Opiskeluterveydenhuollon etävastaanotot Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallissa kuvataan Kymenlaakson hyvinvointialueen opiskeluterveydenhuollon etävastanottojen kehittäminen. Terveydenhoitajien tarjoamia etävastanottoja pilotoidaan 04-09/24.
2. asteen oppilaitosten, lukioiden ja ammattioppilaitosten, opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat osa perhekeskuksen palveluja. Kymenlaakson hyvinvointialueella opiskeluterveydenhuollon palvelut kuuluvat hallinnollisesti osaksi perhekeskuksen terveyspalveluja.
Kaakkois-Suomessa sijaitsevaan Kymenlaakson hyvinvointialueeseen kuuluu yhteensä kuusi kuntaa: Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. Kymenlaaksossa asuu hieman alle 160 000 henkilöä, joista eläkeikäisen väestöstä osuus on maan suurimpia ja syntyvyys maan matalimpia. Kymenlaakson väkiluku on ollut vuosia laskusuuntainen ja sen on ennustettu vähenevän entisestään tulevien vuosien aikana. Alueen työttömyys on monimuotoista johtuen muun muassa mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöistä. Lisäksi huumeongelmat ja sairastavuus ovat alueella keskimääräistä suurempaa muuhun maahan verrattuna. Syrjäytymisvaarassa olevia nuoria aikuisia on suhteellisesti maan eniten ja Kymenlaakson alueen lapsiperheiden palvelutarve on suuri johtuen perheiden moninaisista ongelmista.
Suomen kestävän kasvun ohjelman tuella digitaalisten palvelujen laajentaminen alueella vastaa tarpeeseen uudistaa palveluita tarpeenmukaisesti ja vaikuttavasti kaikille kymenlaaksolaisille hillitsemällä kustannuksia, luomalla taloudellista tasopainoa ja parantamalla henkilöstön hyvinvointia. Suomen kestävän kasvu ohjelma tukee Kymenlaakson hyvinvointialueen strategisia sekä tuottavuusohjelman mukaisia tavoitteita. Palvelut halutaan tarjota asukkaille oikea-aikaisesti, turvallisesti ja palvelutarve huomioiden.
Digitaalisten palvelujen kehittämisellä vastataan koronaviruspandemian aiheuttamaan hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaan. Lasten, nuorten ja perheiden palveluissa digitalisaation kehittämisellä lisätään perhekeskuspalvelujen saatavuutta mahdollistamalla tehokas ja oikea-aikainen hoitoon pääsyllä.
Kymenlaakson nuorille suunnatuissa kyselyissä tuli esiin toive etäasioinnista lähivastaanoton rinnalla. Nuoret pitivät tärkeänä mahdollisuutta valita itse sopivin asiointitapa. Digitaalisten palvelujen keittämisessä nuoret kokivat hyvänä sen, että aikaa säästyy, kun ei tarvitse jonottaa tai siirtyä paikasta toiseen. Osa nuorista myös koki itselleen mieluisampana vaihtoehtona etävastaanotolla asioinnin, jos on ollut kynnystä kohdata ammattilainen lähivastaanotolla.
Opiskeluterveydenhuollon etävastaanottoja pilotoidaan kolmessa oppilaitoksessa. Pilottiin osallistuu yhteensä kuusi terveydenhoitajaa.