Osallisuusmittari
Osallisuusmittarilla arvioit ja mittaat järjestön työn vaikutuksia ja sitä, miten mukana olevat ihmiset kokevat toiminnan vaikutukset omaan elämäänsä. Sen väittämät on laadittu niin, että niissä painottuu toiminnan aikaansaama osallisuuden kokemus.
Osallisuuden edistäminen on tärkeä ja usein julkilausuttu osa monien kansalaisjärjestöjen työtä. Koska osallisuus on käsitteenä monitasoinen, mitä sen edistäminen järjestöissä tarkoittaa jää joskus epäselväksi, tai osallisuutta edistetään vain yhdestä näkökulmasta.
Osallisuuden osaajat järjestöissä -hankkeessa järjestöjen kykyä edistää osallisuutta sekä jäseniinsä päin että yhteistyössä hyte-alueiden kanssa tarkastellaan seuraavien ulottuvuuksien näkökulmasta: yhteisöt ja niihin kuuluminen, yksilön kokema kyky ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäröivään maailmaan, vaikuttaminen palveluihin, tiedon kulku ja saaminen sekä yksilön että järjestön näkökulmasta. Tulevaisuusnäkökulmasta nostamme esiin myös tulevaisuusluottamuksen näkökulman osana osallisuuden kokemusta.
Osallisuus on monitahoinen käsite. Järjestötoiminnassa kuten nuorisojärjestöissä se käsittää yksilön näkökulmasta tunnetta omasta merkityksestä ja pätevyydestä. Käytännössä käsite puretaan kuulumiseksi esimerkiksi ryhmään, minäpystyvyyden kokemukseksi sekä mahdollisuudeksi vaikuttaa. Yleisesti erityyppiset järjestöt tuottavat erilaista kokemusta osallisuudesta, esimerkiksi harrastusporukoissa korostuu kuuluminen ryhmään, edunvalvontaan tai vaikuttamiseen keskittyvissä järjestöissä vaikuttaminen ja kyky tehdä sitä.
Osallisuus on myös poliittinen käsite ja se koskee yhteiskunnan prosesseja, joilla taataan yksilöiden ja ryhmien kiinnittyminen yhteiskuntaan sekä köyhyyden ja eriarvoisuuden väheneminen. Yksilön kannalta olennaista sen rakentumisessa ovat esimerkiksi tiedon saanti ja pääsy yhteiskunnan palveluiden pariin. Sosiaali- ja terveysalan järjestöissä vaikuttamis- ja edunvalvontatyössä onkin usein olennaista esimerkiksi palveluihin vaikuttaminen.
Mittari on tarkoitettu ensisijaisesti järjestöjen käyttöön, mutta sitä voi hyödyntää myös muussa toiminnassa. Mittarin käyttäjiä ovat järejstöjen työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka toteuttavat esimerkiksi ryhmätoimintaa.
Osallisuusmittarin lähtökohtana on käytetty nuorisoalan Osaamiskeskus Kentaurissa kehittämiämme ikätasoisia osallisuusmittareita, joiden kehitystyössä ja pilotoinnissa oli mukana useita nuorisoalan organisaatioita.
Olemme keränneet palautetta järjestöiltä tätä osallisuusmittaria varten.