Omilla Sävyillä - vertaiskurssi neurokirjon uuspareille
Kokemuskehittäjäryhmän uusparien ja yhteistyöverkoston kanssa yhteiskehitetty viiden tapaamiskerran suljettu verkkovertaisryhmä uuspareille, joista ainakin toisella on neurokirjon piirteitä.
Uusperheitä on lapsiperheistä vähintään 15 % ja joka kymmenes lapsi asuu uusperheessä. Vuoroasuminen, eroriitojen pitkittyminen sekä bonussuhteiden rakentuminen haastavat niin lapsia kuin perheen aikuisia. Eroriski uuspareilla on 5 - 10 % korkeampi kuin ensipareilla ja neurokirjon haasteet nostavat eroriskiä entisestään. FinFamin ja Katajan (2023) parisuhdetukeen liittyvä kyselyn mukaan uusparit kokivat eniten jäävänsä asiantuntevan tuen ulkopuolelle.
NEPU- hankkeen (Neurokirjon parisuhde uusperheessä) taustalla on pyrkimys parantaa ja tasa-arvoistaa neurokirjon aikuisten uusparisuhteeseensa saamaan tukea.
NEPU- neurokirjon parisuhde uusperheessä – hanke perustuu neurokirjon uuspareille tehtyyn kyselyyn (2023), jossa kartoitettiin kokemuslähtöisesti tarvetta toiminnalle sekä keinoja toiminnan toteuttamiseen. Kyselyt on toteutettu Webropol- alustalla, sosiaalisen median kanavissa.
Tällä hetkellä niin neurokirjon aikuisten kuin uusperheen aikuisten saama tuki on vaihtelevaa. Tuen saaminen on riippuvaista hyvinvointialueen henkilökunnan tai paikallisten toimijoiden osaamisesta ja mahdollisuudesta uuspareja ja uusperheitä koskevan tietotaidon hankkimiseen. Yksityisellä sektorilla toimijoita, joilla on sekä uusperheen, että neurokirjon osaamista, on hyvin vähän ja jonot heidän palveluihinsa ovat pitkiä. Palvelut eivät myöskään ole kaikille taloudellisesti saavutettavia.
NEPU- hanke toimii valtakunnallisesti koko Suomessa. Kurssit järjestetään verkossa zoom- alustalla. Kurssille osallistuminen pyritään tekemään mahdollisimman saavutettavaksi ja osallistuminen on mahdollista tietokoneella tai älylaitteella. Kurssin tukena toimii fyysinen, osallistujille postitettava työkirja. Kurssi ja siihen kuuluvat materiaalit ovat osallistujille maksuttomia.
NEPU-hanketiimiin kuuluu hanketyön johtaja Kirsi Heikinheimo sekä hankesuunnittelijat Eija Saarikivi ja Cathy Kononow. Kokemuskehittäryhmä (15 henkilöä) saatiin koottua heti hankkeen alussa. Kehittäjäryhmä on ollut mukana koko kehitysprosessin ajan. Kokemuskehittäjiä osallistui toimintaan ensimmäisen hankevuoden ajan yhteensä kymmeneen tapaamisen 9-15 henkilöä/ tapaamiskerta.
Uusparisuhteen sekä neurokirjoon ymmärryksen lisääntyminen.
Tunnesäätely- ja ongelmanratkaisutaitojen sekä minäpystyvyyden vahvistuminen.
Neurokirjon uusparien vanhemmuus ja parisuhdetaitojen vahvistuminen.
Omilla Sävyillä- kurssin vaikuttavuutta seurataan kurssien alku- ja loppukyselyillä, joissa huomioidaan parisuhdetyytyväisyyttä sekä osallisuutta ja vertaisuuden kokemusta mittaavia tekijöitä sekä kurssin teknistä toteutusta. Vertaisuuden ja osallisuuden kokemukseen kursseilla olemme voineet vaikuttaa kurssien alkuhaastattelulla. Palautteiden pohjalta kokemukset vertaisuudesta ovat erityisen hyviä. Parisuhdetyytyväisyyteen sekä kurssilla lisääntyneeseen tietoon ja ymmärrykseen vaikuttaa vastaajien keskuudessa etenkin koettu lähtötaso. Parisuhteelle annettu arvosana on noussut keskimäärin 1-2 numeroa (asteikon ollessa 1-10). Ymmärryksen on katsottu lisääntyneen etenkin tunteiden tunnistamiseen ja vuorovaikutustaitoihin liittyvissä kysymyksissä.
Kurssin toteutukseen liittyvät arviointikysymykset ovat olleet oleellisia kurssin pilotointivaiheessa. Niiden kautta on saatu merkittävää tietoa osallistujien kokemuksesta toteutuksen alustoista, ajankohdista ja esimerkiksi osallistumisen haasteista. Toteutukseen liittyviä palautteita on käytetty kurssin sisältöjen ja toteutuksen kehittämisessä seuraavilla pilotointijaksolla.
Kurssin vaikuttavuuden arviointia tehdään kyselyiden ohella havainnoimalla ja haastattelemalla vertaisohjaajia sekä otantaa osallistujista. Jatkuvan arvioinninprosessi on keskeinen osa Omilla Sävyillä kurssin kehitystyötä.
Kokemuskehittämisen prosessia arvioitiin kyselyllä, johon saatiin 8 vastausta sekä haastattelemalla seitsemää kokemuskehittäjäryhmään osallistunutta.
Kurssi on tarkoitettu uuspareille, joista ainakin toisella on neurokirjon piirteitä. Koska kurssi järjestetään valtakunnallisesti suljettuna ryhmänä ja verkkoalustalla, ei osallistumisessa ole alueellisia rajoitteita. Osallistujat valitaan kursseille ilmoittautumislomakkeiden ja haastattelujen pohjalta. Kurssille voidaan ottaa maksimissaan 5 uusparia. Osallistujien toivotaan osallistuvan yhdessä pariskuntana ja sitoutuvan kaikkiin tapaamiskertoihin.
Ensimmäisenä hankekautena toteutettiin NEPU -neurokirjon parisuhde uusperheessä -hankkeen kysely, jossa 42 kysymyksen kautta kartoitettiin millaisia ilmiöitä uusparisuhteissa tunnistettiin suhteessa neurokirjon piirteisiin, millaista tukea pariskunnat olivat näihin saaneet ja millaisen tuen he kokivat oikein kohdistetuksi ja helpoksi ottaa vastaan. Kyselyyn saatiin 123 vastausta, joissa vastattiin 164:n henkilön puolesta (omat / kumppanin / molempien piirteet). Alkukyselyä käytettiin pohjana sille, millaisia teemoja ja näkökulmia kurssin aiheiksi valikoitui.
Kokemuskehittäjäryhmässä oli mukana 4pariskuntaa ja ilman kumppania osallistuneita henkilöitä niin autisminkirjon kuin ADHD- diagnooseilla. Osalla kokemuskehittäjistä oli omien tunnistettujen piirteiden lisäksi ammatillista osaamista neurokirjon piirteistä ja niiden kanssa toimimisesta ja kuntoutuksesta. Kokemuskehittäjäryhmän tapaamisissa työstettiin käytännön järjestelyjä, kurssiin liittyviä teemoja ja tehtäviä sekä vertaisohjaajuuteen liittyviä teemoja ja materiaaleja.
Pilottikursseille tähän mennessä osallistuneet parit ovat olleet hyvin sitoutuneita toimintaan. Nyt kun kursseja on toteutettu 4, on sen käynyt 19 pariskuntaa (38 henkilöä). Vain yksi pariskunta on joutunut keskeyttämään kurssin, henkilökohtaisista syistä. Ryhmiin osallistuneissa perheissä on ollut yhteensä 82 lasta, joiden elämään kurssi on välillisesti vaikuttanut. Kurssipalaute on saatu yli 90% :lta ryhmiin osallistuneista.
Saatu palaute antaa kiistatonta näyttöä kurssin vaikuttavuudesta.