Opas rikostaustaisten naisten kanssa tehtävään työhön sosiaali- ja terveyspalveluissa
Opas käsittelee sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävää työtä rikostaustaisten naisten parissa. Opas pohjautuu traumatietoiseen ja naiserityiseen lähestymistapaan.
Suomessa on vielä vähänlaisesti tutkimusperustaista tietoa rikostaustaisista naisista, heidän traumakokemuksistaan ja palvelutarpeistaan. Ylipäätään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on herännyt kiinnostus ihmisten traumakokemuksiin, niihin liittyviin palvelutarpeisiin ja palveluiden toimivuuteen tästä näkökulmasta. Traumaattisia kokemuksia koskevaa ammatillista ymmärrystä ja käytännöllistä osaamista vahvistamaan tarvitaan edelleen tutkimustietoa toimien palveluiden ja interventioiden kehittämiseksi ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi.
Tutkimusperustaisen tiedon ja osaamisen vahvistaminen koskien asiakkaiden mahdollisia traumakokemuksia ja niiden heijastumista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeisiin.
Rikostaustaiset naiset ovat usein paljon palveluja käyttäviä, haavoittuvassa asemassa olevia ja erityistä tukea tarvitsevia. Aiemmasta tutkimuksesta tiedämme, että palvelujärjestelmämme ei kohtaa riittävästi naisten tuen ja avun tarpeissa.
Asiakasnäkökulmaa edustavat prosessissa tutkimukseen osallistuneet rikostaustaiset naiset ja kokemusasiantuntijan osallistuminen ohjausryhmään ja kehittämisvaiheeseen soveltuvin osin.