Ryhmähoitomalli on suunnattu täysi-ikäisille ongelmallisesti rahapelejä pelaaville henkilöille. Ryhmähoitomalli pohjautuu Terapiat etulinjaan -hankkeen KLT Riippuvuus hoitomalliin, jota on muokattu rahapelaamisen hoitoon suunnatuin sisällöin.

Toimintaympäristö

Ongelmallisesti pelaavien ryhmähoitomalli suunniteltiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle päihdepalveluiden käyttöön (VAKE). Ryhmähoitomallin kehittämisen taustalla oli Ongelmallisesti pelaavien palveluiden siirtyminen kokonaisuudessaan hyvinvointialueen itsensä tuottamaksi palveluksi, Peliklinikan toiminnan päättyessä kesällä 2024. 

Ongelmallisesti pelaavien palveluiden palvelupolkua suunniteltiin tämän myötä kokonaisuudessan hyvinvointialueelle, ja osana kehittämistyötä sekä palveluvalikoimaa lähdettiin uutena kehittämään myös ryhmähoitomallia. Hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluissa on kehittämistyön fokuksena panostettu ryhmähoitojen kehittämiseen ja tarjonnan laajentamiseen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ryhmähoitomalli on suunnattu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalveluiden täysi-ikäisille asiakkaille, joilla on ongelmallista rahapelaamista. Kehittämistyön aikana kartoitettiin minkälaisia erilaisia ryhmähoitomalleja kansallisesti on kehitetty. 

Hyvinvointialueella meneillään oleva Terapiat etulinjaan -hankeen kognitiivisen lyhytterapian (KLT) Riippuvuuden hoitomalli valikoitui ryhmähoitomallin pohjaksi rahapeliongelman hoitoon soveltuvan terapeuttisen viitekehyksensä, sekä päihde- ja mielenterveyspalveluissa ammattilaisten jo olemassa olevan KLT -menetelmäosaamisen vuoksi.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Ryhmähoitomalli pohjautuu Terapiat etulinjaan -hankkeen KLT Riippuvuus hoitomalliin, ja siihen on tuotu rapeliongelman hoitoon suunnattu materiaalia. 

Liitteet
Ratkaisun perusidea

Terapiat Etulinjaan -hankeen KLT Riippuvuus -hoitomallia on sovellettu ongelmallisesti pelaavien asiakkaiden ryhmähoidon toteuttamiseksi. KLT Riippuvuuden -hoitomalli on yleinen, myös toiminnallisten riippuvuuksien hoitoon suunnattu seitsemän tapaamiskerran, joko yksilö tai ryhmähoitona toteutuva kokonaisuus. 

Ongelmallisesti pelaavien ryhmähoitomallissa on tuotettu lisäsisältöjä ongelmallisesti rahapelejä pelaavien hoitoon soveltamisoppaan muodossa. Soveltamisopas on ammattilaiselle suunnattu kirjallinen, sähköisessä muodossa saatavilla oleva opas. Soveltamisopas sisältää jokaiselle seitsemälle eri Riippuvuuden KLT:n mukaisesti etenevälle tapaamisille suunnattuja rahapeliriippuvuuden hoidon erityispiirteitä huomioonottavia asiakkaiden kanssa tehtäviä harjoituksia sekä lisäsisältöjä, joita ammattilainen voi ryhmää ohjatessaan hyödyntää. Ryhmähoitomalliin kuuluu seitsemän KLT pohjaisen tapaamiskerran lisäksi kokemusasiantuntijan tapaamiskerta, ja talous- ja velka-teemojen sekä taloudellisen toipumisen näkökulmaan keskittyviä sisältöjä. Kokonaisuudessaan ryhmähoitomalli käsittää kahdeksan-yhdeksän tapaamista.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ryhmähoitomallin jalkauttamista tukevat toimenpiteet:

  • Ryhmähoitomallin käyttöönotosta on sovittu VAKEn päihde- ja mielenterveyspalveluiden kanssa ja suunnitelmissa on ryhmähoitomallin pilotointi keväällä 2024. Ryhmähoitomalli otetaan täysipainoisesti käyttöön syksyllä 2024 hyvinvointialueella.​

  • Ryhmähoitomallin jalkauttamiseksi on kartoitettu palveluiden KLT-koulutetut työntekijät ja ryhmän pilotoimiseksi on sovittu vastuuhenkilö.

  • Jalkauttamisen avuksi hankkeessa on valmisteltu KLT Riippuvuus -hoitomalliin soveltamisopas ongelmallisesti pelaaville. Lisäksi KLT Riippuvuus -hoitomallin materiaalien pohjalta on painatettu asiakkaan ja ammattilaisen työkirjat ryhmäkäyttöä varten.  ​

  • Kokomusasiantuntijan tapaamiskerta sekä talous- ja velka-asioiden käsittelyyn keskittyvän ryhmäkerran sisältä valmisteliin järjeistöyhteistyön avulla. Yhteistyötahojen kanssa on käytiin alustavia keskusteluita ryhmähoitomallin suunnittelun aikana tulevasta yhteistyöstä ja kartoitettiin mm. kokemusasiantuntijoiden hyödyntämisen resurssitarvetta ja hankintakuluja valmiiksi ennen ryhmän pilotointia. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ongelmallisesti pelaavien ryhmähoitomallin toteuttamiseksi terveydenhuollon ammattilaisella tulee olla Terapiat Etulinjaan -hankkeen kognitiivisen lyhytterapeutin koulutus.  Ryhmän kokoontuminen on suunniteltu kertaviikkoiseksi, ja ryhmän ohjaamisen sekä jatkuvuuden turvaamiseksi ryhmäohjaajia on suositeltavaa olla kaksi. Malli on pääsääntöisesti valmisteltu rahapelaamisen hoidoksi, mutta sopii myös ongelmallisen digipelaamisen hoitotavaksi.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ongelmallisesti pelaavien ryhmähoitomalli kehitettiin Vantaan ja Keravan Tulevaisuuden sote-keskus Asukkaan asialla -hankkeessa vahvasti yhteistyössä Päihde- ja mielenterveyspalveluiden kanssa. Ryhmähoitomallin kehitystyö toteutui hankeen loppupuolella, jonka vuoksi ryhmähoitomallia ei hankkeen toiminta-aikana ollut enää mahdollista pilotoida. Ryhmähoitomallin pilotointi on kuitenkin sovittu toteutettavaksi keväällä 2024, ja ryhmähoitonmallin on tarkoitus vakiintua osaksi hyvinvointialueen ryhmähoitotarjontaa sykystä 2024 lähtien.