. Se toimii myös hoidon suunnittelun ja toteutuksen välineenä. DigiFinland on Omaolon valmistaja ja kehittäjä. Omaolon hampaiden tai suun alueen oire tai vamma –oirearvio julkaistiin joulukuussa 2022.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella haluttiin ensimmäisten joukossa ottaa suun oirearvio käyttöön parantaaksemme asiakkaiden suun terveydenhuollon palveluiden saavutettavuutta.  Alkuvuonna 2023 otettiin suun oirearvion tekstiohjaukset käyttöön ensimmäisenä Forssan seudun alueella. Tekstiohjaukset koko hyvinvointialueelle saatiin käyttöön alkukeväästä 2023. Suun oirearvion käyttöönottoa laajennettiin työjono-ohjauksilla keväällä 2023. Työjonot otettiin tuotantoon ensimmäisenä Forssan seudun suun terveydenhuollossa loppukeväästä 2023 ja koko hyvinvointialueella työjonot saatiin tuotantoon kesällä 2023.     

Liitteet
Kuva
Omaolon suun oirearvion käyttöönottoprosessi Kanta-Hämeessä
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Omaolon suun oirearvioiden käyttöönotto on sujunut kivuttomasti, koska suun terveydenhuollon ammattilaiset ovat olleet halukkaita ottamaan käyttöön uuden palvelun. Työjonoja käsittelevät ammattilaiset on otettu mukaan heti alusta lähtien, kun suun oirearvion käyttöönotosta on aloitettu keskustelu. Näin ollen käyttöönotto on tapahtunut hallitusti. Työjonoille on ensin ohjattu kiireettömiä tehtäviä, joita on määrällisesti tullut hyvin vähän. Pyrimme ottamaan kiirellisempiä tehtäviä joulukuusta 2023 alkaen, jolloin työjonotehtävien odotetaan tuplaantuvan.