Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen hyödyntäminen opiskeluterveydenhuollossa, Helsingin kaupunki (RRP, P4, I1B)
Tavoitteena lisätä digitaalisten palveluiden käyttöä opiskeluterveydenhuollossa hyödyntämällä Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomaketta.
Toisen asteen opiskeluterveydenhuollon palvelut on suunnattu lukioiden ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille. Terveydenhuoltolaki ja asetus (338/2011) ohjaavat palveluiden toteutusta ja varmistavat yhtenäisen laadun.
Palveluihin kuuluvat:
- opiskelijoiden terveyden ja opiskelukyvyn edistäminen
- opiskeluympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja yhteisön hyvinvoinnin tukeminen
- terveyden- ja sairaanhoito, mukaan lukien mielenterveys- ja päihdepalvelut, seksuaaliterveys sekä suun terveydenhuolto
- erityisen tuen ja tutkimustarpeen varhainen tunnistaminen ja hoitoon ohjaus, myös psykoterapiaan ohjaaminen
Opiskelijalle järjestetään terveydenhoitajan terveystarkastus ensimmäisenä opiskeluvuonna. Terveystarkastus koostuu keskustelusta, tutkimuksista ja ohjauksesta, joiden avulla muodostetaan kokonaiskuva opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista. Terveystarkastuksen sisällöstä voi lukea tarkemmin THL:n sivuilla Terveystarkastukset opiskeluterveydenhuollossa.
Vuonna 2025 osana kansallisen palvelureformin Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto -ohjelmaa on kehitetty MDR-sertifioitava digitaalinen esitietolomake opiskeluterveydenhuoltoon ja kutsuntatarkastuksiin yhteistyössä STM:n, THL:n, Puolustusvoimien, Duodecimin ja DigiFinlandin kanssa. Lomake tulee Omaoloon ja korvaa nykyisen Opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen toiselle asteelle. Lomakkeeseen sisältyy automaattista päättelyä, joka auttaa ammattilaista kiireellisyyden arvioinnissa. Aikuisopiskelijat, joilla ei ilmene huolia tai jotka eivät koe tarvitsevansa terveystarkastusta, eivät ohjaudu lainkaan vastaanotolle. Tavoitteena on vähentää päällekkäisiä tarkastuksia ja saavuttaa kustannussäästöjä. Lomaketta pilotoidaan alkuvuodesta 2026 ja se otetaan valtakunnallisesti käyttöön syksyllä 2026 kaikilla hyvinvointialueilla opiskeluterveydenhuollon työkaluna. Vuodesta 2027 alkaen lomaketta käytetään myös osana kutsuntauudistusta. Tavoitteena on yhdistää opiskeluterveydenhuollon ja Puolustusvoimien tekemät tarkastukset, jotka nykyisin tehdään erikseen. Lomake korvaa paperimuotoiset tiedonsiirrot ja parantaa tiedon kulkua toimijoiden välillä.
Helsingin kaupunki on sitoutunut käyttämään Omaolo-palvelua ja maksaa palvelun käytöstä asukasmäärän mukaisesti. Palvelun käyttöä on siis kannattavaa hyödyntää kaikissa soveltuvissa yksiköissä. Helsingin Sotepelle myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–25, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen.
Helsingin Kaupunki-, Digitalisaatio- ja Sotepe-palvelustrategioissa ja Sotepe-tietojohtamisen suunnitelmassa painotetaan digitalisaatiota, osaamisen kohdentamista ja palveluiden nopeaa ja sujuvaa saatavuutta.
Opiskeluterveydenhuollon terveystarkastus toisella asteella on lakisääteisesti järjestettävä terveystarkastus. Opiskeluterveydenhuollolla ei ollut käytössä digitaalista asiointikanavaa terveystarkastuksen esitietojen kartoittamiseen (tilanne vuonna 2022).
Helsingissä Omaoloa koordinoidaan Digitaalisen terveysaseman kehitysyksiköstä sotepe-tasoisesti. Opiskeluterveydenhuollosta mukana kehittämisessä ja/tai mallin käytössä on ollut kolme osastonhoitajaa ja eri oppilaitosten terveydenhoitajia. Yhteinen Teams-alusta ja säännölliset tapaamiset mahdollistavat yhteydenpidon joustavasti.
Eri oppilaitoksissa opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen käyttö on sujuvampaa kuin toisissa ja kokemusten vaihto ammattilaisten välillä on avainasemassa lomakkeen käytön lisäämisessä ja prosessien kehittämisessä.
Tavoitteena on lisätä digitaalisten palveluiden käyttöä Helsingin opiskeluterveydenhuollossa. Lomakkeen käyttökokemusten myötä voidaan pyrkiä kehittämään opiskeluterveydenhuollossa lomakkeiden käsittelyyn ja esimerkiksi vastaanottoihin ja lomakkeen kirjaamiseen liittyviä prosesseja.
Seurataan
- Opiskeluterveydenhuollon Omaoloa käyttävien yksiköiden määrää
- Omaolossa luotujen kutsulinkkien määrää ja työjonolle tulleiden vastausten määriä
Tavoitteena on, että Omaoloa käyttävien yksiköiden ja luotujen kutsulinkkien sekä työjonolle tulleiden vastausten määrä kasvaa.
Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat ovat toisen asteen opiskelijoita. Osassa oppilaitoksia opiskelijat ovat alaikäisiä ja toisissa pääosin täysikäisiä.