Opetusklinikka NoVa, Pohjanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1 ja I2)
Opetusklinikka NoVa tarjoaa matalan kynnyksen apua ja tukea hyvinvointiin ja terveyteen yli 18-vuotiaille Pohjanmaan asukkaille – ilman ajanvarausta ja maksuttomasti. Opiskelijat suorittavat työharjoittelua opetusklinikalla ammattilaisen valvonnassa.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden tarve on kasvanut, mikä on johtanut kasvaviin hoitojonoihin. Opetusklinikka NoValla asiointi on maksutonta ja asioida voi myös ilman ajanvarausta. Opetusklinikka sijaitsee lähellä asukkaita. Nämä yhdessä tekevät avun ja tuen hakemisesta helppoa ja vaivatonta, mikä edistää toiminnan saavutettavuutta, madaltaa kynnystä hakea apua ja ennaltaehkäisee ongelmia.
Opetusklinikalla on huomioitu Pohjanmaan alueen kaksikielinen toimintaympäristö. Opiskelijat sekä suomen- että ruotsinkielisistä ammattikorkeakouluista suorittavat klinikalla työharjoittelujaksojaan. Tällä pyritään varmistamaan, että asiakkaat saavat palvelua omalla äidinkielellään, mikä parantaa palvelun saavutettavuutta ja asiakaskokemusta. Vaasa on kaupunkina monikulttuurinen ja kielinen, joten opetusklinikka pyrkii enenevissä määrin vastaamaan tarpeisiin myös englanninkielellä. Opetusklinikan sijainti korkeakoulujen yhteydessä edistää toiminnan yhteistä kehittämistä.
Klinikalla tarjoaan tukea hyvinvointialueen digitaalisten palvelujen käytössä, mikä on tärkeää asiakkaille, jotka kokevat haasteita digitaalisten palvelujen kanssa. Tämä varmistaa, että kaikki voivat saada tarvitsemaansa apua ja ohjausta digitalisoituvassa toimintaympäristössä, jossa palvelut siirtyvät yhä enemmän verkkoon ja digitaalisiksi.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden toimintaympäristö on muutoksessa. Ikääntyvän väestörakenteen myötä työikäisten määrä vähenee ja palvelua tarvitsevien määrä kasvaa. Henkinen pahoinvointi ja sairaudet yhteiskunnassa ovat myös lisääntyneet, mikä näkyy kasvavina jonoina sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tarvitsemme luovaa ja innovatiivista ajattelua, jotta pystymme säilyttämään laadukkaan ja tarvetta vastaavan palvelutason. Meidän tulee kyetä myös yhä paremmin tarjoamaan palveluja matalalla kynnyksellä ennaltaehkäisevästi, jotta pystymme ehkäisemään ongelmien eskaloitumista ja vähentämään kuormaa raskaista palveluista.
Opetusklinikkaa on kehitetty hyvinvointialueen sekä Vaasan suomen- ja ruotsinkielisten ammattikorkeakoulujen (VAMK, Novia) kanssa yhteistyössä. Toimintaa on kehitetty osana Kestävän kasvun ohjelmaa Prima Botnia -hankkeessa Pohjanmaan hyvinvointialueella. Kehittäminen on toteutettu mielenterveys ja päihdetyön sekä hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen projektikokonaisuuksien yhteistyönä. Hyvinvointialueelta kehittämistä ovat johtaneet ja koordinoineet hankkeessa toimivat kaksi projektipäällikköä. Kehittämisessä on ollut mukana myös kaksi projektityöntekijää.
Ammattikorkeakouluilta mukana kehittämisessä on ollut kaksi opettajaa Vamkista ja kaksi opettajaa Novialta. Opetusklinikan tilat ovat ammattikorkeakoulujen campuksen tiloissa.
Hyvinvointialueen johto on ollut tiiviissä yhteistyössä toiminnan vaatiessa hyvinvointialueen linjauksia, sillä toiminta on hyvinvointialueen alaista. Johto on ollut hyvin sitoutunutta ja innostunutta toiminnan kehittämisestä.
Opetusklinikkatoiminnan käynnistyttyä 09/2024 klinikalla työharjoittelua suorittavat opiskelijat ovat osallistuneet toiminnan kehittämiseen, ja toteuttaneet sitä yhteistyössä klinikan ammattilaisohjaajien kanssa. Toiminta on edellyttänyt muun muassa laajaa viestintää, jota opiskelijat ovat ideoineet yhdessä ohjaajien kanssa.
Tavoitteena on tuottaa matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää toimintaa. Tarkoitus on, että alueen asukkaat voivat tulla klinikalle myös ilman ajanvarausta ja maksuttomasti, mikä tekee palvelusta saavutettavampaa. Tavoitteena on, että palvelu kannustaa asukkaita poikkeamaan klinikalle. tutustuakseen jokaisen mahdollisuuksiin edistää omaa hyvinvoitia ja terveyttään. Ajatuksena myös on, että toiminnan kautta voidaan tunnistaa asiakkaiden mahdollisia alkavia ongelmia, ja niihin pystytään tarttumaan varhaisemmassa vaiheessa.
Pitkän tähtäimen tavoite on, että toiminnan kautta saadaan vähennettyä sosiaali- ja terveyspalveluiden kuormaa sekä lisättyä ennaltaehkäisevää palvelutarjontaa. Tavoitteena myös on, että tulevaisuudessa klinikka voisi tukea sote-palveluita yhä tiiviimmin, esim. tarjoamalla kausirokotuksia, jolloin jonoja sote-palveluihin voidaan lyhentää.
Mittareita ja indikaattoreita täsmennetään toiminnan kehittyessä. Alkuvaiheessa klinikan asiakkaista kerätään lähinnä dataa, jotta saataisiin kokonaiskuva siitä, mitä asiakasryhmiä toiminnalla tavoitetaan, ja missä asioissa he hakevat klinikalta apua. Klinikan työntekijät ja opiskelijat tilastoivat jokaisen asiakaskäynnin jälkeen asiakkaan käyntitiedot webropoliin. Tiedot ovat anonyymejä, eikä tilastoinnista voi tunnistaa yksittäisiä asiakkaita. Henkilötiedoista raportoidaan ainoastaan ikä ja sukupuoli. Klinikalla käyneet asiakkaat täyttävät jokaisen käynnin aluksi ilmoittautumislomakkeen, jonka tietoja hyödynnetään tilastointia varten. Palautetta kerätään aktiivisesti ja toimintaa kehitetään annetun palautteen perusteella.
Toiminnan kehittyessä on tarkoitus tiivistää yhteistyötä hyvinvointialueen kanssa lisää siten, että asiakasvirtaa saataisiin myös hyvinvointialueen palveluista siirrettyä klinikalle. Tässä pystytään hyödyntämään mm. raportteja asiakas- ja potilastietojärjestelmän kirjauksista ja seurata sen kautta asetettuja muutostavoitteita.
Asiakas- ja potilastietojärjestelmä on tunnistettu yhdeksi keskeiseksi työvälineeksi, jonka kautta pystytään tulevaisuudessa seuraamaan hyvinvointialueelta tulevaa asiakasvirtaa. Kirjaamisen osalta klinikkatoimintaan on tehty linjaus, että ainoastaan hyvinvointialueelta ohjautuvat asiakkaat kirjataan potilastietojärjestelmään. Näin ollen esimerkiksi drop in -asiakkaista, joilla ei ennestään ole asiakkuutta palveluun, ei kirjata. Mikäli asiakas ohjataan klinikalta hyvinvointialueen palveluihin, voi vastaanottava ammattilainen asiakaskäynnin yhteydessä tiedon saatuaan kirjata tiedot järjestelmään.
Opetusklinikan täytyy tavoittaa oikea kohderyhmä oikea-aikaisesti ja asiakaslähtöisesti. Toimintaa tulee kehittää jatkuvasti vastaamaan palvelutarpeita. Tietoisuutta klinkan olemassaolosta täytyy viedä eteenpäin aktiivisesti. Seuraavat toimenpiteet auttavat tavoitteiden saavuttamisessa:
- Yhteistyön vahvistaminen eri tahojen kanssa (Sote ammattilaiset, järjestöt)
- Palvelutarpeiden jatkuva kartoitus (asiakaskyselyt, kyselyt ammattilaisille)
- Tehokas tiedottaminen eri kanavissa, (paikallislehdet, some, esitteet, julisteet, infopisteet paikoissa, joissa ihmiset liikkuvat, yhteistyötahot jne )
- Tempausten järjestäminen (esim. 5.2 klinikalla järjestetty senioripäivä)
- Yleinen näkyvyyden lisääminen
Opetusklinikalle ovat tervetulleita kaikki yli 18-vuotiaat Pohjanmaan asukkaat. Palvelun tuotanto on rajattu käynnistymisvaiheessa kohdistumaan täysi-ikäisiin, sillä alaikäisten kanssa toimiminen vaatii vastuukysymysten erityistä huomioimista. Ikärajan laajentamista voidaan myöhemmässä vaiheessa harkita uudelleen.
Klinikan toiminnan sisältöä on alusta alkaen mietitty sekä asiakkaiden, mutta myös organisaation ja oppilaitosten tarpeiden näkökulmasta. Tavoitteena on ollut löytää yhteinen ymmärrys ja rajata palveluntuotanto käynnistymisvaiheessa sellaiseksi, että se palvelee kaikkien tahojen tarpeita ja toiveita. Asiakasymmärrys oli alusta alkaen suhteellisen selkeä, sillä esimerkiksi tiettyjen palveluiden (kuten mielenterveyspalveluiden) runsaat jonot kertovat palvelun tarpeellisuudesta. Näin ollen klinikalle haluttiin tuottaa sellaista palvelua, josta asiakkaat hyötyisivät mahdollisimman paljon.
Asiakasnäkökulmaa tai –palautetta ei kerätty laajemmin toiminnan valmistelu- ja käynnistymisvaiheessa. Asiakkaiden tarpeista palveluiden tuotannon näkökulmasta on jo runsaasti tietoa hyvinvointialueen toimialueilla, ja kehittäjillä on ollut tieto siitä, mille matalan kynnyksen palveluille on tarve. Toiminnan käynnistäminen on vaatinut ison työn hallinnollisesti, ja paljon rajauksia mm. palvelutuotantoon liittyen on tehty. Tavoitteena on ollut, että toiminta saadaan käynnistettyä sovitussa aikataulussa tietyillä raameilla ja rajatulla palvelutuotannolla, ja että toiminta saadaan pysyväksi palvelumuodoksi ja sitä on mahdollista yhteistyössä asiakkaiden kanssa kehittää jatkossa.
Asiakaspalautteen keruu toiminnasta ja palvelusta on käynnistetty heti klinikan avauduttua asiakkaille. Toimintaa kehitetään jatkossa myös asiakaspalaute huomioiden. Klinikan toiminta on ketterästi mukautuvaa, mikä mahdollistaa myös palvelutuotannon ja toimintatapojen muutokset vailla suurempia haasteita.
Uutta toimintaa kehitettäessa on järkevää tutustua toimintaympäristöihin, joissa sosiaali- ja terveysalan opiskelijat tuottavat palveluja ammattilaisen ohjauksessa. Klinikan toimintaa kehitettäessä on tutustuttu Mielikioskin ja HyMy- kylän toimintaan. Mielikioskin kuvaus löytyy Innokylästä: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/mielikioski
Haluamme vastata ennaltaehkäisevään, matalan kynnyksen palvelutarpeeseen. Haluamme, että toiminta tukee myös opiskelijoiden oppimistavoitteita ja alueen kaksikielistä ympäristöä. Tavoitteena on luoda uudenlainen toimintamalli, joka juurtuu osaksi hyvinvointialueen toimintaa.
Idea: Matalan kynnyksen toimipiste, jossa kiinnitetään erityistä huomiota ennaltaehkäisevään työhön.
- Palvelun maksuttomuus (myös heikommassa taloudellisessa tilanteessa olevat henkilöt voivat saada apua klinikalta)
- Hoitojonot : matalan kynnyksen yksikkö voi auttaa hoitojonojen purkamisessa pidemmällä aikavälillä
- Oikea-aikainen apu ja tuki: Tartutaan ongelmiin ennen niiden eskaloitumista
- Sijainti (Esteettömyys, hyvien liikenneyhteyksien varrella)
- Kaksikielinen, moniammattillinen yhteistyö tukee alueen tarpeita
- Harjoittelupaikkojen luonti
- Ryhmätoiminnot ja niiden kehittäminen innovatiivisesti
- Yhteistyön laajentaminen tulevaisuudessa, ideassa on potentiaalia
Haluamme tarjota matalan kynnyksen apua ja tukea hyvinvointiin ja terveyteen, jotta mahdollisimman monella olisi nopea ja helppo pääsy palveluun- myös ilman ajanvarausta. Olemme sitä mieltä, että ennaltaehkäisevä työ on tärkeää ja palveluiden pitäisi olla helposti saatavilla. Tästä syystä haluamme tarjota asukkaille mahdollisuuden saada tukea ja neuvoja nopeasti, vaivattomasti ja maksutta. Korkeakoulujen opiskelijat kehittävät klinikalla taitojaan käytännössä ja oppivat alansa asiantuntijoiksi moniammatillisessa ja - kielisessä työympäristössä. Tämä tukee myös Pohjanmaan kaksikielisen väestön tarpeita.
Asiakaspalauteet ovat olleet positiivisia ja palveluun on oltu tyytyväisiä. Toimintaa pyritään muokkaamaan asiakaspalautteen perusteella.
Toiminnan aloittaminen:
- Klinikka avattiin asiakkaille 16.09.2024.
Toteuttaminen
- Klinikka on ollut avoinna 16.09.2024 eteenpäin. Klinikalla on toteutettu kevyitä mittauksia (verensokeri, verenpaine) ja annettu kevyttä tukea mielen hyvinvointiin ja elintapoihin. Lisäksi klinikalla on toteutettu ohjattua omahoitoa sekä ensijäsennyksiä.
Kehittäminen
- Klinikan toimintaa on kehitetty jatkuvasti. Opiskelijat ovat yhteistyössä ohjaajien kanssa toteuttaneet tempauksia ja tapahtumia (esim. orange dagar, senioripäivät, pop up-tilaisuudet jne) Opiskelijat pitävät mielen hyvinvoinnin vartteja opetusklinikan tiloissa viikoittain 01/2025 alkaen. Lisäksi opiskelijat pitävät Mielen hyvinvoinnin hetkiä kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille 02/2025 alkaen joka toinen viikko, lukion kanssa sovittu yhteistyöstä keväälle ja syksylle 2025 mm. abiturienttien stressinpurkutyöpajojen muodossa. Unettomuuden ohjatun omahoidon ryhmä alkamassa keväällä 2025. Yhteistyöstä korkeakoulujen opettajien ja kuraattorien kanssa on sovittu. Lisäksi muuta yhteistyötä kehitetään jatkuvasti.
Saavuttaa klinikan asiakaskuntaa mahdollisimman laajasti , vastata palvelutarpeeseen sekä saada toiminta juurtumaan osaksi hyvinvointialueen palveluita.
- Tiedottaminen: Klinikasta tiedottaminen on pitkäjänteistä työtä. Klinikan toiminnasta on viestittävä eri kanavia pitkin, jotta mahdollisiman moni saa tiedon klinikan toiminnasta.