Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen hyödyntäminen opiskeluterveydenhuollossa, Helsingin kaupunki (RRP, P4, I1B)

Tavoitteena lisätä digitaalisten  palveluiden käyttöä opiskeluterveydenhuollossa hyödyntämällä Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomaketta. 

Toimintaympäristö

Toisen asteen opiskeluterveydenhuollon palvelut on suunnattu lukioiden ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijoille. Terveydenhuoltolaki ja asetus (338/2011) ohjaavat palveluiden toteutusta ja varmistavat yhtenäisen laadun.

Palveluihin kuuluvat:

  • opiskelijoiden terveyden ja opiskelukyvyn edistäminen
  • opiskeluympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja yhteisön hyvinvoinnin tukeminen
  • terveyden- ja sairaanhoito, mukaan lukien mielenterveys- ja päihdepalvelut, seksuaaliterveys sekä suun terveydenhuolto
  • erityisen tuen ja tutkimustarpeen varhainen tunnistaminen ja hoitoon ohjaus, myös psykoterapiaan ohjaaminen

Opiskelijalle järjestetään terveydenhoitajan terveystarkastus ensimmäisenä opiskeluvuonna. Terveystarkastus koostuu keskustelusta, tutkimuksista ja ohjauksesta, joiden avulla muodostetaan kokonaiskuva opiskelijan terveydestä ja hyvinvoinnista. Terveystarkastuksen sisällöstä voi lukea tarkemmin THL:n sivuilla Terveystarkastukset opiskeluterveydenhuollossa.

Vuonna 2025 osana kansallisen palvelureformin  Digitaalinen sosiaali- ja terveydenhuolto -ohjelmaa on kehitetty MDR-sertifioitava digitaalinen esitietolomake opiskeluterveydenhuoltoon ja kutsuntatarkastuksiin yhteistyössä STM:n, THL:n, Puolustusvoimien, Duodecimin ja DigiFinlandin kanssa. Lomake tulee Omaoloon ja korvaa nykyisen Opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen toiselle asteelle. Lomakkeeseen sisältyy automaattista päättelyä, joka auttaa ammattilaista kiireellisyyden arvioinnissa. Aikuisopiskelijat, joilla ei ilmene huolia tai jotka eivät koe tarvitsevansa terveystarkastusta, eivät ohjaudu lainkaan vastaanotolle. Tavoitteena on vähentää päällekkäisiä tarkastuksia ja saavuttaa kustannussäästöjä. Lomaketta pilotoidaan alkuvuodesta 2026 ja se otetaan valtakunnallisesti käyttöön syksyllä 2026 kaikilla hyvinvointialueilla opiskeluterveydenhuollon työkaluna. Vuodesta 2027 alkaen lomaketta käytetään myös osana kutsuntauudistusta. Tavoitteena on yhdistää opiskeluterveydenhuollon ja Puolustusvoimien tekemät tarkastukset, jotka nykyisin tehdään erikseen. Lomake korvaa paperimuotoiset tiedonsiirrot ja parantaa tiedon kulkua toimijoiden välillä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Helsingin kaupunki on sitoutunut käyttämään Omaolo-palvelua ja maksaa palvelun käytöstä asukasmäärän mukaisesti. Palvelun käyttöä on siis kannattavaa hyödyntää kaikissa soveltuvissa yksiköissä. Helsingin Sotepelle myönnettiin kestävän kasvun hankerahoitusta vuosille 2023–25, Pilari 4, Investointi 1B, työpaketti 1: Omaolon jatkokehittäminen. 

Helsingin Kaupunki-, Digitalisaatio- ja Sotepe-palvelustrategioissa ja Sotepe-tietojohtamisen suunnitelmassa painotetaan digitalisaatiota, osaamisen kohdentamista ja palveluiden nopeaa ja sujuvaa saatavuutta. 

Opiskeluterveydenhuollon terveystarkastus toisella asteella on lakisääteisesti järjestettävä terveystarkastus. Opiskeluterveydenhuollolla ei ollut käytössä digitaalista asiointikanavaa terveystarkastuksen esitietojen kartoittamiseen (tilanne vuonna 2022). 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Ennen Omaolon käyttöönottoa opiskeluterveydenhuollon käytännöt vaihtelivat oppilaitoskohtaisesti, ja THL:n paperista esitietolomaketta ei hyödynnetty laajasti Helsingissä. Pääasiassa opiskelijat kutsuttiin terveystapaamiseen suoraan vastaanotolle ja opiskelijoita haastateltiin vastaanoton aikana, eikä esitietoja juurikaan ollut käytettävissä.

Helsingissä oli käytössä asiointi.hel.fi-palvelussa sähköinen lomake opiskelijoiden terveystarkastuksiin, mutta sen käyttö lopetettiin potilastietojärjestelmän vaihdon yhteydessä vuonna 2021. Uudessa Apotti-järjestelmässä ollut Maisa-asiakasportaalin opiskeluterveydenhuollon lomake ei yleistynyt, koska se piti lähettää erikseen jokaiselle opiskelijalle eikä se vastannut THL:n lomakkeen sisältöä.

Omaolossa terveydenhoitaja luo linkin esitietolomakkeeseen, jota voidaan jakaa helposti esimerkiksi sähköpostitse, Wilman kautta tai muulla ammattilaisen haluamalla tavalla halutulle opiskelijajoukolle. Lomake vastaa sisällöltään THL:n paperilomaketta ja auttaa opiskelijaa valmistautumaan vastaanottoon. Ammattilainen voi suunnitella tapaamisen opiskelijan tarpeiden mukaisesti. Lomake ei sisällä automaattista päättelyä.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Helsingissä Omaoloa koordinoidaan Digitaalisen terveysaseman kehitysyksiköstä sotepe-tasoisesti. Opiskeluterveydenhuollosta mukana kehittämisessä ja/tai mallin käytössä on ollut kolme osastonhoitajaa ja eri oppilaitosten terveydenhoitajia. Yhteinen Teams-alusta ja säännölliset tapaamiset mahdollistavat yhteydenpidon joustavasti. 

Eri oppilaitoksissa opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen käyttö on sujuvampaa kuin toisissa ja kokemusten vaihto ammattilaisten välillä on avainasemassa lomakkeen käytön lisäämisessä ja prosessien kehittämisessä. 

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on lisätä digitaalisten palveluiden käyttöä Helsingin opiskeluterveydenhuollossa.  Lomakkeen käyttökokemusten myötä voidaan pyrkiä kehittämään opiskeluterveydenhuollossa lomakkeiden käsittelyyn ja esimerkiksi vastaanottoihin ja lomakkeen kirjaamiseen liittyviä prosesseja. 

Muutoksen mittaaminen

Seurataan

  • Opiskeluterveydenhuollon Omaoloa käyttävien yksiköiden määrää
  • Omaolossa luotujen kutsulinkkien määrää ja työjonolle tulleiden vastausten määriä 

Tavoitteena on, että  Omaoloa käyttävien yksiköiden ja luotujen kutsulinkkien sekä työjonolle tulleiden vastausten määrä kasvaa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Opiskeluterveydenhuollon asiakkaat ovat toisen asteen opiskelijoita. Osassa oppilaitoksia opiskelijat ovat alaikäisiä ja toisissa pääosin täysikäisiä. 

Ratkaisun perusidea

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja luo Omaolossa linkin Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeelle. Linkki jaetaan opiskelijoille terveydenhoitajan valitsemalla tavalla (esim. sähköpostitse, Wilman kautta, koulun intrassa). Linkin avulla opiskelijat pääsevät täyttämään esitietolomakkeen Omaoloon.  Opiskelija tunnistautuu vahvalla sähköisellä tunnisteella Omaoloon ja täyttää lomakkeen ajasta ja paikasta riippumatta omalla älylaitteellaan tai tietokoneella. Täytetty lomake lähetetään Omaolossa opiskeluterveydenhuollon ammattilaisen käsiteltäväksi. 

Ammattilainen saa täytetyn lomakkeen Omaolossa ammattilaisen työjonolle, pystyy tutustumaan siihen vastaanottoa edeltävästi ja suunnittelemaan vastaanoton erityisesti opiskelijan tarpeita vastaavaksi. 

Liitteet
Kuva
Opiskeluterveydenhuolto esitietolomakeprosessi kuvana
Opiskeluterveydenhuolto esitietolomakeprosessi kuvana
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Omaolon käyttö vaatii pääkäyttäjän, joka huolehtii esimerkiksi työjonojen rakentamisesta sekä ammattilaisten luvittamisesta ja perehdyttämisestä. Omaolon käyttö on maksullista hyvinvointialueelle, maksu perustuu väestömäärään. Jos alueella on Omaolo käytössä, kannattaa kaikkia Omaolon sisältöjä hyödyntää paremman kustannushyödyn saamiseksi. 

Opiskeluterveydenhuollon ammattilaiselle Omaolon käyttö on helppoa ja nopeasti opittavissa. Omaolon pääkäyttäjät tukevat Omaolon käytössä perehdytyksen jälkeenkin. Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomakkeen käytön juurruttamisessa on lomaketta hyödyntävillä ammattilaisilla iso vaikutus, hyvät käyttökokemukset kannustavat käyttämään lomaketta. Esihenkilöt kannustavat ja mahdollistavat uuden tavan työskennellä hyödyntämällä digitaalista esitietolomaketta. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Omaolon käyttäminen vaatii sopimuksen DigiFinlandin kanssa. Jos tämä sopimus on olemassa, on toimintamallia mahdollista hyödyntää opiskeluterveydenhuollossa. Omaolon käyttö vaatii pääkäyttäjän, joka huolehtii esimerkiksi työjonojen rakentamisesta sekä ammattilaisten luvittamisesta ja perehdyttämisestä. Opiskeluterveydenhuollon ammattilaiselle Omaolon käyttö on helppoa ja nopeasti opittavissa. Esihenkilöiden tuki uuden työkalun käyttöönotossa on merkittävässä roolissa työkalun käytön juurtumisessa. Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajat tekevät varsin itsenäistä työtä, ja uuden työkalun käyttöönotossa on kokemusten vaihtamisella muiden terveydenhoitajien kanssa positiivisia vaikutuksia. 

Esitietolomakkeen täyttävät opiskelijat tarvitsevat vahvan sähköisen tunnistautumisvälineen (verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen) voidakseen käyttää Omaoloa. Opiskelija voi täyttää esitietolomakkeen ajasta ja paikasta riippumatta kännykällä, tabletilla tai tietokoneella.  Se mitä ja miten opiskelijoille kerrotaan Omaolon esitietolomakkeesta vaikuttaa täyttömääriin. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomaketta pilotoitiin vuonna 2022 yhdeksässä oppilaitoksessa, ja pilotin jälkeen käyttö jatkui niissä. Vuosina 2023–2025 käyttö laajeni viiteen uuteen oppilaitokseen, jolloin lomaketta on voitu hyödyntää yhteensä 14 oppilaitoksessa. Työjonoille tulleiden lomakkeiden määrä on kasvanut, ja ammattilaisten myönteiset kokemukset rohkaisevat laajempaa käyttöönottoa.

Lomakkeen hyödyt ammattilaisille:

  • Valmistelee vastaanottoa ja tuo esiin opiskelijan tuen tarpeita.
  • Mahdollistaa vastaanottojen priorisoinnin vastausten perusteella.
  • Auttaa kohdentamaan keskustelua olennaisiin asioihin.

Vuodesta 2024 alkaen käyttöön on tullut myös Maisan esitietolomake, joka muokattiin vastaamaan THL:n lomaketta. Lisäksi prosessia muutettiin niin, että lomake lähetetään Maisasta automaattisesti kaikille opiskelijoille, joille varataan tietynlainen käynti opiskeluterveydenhuoltoon. 

Tämä on vaikuttanut Omaolon käyttöön; osassa oppilaitoksia ollaan oltu tyytyväisiä Maisan esitietolomakkeeseen, eikä Omaoloa ole tarvinnut ottaa käyttöön tai sen käytöstä on päätetty luopua. Toisissa oppilaitoksissa Omaolon lomake koetaan opiskelijoille paremmin toimivaksi, joten sen käyttöä jatketaan Maisan lomakkeen rinnalla. Excel-taulukko Kehittämisen polun Kuvaa ja jaa -välilehdellä sisältää tiedot oppilaitoksista, luotujen kutsujen määristä ja työjonolle saapuneista lomakkeista vuosien 2022-2025 aikana.

Vuonna 2026 kansallisesti käyttöön otettava uudistettu, päättelyä sisältävä ja MDR-sertifioitu opiskeluterveydenhuollon esitietolomake tulee oletettavasti vaihtamaan käytön painopisteen Omaolon lomakkeeseen Maisan lomakkeen sijaan.  

Liitteet
Kuva
Excel-taulukko, jossa Omaolon oth esitietolomaketta käyttäneet oppilaitokset, luotujen kutsujen määrät + työjonolle tulleiden lomakkeiden määrät.
Excel-taulukko, jossa Omaolon opiskeluterveydenhuollon esitietolomaketta käyttäneet oppilaitokset, luotujen kutsujen määrät + työjonolle tulleiden lomakkeiden määrät.