Omaolon hampaiden tai suun alueen oirearvion käyttöönotto Kanta-Hämeen hyvinvointialueella

Omaolon oirearviot ovat Kanta-Hämeessä laajasti käytössä. Yleisen oirearvion lisäksi käytössä on kaikkiaan 16 oirearviota.  Keväällä 2023 otettiin käyttöön hampaiden tai suun alueen oire tai vamma  -oirearvio.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Omaolon hampaiden tai suun alueen oirearvion käyttöönotto Kanta-Hämeen hyvinvointialueella
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Omaolon oirearviot ovat Kanta-Hämeessä laajasti käytössä. Yleisen oirearvion lisäksi käytössä on kaikkiaan 16 oirearviota.  Keväällä 2023 otettiin käyttöön hampaiden tai suun alueen oire tai vamma  -oirearvio.

Toteutuspaikka
Hampaiden tai suun alueen oire tai vamma -oirearvio otettiin käyttöön koko Kanta-Hämeen hyvinvointialueella vuoden 2023 aikana.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Luotu

31.10.2023

Viimeksi muokattu

09.11.2023

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Omaolo on kansallinen digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuollon asiointikanava. Omaolo on lääkinnällisten laitteiden asetuksen (MDR) mukainen CE-merkitty lääkinnällinen laite. Se toimii palvelupolkuna asiakkaan hoidon tarpeen arvioinnissa ja palvelun tarpeen arvioinnissa. Se toimii myös hoidon suunnittelun ja toteutuksen välineenä. DigiFinland on Omaolon valmistaja ja kehittäjä. Omaolon hampaiden tai suun alueen oire tai vamma –oirearvio julkaistiin joulukuussa 2022.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueella haluttiin ensimmäisten joukossa ottaa suun oirearvio käyttöön parantaaksemme asiakkaiden suun terveydenhuollon palveluiden saavutettavuutta.  Alkuvuonna 2023 otettiin suun oirearvion tekstiohjaukset käyttöön ensimmäisenä Forssan seudun alueella. Tekstiohjaukset koko hyvinvointialueelle saatiin käyttöön alkukeväästä 2023. Suun oirearvion käyttöönottoa laajennettiin työjono-ohjauksilla keväällä 2023. Työjonot otettiin tuotantoon ensimmäisenä Forssan seudun suun terveydenhuollossa loppukeväästä 2023 ja koko hyvinvointialueella työjonot saatiin tuotantoon kesällä 2023.     

Toimintaympäristö **

Suun terveydenhuollon asiakkaan yhteydenotot palveluihin tapahtuvat ensisijaisesti puhelimitse ja hoidontarpeen arvio suoritetaan asiakkaan puhelinkontaktissa. Omaolon hampaiden tai suun alueen oire tai vamma oirearvio mahdollistaa asiakkaan oirearvion täyttämisen ympäri vuorokauden.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Omaolon suun oirearvioiden käyttöönotto on sujunut kivuttomasti, koska suun terveydenhuollon ammattilaiset ovat olleet halukkaita ottamaan käyttöön uuden palvelun. Työjonoja käsittelevät ammattilaiset on otettu mukaan heti alusta lähtien, kun suun oirearvion käyttöönotosta on aloitettu keskustelu. Näin ollen käyttöönotto on tapahtunut hallitusti. Työjonoille on ensin ohjattu kiireettömiä tehtäviä, joita on määrällisesti tullut hyvin vähän. Pyrimme ottamaan kiirellisempiä tehtäviä joulukuusta 2023 alkaen, jolloin työjonotehtävien odotetaan tuplaantuvan.  

Kansikuva
Omaolo - suun oirearvio

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Kohderyhmä