Omaolon palveluarvioiden kehittäminen Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella (RRP2, P4, I1)
Tarkoitus on rakentaa Omaolon palveluarvioihin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointiaueelle eli Pohteelle kuntakohtaiset tekstiohjeet. Tekstiohjeet auttavat asukasta asioimaan hyvinvointialueella sosiaalipuolen palveluissa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue (Pohde) on yksi Suomen 21 hyvinvointialueesta ja myös yksi Suomen laajimmista hyvinvointialueista. Hyvinvointialueen keskiössä on pohjoispohjalainen ihminen ja painopiste on peruspalveluissa ja varhaisessa ongelmien ehkäisyssä. Pohde vastaa noin 416 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohteella on töissä lähes 18 000 ammattilaista, joiden hyvinvointia ja osaamista halutaan vaalia.
Pohde on saanut rahoitusta Suomen kestävän kasvun ohjelman kautta. Ohjelmalla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Ohjelma vauhdittaa kilpailukykyä, investointeja, osaamistason nostoa sekä tutkimusta, kehitystä ja innovaatioita. Tämä on mahdollistanut Pohteella Omaolopalvelun kehittämisen, käyttöönoton ja integroinnin alueen digitaalisiin palveluihin ja ammattilaisten järjestelmiin.
Henkilökohtainen apu, liikkumista tukevat palvelut ja omaishoidon tuki ovat kukin omiin lakeihinsa perustuvia palveluita. Kyseisten palveluiden parissa työskenteleviä ammattilaisia lukuun ottamatta, niitä tunnetaan organisaatiossa usein heikosti. ja palveluiden myöntämiskriteerit ovat vaikeaselkoisia. Myös olemassa olevan kotona asumista tukevien palveluiden valikoiman tuntemus kokonaisuudessaan voi olla sote-ammattilaisille haasteellista, mistä johtuen asiakasta ei ehkä osata ohjata tarkoituksenmukaisen palvelun tai tuen piiriin. Lisäksi erityisesti omaishoitotilanteiden varhainen tunnistaminen vaatii omaa osaamistaan. Kokonaisvaltainen ote asiakkaan tarpeeseen vastaamisessa usein puuttuu.
Hakemuksia palveluihin tulee myös tilanteissa, joissa kriteerit eivät täyty. Tällöin tukea hakeva helposti pettyy, jos hänen ennakko-odotuksensa eivät täyty. Jokaisesta hakemuksesta käynnistyy kestoltaan pitkä selvittämisprosessi, johon liittyy useita kontakteja, vaikka henkilön palvelutarpeen ratkaisut olisivat lopulta jotain ihan muuta kuin vammaispalvelulain tai omaishoitolain mukaista tukea.
Omaolon palveluarviot antavat suuntaa antavan arvion siitä, voisiko henkilö olla oikeutettu tukeen vai ei. Tuen myöntäminen edellyttää kuitenkin vielä palveluarvion lisäksi aina ammattilaisten tekemän arvion ja erillisen hakemuksen. Palveluarviot ohjaavat asukasta oikea-aikaisiin palveluihin ja vähentävät turhien hakemusten lähettämistä.
Lähde: Digifinlandin oppimisympäristö, palveluarviot