Opaskortit kotouttavaan luontotoimintaan
Opaskortteja voidaan soveltaa missä tahansa luontoympäristöissä. Kotoutumista tukevissa työpajoissa hyödynnetään luonnon sosiaalisia, fyysisiä ja psyykkisiä hyvinvointi- ja terveyshyötyjä ja osallistamisen voimauttavia vaikutuksia. Lisäksi niissä noudatetaan luontolähtöisen Green Care -toiminnan periaatteita, joita ovat ammatillisuus, tavoitteellisuus ja vastuullisuus.
Toimintamallin opaskortit ovat vapaasti käytettävissä kaikille luontolähtöisestä toiminnasta kiinnostuneille. Luonnossa toimiminen tarjoaa tasavertaisen kokemuksen ja lisää hyvinvoinnin kokemusta, tekee tunnetuksi paikallista kulttuuria ja elämänmuotoa. Opaskortteja on pilotoitu ja niiden on todettu soveltuvan erityistä tukea tarvitsevien maahanmuuttaneiden parissa toimimiseen, mutta niitä voidaan käyttää myös aikuissosiaalityön, sosiaalisen kuntoutuksen ja lastensuojelun asiakkaiden kanssa. Luontolähtöisestä toiminnasta hyötyvät myös nuoret ja ikäihmiset. Opaskortit soveltuvat lisäksi käytettäväksi vammaistyössä.
Verkostoituminen lisää osallisuutta ja synnyttää alueellisia kumppanuuksia ja yhteistyötä. Yhteistyökumppaneita voi tiedustella mukaan toteuttamaan toimintaa sen mukaan, mitä toimintoja on suunnitteilla. Erityisosaamista voi hankkia täydentäviltä verkostoilta kuten Green Care toimijoilta, paikallisilta metsästys- ja kalastusseuroilta, Martta-yhdistyksiltä, 4H-yhdistyksiltä, oppilaitoksilta tai paikallisilta yrityksiltä.