Omatiimimalli, Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen avovastaanotoilla on käytössä omatiimimalli. Tiimimallin myötä jokaiselle alueen asukkaalle nimetään moniammatillinen omatiimi, jonka lopullinen kokoonpano määräytyy hänen tarpeidensa mukaisesti.
Tämä kehittämistyö on toteutettu osana Suomen kestävän Kasvun RRP ohjelmaa, jonka päätavoitteina on ollut nopeuttaa hoitoon pääsyä ja purkaa Covid-19-pandemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa (lähde: STM, Suomen Kestävän kasvun ohjelma).
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote) palvelee noin 215 000 asukasta, joiden osalta lääkäreiden ja sairaanhoitajien vastaanottopalvelut koskevat lähtökohtaisesti koko väestöä. Suuren asiakasvolyymin takia asiakkaiden sujuva hoitoon ohjautuminen sekä oikea-aikainen ja tarkoituksenmukainen hoito vaikuttavat monella tavoin koko hyvinvointialueen toimintaan. Myös kansalliset tavoitteet nopeammasta hoitoon pääsystä, jonottomuudesta, kustannustehokkuudesta ja paremmasta hoidon jatkuvuudesta linkittyvät vahvasti juuri vastaanottopalveluihin. Hoidon jatkuvuuden myönteinen vaikutus asiakaskokemukseen, hoidon laatuun sekä kustannusvaikuttavuuteen on tunnistettu tärkeäksi kehittämiskohteeksi myös Keusoten hyvinvointialueella. Hoidon jatkuvuuden merkitys korostuu etenkin pitkäaikaissairaiden ja pitkäaikaissairauksien kohonneessa riskissä olevien sekä paljon palvelua tarvitsevien asiakkaiden kohdalla. Jatkuvuus on tältä osin pyritty huomioimaan omatiimimallin kehittämistarpeita ja käytänteitä suunniteltaessa.
Terveyspalvelujen sairaanhoitajien ja lääkäreiden vastaanotoilla palvellaan laaja-alaisesti ja eri syistä perustason terveyspalveluihin hakeutuvia asiakkaita. Näin ollen pitkäaikaissairauksia sairastavien potilaiden rinnalla terveyspalveluissa hoidetaan myös asiakkaita, joilla on episodityyppisiä, lyhytkestoisia ja kertaluonteisiakin sairauksia ja oireita. Voimassa oleva lainsäädäntö, etenkin terveydenhuoltolain mukaiset säännökset hoitoon pääsyä, hoidon tarpeen arviointia ja hoidon kiireellisyyttä koskien asettavat myös uusien käytäntöjen suunnittelulle omat vaateensa. Tiimimallin kehittämistyöhön vaikutti myös samanaikainen kehittämistyö, kuten alueellinen aikuisten avokuntoutuspalvelujen fysioterapian uusi toimintamalli asiakkaan ohjautumiselle.
Tämän kehittämistyön puitteissa laaditun ja käyttöönotetun omatiimimallin suunnitteluun ovat vaikuttaneet toimintaympäristön tilannekuvassa myös tiettyjä sairausryhmiä koskevat sairastavuustiedot. Keusoten aluetta koskevien tilastotietojen perusteella on havaittavissa, että tietyt pitkäaikaissairaudet, kuten tyypin 2 diabetes on lisääntymässä. Tämän takia diabeteksen hoidon rakenteita on uudistettu Kestävän kasvun ohjelman aikana. Diabetestiimin toiminta on kuvattu Innokylässä erikseen, osiossa Diabetestiimi. Omatiimimallin kanssa samanaikaisesti on uudistettu myös työttömien terveystarkastusprosessia ja tällä tavoin pyritty edistämään työttömien asiakkaiden työ- ja toimintakyvyn tukemista sekä pääsyä tarvittavien terveyspalvelujen piiriin. Lisäksi toimintaympäristöä koskevaan tarkasteluun on sisällytetty sellaisia sairausryhmiä, joiden osalta on nähty erityisiä kehittämismahdollisuuksia moniammatilliseen yhteistyöhön liittyen. Tällaisina kokonaisuuksina on tunnistettu etenkin tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä mielenterveyteen liittyvät ongelmat.
Ohessa keskeiset nostot mielenterveyshäiriöitä sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksia koskien.
THL:n kokoama vakavien mielenterveyshäiriöiden esiintyvyyttä kuvaava mielenterveysindikaattori osoittaa, että vakavat mielenterveyshäiriöt vähentyivät Keusoten alueella vuosien 2019–2022 tarkastelujaksolla. Samanaikaisesti kuitenkin tiettyjen lievempien mielenterveyshäiriöiden diagnoosimäärissä on ollut havaittavissa selkeää kasvua, painottuen etenkin nuoriin aikuisiin ja työikäiseen väestöön. Terve Suomi tutkimuksen (2022) mukaan Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella masennusoireilu, yleistynyt ahdistuneisuus ja kaamosoireilu ovat kaikki yleisimmillään 20–39-vuotiailla. Mielenterveyshäiriöiden diagnoosimäärien kasvu on nähtävissä myös perusterveydenhuollon avohoidon ilmoituksissa. Vuosien 2021–2023 osalta on ollut havaittavissa selkeää kasvua erityisesti masennustilan, toistuvan masennuksen, ahdistuneisuushäiriöiden sekä aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöiden diagnoosimäärien osalta (THL; Perusterveydenhuollon avohoidon ilmoitukset, Avohilmo -tilastot).
Mielenterveysoireiden lisääntyminen haastaa perustason terveyspalvelujen ammattilaiset tarkastelemaan ja kehittämään palvelutuotantoaan ja erityisesti moniammatillista yhteistyötä uudella tapaa. Tätä tarvetta ilmentää osaltaan tieto siitä, etteivät monet itsemurha-ajatuksia kokevat hakeudu palveluihin mielenterveyteen liittyvien ongelmien vuoksi. Mielenterveysosaamista ja itsetuhoisten ajatusten puheeksi ottamista tarvitaan kaikissa sosiaali- ja terveyspalveluissa. (Terve Suomi -tutkimus: Kasvava joukko suomalaisia kokee pitkien jonojen ja korkeiden asiakasmaksujen vaikeuttavan sote-palveluihin pääsyä - THL). Yhteistyön tiivistäminen mielenterveysoireisten asiakkaiden auttamiseksi sekä laajemminkin asiakkaiden hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseksi on avovastaanottotoiminnan eri toimijoiden kesken välttämätöntä. Yhteistyön tärkeys todentuu myös sitä kautta, että taloudelliset reunaehdot vaikuttavat tässä kehittämisen ajassa merkittävästi uusien toimintamallien sisältöön. Etenkin niukkenevat henkilöresurssit haastavat vahvasti innovatiivisten ratkaisujen löytämiseen sektorirajat ylittäen, yhteisiä palveluketjuja kehittäen.
Toimintakykyä rajoittavia pitkäaikaisia tuki- ja liikuntaelimistön (tule) sairauksia on jo yli miljoonalla suomalaisella ja niistä aiheutuu vuosittain noin neljän miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle (Korpi J 2022. Tule-vaivojen ei tarvitsisi maksaa miljardeja. Fysioterapia 05/2022). Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry:n mukaan (Tuki- ja liikuntaelinliitto Tule ry, 2025) tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat suomalaisten yleisin lääkärissä käynnin syy ja yksi eniten työstä poissaoloja aiheuttavista sairausryhmistä. Tule-sairaudet ovat yhteydessä myös moniin muihin sairauksiin ja on tavallista, että tule-sairaudesta kärsivällä on myös muita sairauksia. Terveys 2000 -tutkimusaineiston mukaan työkyvyttömyyden riski puolestaan on terveisiin verrattuna kaksinkertainen henkilöillä, joilla oli joko pitkäaikainen tuki- ja liikuntaelinsairaus tai mielenterveyden häiriö. Mikäli henkilöllä oli kummankin diagnoosiryhmän sairaus, riski oli nelinkertainen (Työterveyslaitos, 2025).
Tyytyväiset asukkaat ja henkilöstö; rohkea uudistuminen; tutkitusti vaikuttavat palvelut sekä kestävä talous ovat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen toimintaa ohjaavan strategian ytimessä. Keusote tavoittelee kaikessa toiminnassaan sitä, että asukkaiden hyvinvointi, terveys ja turvallisuus sekä palvelujen saatavuus, vaikuttavuus ja laatu paranevat. Tähän peruslähtökohtaan kytkeytyi myös omatiimimallin kehittäminen.
Strategiasta johdettuina tavoitteina kehittämistyötämme ovat ohjanneet toiminnan kehittäminen kustannusvaikuttavalla tavalla ja ennen muuta siten, että asiakkaamme kokevat saavansa tarvitsemaansa palvelua ja hoitoa. Omatiimimallin kehittäminen on kytkeytynyt hyvinvointialueohjelman toimeenpanon osalta etenkin hyvinvointialueohjelmaan sisältyviin tavoitekärkiin Palveluiden kysyntään vaikuttaminen sekä Virtaukseen vaikuttaminen. Käytännössä kehittämistyömme avulla on pyritty vastaamaan Keusoten strategisiin tavoitteisiin nopeuttamalla hoitoonpääsyä, parantamalla hoidon jatkuvuutta sekä tarjoamalla ja hyödyntämällä yhä monipuolisemmin myös digitaalisen asioinnin mahdollisuuksia.
Moniammatillisen tiimimallin kehittäminen toteutettiin osana Kestävä kasvu -hanketta. Malli syntyi osana toimenpidekokonaisuutta, joka hankesuunnitelmassa alun perin nimettiin otsikolla Monialaisen asiakasohjauksen ja vastaanottotoimintamallin kehittäminen. Tarpeena oli kehittää toimintamalli, joka tukee palvelujen jonottomuutta, jatkuvuutta sekä palvelujen yhteensovittamista eri toimijoiden väleillä.
Tiimimallin kehittämistyö lähti liikkeelle terveyspalvelujen vastaanottopalvelujen toiminnan uudelleenorganisoinnista vuonna 2023, jolloin keskeisinä tavoitteina oli asiakkaiden nopeampi hoitoonpääsy sairaanhoitajan ja lääkärin palveluihin, pyrkimys jonottomuuteen sekä hoidon jatkuvuus ja sujuvuus.
Valmistelutyön edetessä tunnistettiin kuitenkin pian, että tiimimalli tarjoaa uusia mahdollisuuksia asiakkaiden palvelujen kehittämiseksi, toiminnan tehostamiseksi ja vaikuttavuuden parantamiseksi myös laajemmin. Tiimimallin valmisteluun päätettiin tämän myötä ottaa vastaanottopalvelujen toimintaa laajempi, hyvinvointialuetasoinen näkökulma, ja tiimimallille luotiin Omatiimimallin toimintaa ohjaavat, keusotetasoiset, periaatteet.
Omatiimimallin toimintaa ohjaavat periaatteet:
Asiakkaan näkökulma
- Hoitoon pääsy, hoidon jatkuvuus, palvelujen sujuvuus ja vaikuttavuus, palvelulupauksen täyttyminen
Työn tekemisen näkökulma, esimerkkinä terveyspalvelujen vastaanottopalvelut
- Tiimien organisoituminen, yhden hoitovastaavan sijaan potilaan tukena tiimi (joustavuus, toiminnan vähäisempi haavoittuvuus)
- Potilaan omatiimin tarkempi kokoonpano määräytyy asiakkaan tarpeiden mukaan, se voi olla minimissään ydintiimi tai laajimmillaan monialainen verkostotiimi.
- Osa erityisosaamista vaativista tehtävistä voidaan hoitaa keskitetysti
- Tiimien rinnalla kehitetään toimipaikkakohtaisia / keusotetasoisia asiantuntijaverkostoja (hoidon laadun kehittämiseksi, henkilöstön osaamisen syventämiseksi ja omatiimin toiminnan tukemiseksi)
Työntekijän näkökulma
- Tiimin tarjoama kollegiaalinen tuki, työn hallittavuuden parantuminen ja työkuorman tasaisempi jakautuminen
Hyvinvointialuetason näkökulma
- Prosessien sujuvuus, kustannustehokkuus, asiakastarpeisiin vastaaminen, kysyntään vaikuttaminen ja työpanoksen tarkoituksenmukainen kohdentuminen.
Kehittämistyöhön ovat hankehenkilöstön lisäksi osallistuneet etenkin vastaanottopalvelujen, kuntoutuspalvelujen sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja asiakasohjausyksikön esihenkilöt sekä vaihtelevin kokoonpanoin myös asiakastyötä tekevää henkilöstöä. Eri tulosalueiden näkemysten yhteensovittamisen ja yhteisen tahtotilan selkiyttämisen tueksi kehittämistyötä ovat tukeneet myös palvelualueiden johtajat.
Asiakastyötä tekevän henkilöstön osallistuminen kehittämistyöhön on ollut olennaista, jotta asiakkaiden kanssa tiiviisti työtä tekevien näkemykset ja tarpeet sekä toisaalta arjen työhön liittyvät käytännön realiteetit ja mahdollisuudet on voitu ottaa aktiivisesti huomioon. Esihenkilöiden tehtävä on puolestaan ollut linjata esitettyjä ehdotuksia, tehdä valintaa eri vaihtoehtojen välillä sekä toisaalta osallistua aktiivisesti myös uusien ratkaisujen ideointiin.
Tiimimallin konkreettisessa kehittämistyössä on keskitytty terveyspalvelujen avovastaanottotoiminnan ja sen osana moniammatillisen yhteistyön kehittämiseen. Näin ollen sairaanhoitajien ja lääkäreiden muodostamien tiimien (niin sanottujen ydintiimien) rinnalla tiimimallin kehittäminen on koskenut avokuntoutuksen sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen avovastaanottotoimintaa.
Asiakastyötä tekevällä henkilöstöllä sekä palvelutuotannon esihenkilöillä on ollut kehittämistyössä hyvin keskeinen rooli. Heidän näkemyksiään on kartoitettu kyselyillä sekä yhteisesti työskennellen etenkin kehittämistyöpajojen puitteissa. Työpajoja on järjestetty moniammatillisesti vastaanotto-, mielenterveys- ja päihdepalveluiden sekä kuntoutuspalveluiden kesken. Lisäksi tulosalueet ovat työstäneet kehitettäviä osakokonaisuuksia muun muassa omissa kokousrakenteissaan, jotta mukaan on saatu mahdollisimman laajasti eri yksiköiden ja ammattiryhmien edustajien mielipiteet ja ideat. Henkilöstöltä nousseet ehdotukset tavoitteiden saavuttamiseksi on saatu kehittämistyöhön vahvasti mukaan. Asiakastyötä tekevän henkilöstön aktiivinen osallistuminen on mahdollistanut myös asiakasnäkökulman huomioimisen arjen tilanteiden, tyypillisten asiakastilanteiden sekä asiakaspalautteiden kartoittamisen kautta.
Asiakasymmärryksen kartoittamiseksi kehittämistyön aikana läpikäytiin laaja aineisto asiakkaiden antamia kirjallisia palautteita. Tämä asiakaspalautejärjestelmä Roidun kautta kertynyt aineisto koski vuonna 2023 kertyneitä kaikkiaan noin 35 000 palautetta. Aineistoanalyysi tilattiin ulkoiselta palveluntuottajalta, joka koodasi aineiston hakusanoittain ja tällä tavoin koosti käyttöömme keskeisiä asiakkaiden esiin nostamia huomioita. Saimme tällä tavoin lisätietoa asiakkaiden kokemuksista muun muassa seuraavia aihealueita koskien: hoitoon pääsy, puhelinasiointi, yhteydensaaminen, hoidon jatkuvuus, pitkäaikaissairauksien hoito, mielenterveysoireiden hoito, digipalvelut sekä yleisesti ottaen palvelun laatua koskevat tyytymättömyyden ja tyytyväisyyden aiheet.
Omatiimimallin kehittäminen toteutettiin ajanjaksona, jolloin omalääkärimallia ja/tai hoidon jatkuvuusmallia koskeva keskustelu kävi vilkkaana sekä kansallisesti että alueellisesti. Näin ollen kehittämistyössä on ollut mahdollista huomioida myös paikallislehdissä julkaistut mielipidekirjoitukset sekä jo aiemmin myös poliittisten päätöksentekijöiden esiin nostamat kehittämistarpeet ja –ideat tätä teemaa koskien.