Opas rikostaustaisten naisten kanssa tehtävään työhön sosiaali- ja terveyspalveluissa

Opas käsittelee sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävää työtä rikostaustaisten naisten parissa. Opas pohjautuu traumatietoiseen ja naiserityiseen lähestymistapaan.

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Opas rikostaustaisten naisten kanssa tehtävään työhön sosiaali- ja terveyspalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Opas käsittelee sosiaali- ja terveyspalveluissa tehtävää työtä rikostaustaisten naisten parissa. Opas pohjautuu traumatietoiseen ja naiserityiseen lähestymistapaan.

 

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Elli Jutila

Luotu

25.06.2024

Viimeksi muokattu

25.09.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Oppaan tarkoituksena on lisätä ymmärrystä rikostaustaisten naisten elämässä olevista palvelutarpeista, auttaa niiden tunnistamista, antaa valmiuksia keskusteluun turvallisuudesta sekä vaikiden asioiden puheeksiottoon palveluprosessin eri vaiheissa. Oppaan sisälto perustuu RITA-tutkimushankkeen tutkimusaineistoon (haastattelu, kysely), Pirkanmaan hyvinvointialueen tuottamaan aineistoon työpajatyöskentelyssä ja aikaisempaan tutkimukseen aiheesta. Osassa työpajatyöskentelyä mukana oli myös kokemusasiantuntija.  Opas on osa Innokylän koulutusmateriaalikokonaisuutta "Rikostaustaiset naiset palvelujärjestelmässä".

Tutkimusperustaisuus on oppaan keskeisenä lähtökohtana sosiaali- ja terveyspalveluiden käytäntöjen kehittämiselle ja työntekijöiden ammatillisen osaamisen vahvistamiselle. Tutkimushankkeessa ei ollut mahdollista tehdä seurantaa tai tukea oppaan käyttöönotossa aikaresurssien vuoksi. 

Opas on tuotettu osana ”Rikostaustaiset naiset, traumakokemukset ja naiserityisten palveluiden kehittäminen” (RITA) -tutkimushanketta (Sosiaali- ja terveysministeriö STM). 

Toimintaympäristö **

Suomessa on vielä vähänlaisesti tutkimusperustaista tietoa rikostaustaisista naisista, heidän traumakokemuksistaan ja palvelutarpeistaan. Ylipäätään sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on herännyt kiinnostus ihmisten traumakokemuksiin, niihin liittyviin palvelutarpeisiin ja palveluiden toimivuuteen tästä näkökulmasta. Traumaattisia kokemuksia koskevaa ammatillista ymmärrystä ja käytännöllistä osaamista vahvistamaan tarvitaan edelleen tutkimustietoa toimien palveluiden ja interventioiden kehittämiseksi ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Rikostaustaiset naiset ovat usein paljon palveluja käyttäviä, haavoittuvassa asemassa olevia ja erityistä tukea tarvitsevia. Aiemmasta tutkimuksesta tiedämme, että palvelujärjestelmämme ei kohtaa riittävästi naisten tuen ja avun tarpeissa. 

Asiakasnäkökulmaa edustavat prosessissa tutkimukseen osallistuneet rikostaustaiset naiset ja kokemusasiantuntijan osallistuminen ohjausryhmään ja kehittämisvaiheeseen soveltuvin osin. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Oppaan toivotaan olevan helposti ja joustavasti käytettävissä sekä sovellettavissa omaan työhön ja työyhteisön toimintaan siten, että käyttö tukee kunkin työyhteisön/organisaation perustehtävän toteuttamista. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Tutkimushankkeen toimikauden (1.9.2022-31.8.2024) rajallisuuden vuoksi kehittämisen seurantaa ja käyttöönottoa ei voida arvioida. Oppaan toivotaan osaltaan edistävän tutkimusperustainen palveluiden kehittämistä vahvistamalla työntekijöiden osaamista ja asiantuntemusta. Erityisesti tavoitteena on tukea sosiaalityön asiantuntijuutta koskien rikostaustaa, traumakokemuksia ja palveluiden järjestämistä haavoittuvassa oleville asiakasryhmille huomioiden sukupuolen merkitys ja tässä hankkeessa kohdennetusti naiset ja naiserityisyys.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Aineistoa voi hyödyntää joustavasti sekä asiakas- ja työntekijäkohtaisesti että koulutuksessa opiskelijoilla.

Kansikuva
x

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis