Omavire – Työ- ja toimintakyvyn itsearviointityökalun pilotointi, Pohjanmaan HVA (RRP, P3)
Asukkaat voivat itse arvioida työ- ja toimintakykynsä kehitetyn itsearviointityökalun avulla. Heidän tuottamaansa tietoa voidaan hyödyntää työkykyä tukevien palveluiden suunnittelussa ja toteutuksessa.
Yhteistoimintaneuvottelut ja säästötoimenpiteet ovat valitettavasti leimanneet koko pilotoinnin ajanjaksoa ja tämä on vaikuttanut laajasti ammattilaisten osallistumiseen. Ammattilaisilla oli vaikeaa priorisoida Omavireen käyttöä muiden pakollisten työtehtävien ohella.
Hyvinvointialueelle on tarkoitus valita yhteinen menetelmä ja työkalu työkyvyn tuen tarpeen tunnistamiseen Kykyviisarin sijaan. Itsearviointityökalun avulla tavoiteltiin asiakkaiden ohjautumista oikeiden palveluiden piiriin heti alusta alkaen, jolloin ammattilaisten työpanos saadaan kohdennettua tarkoituksenmukaisesti. Ammattilaisen näkökulmasta tavoiteltiin palvelutarpeen arvioinnin helpottumista, kun tiedetään etukäteen asiakkaan kokonaistilanne itsearviointityökalun tulosten avulla. Lisäksi turhat vastaanottokäynnit jäävät pois. Palveluverkosto- ja hyvinvointialuetasolla tavoiteltiin vaikutuksia häiriökysynnän vähenemisen kannalta, kun asiakkaat ohjautuvat oikealle ammattilaisille. Pitkällä aikavälillä tavoiteltiin kustannusten pienentymistä ja henkilöresurssien kohdentamisen helpottumista.
Yleisellä tasolla palvelun kohderyhmänä ovat työikäiset asukkaat, mutta pilotoinnin aikana kohderyhmää kohdennettiin olevan työikäiset työttömät ja osatyökykyiset asiakkaat Pohjanmaan hyvinvointialueella. Pilotoinnin ammattilaiset olivat aikuissosiaalityötä ja työttömien terveystarkastuksia tekeviä ammattilaista. Aikuissosiaalityön ammattilaiset olivat sosiaaliohjaajia/-työntekijät, jotka tekivät TYP-työtä tai työkyvyn tuen tiimien työkoordinaattorityötä. Työttömien terveystarkastuksen ammattilainen oli terveydenhoitaja sote-keskuksessa.