Osallisuusmittari
Osallisuusmittarilla arvioit ja mittaat järjestön työn vaikutuksia ja sitä, miten mukana olevat ihmiset kokevat toiminnan vaikutukset omaan elämäänsä. Sen väittämät on laadittu niin, että niissä painottuu toiminnan aikaansaama osallisuuden kokemus.
Toimintamallin nimi
Osallisuusmittarilla arvioit ja mittaat järjestön työn vaikutuksia ja sitä, miten mukana olevat ihmiset kokevat toiminnan vaikutukset omaan elämäänsä. Sen väittämät on laadittu niin, että niissä painottuu toiminnan aikaansaama osallisuuden kokemus.
Osallisuusmittari auttaa saamaan tietoa siitä, miten toimintanne vaikuttaa siihen osallistuvien ihmisten osallisuuden kokemukseen.
Osallisuuden edistäminen on tärkeä ja usein julkilausuttu osa monien kansalaisjärjestöjen työtä. Koska osallisuus on käsitteenä monitasoinen, mitä sen edistäminen järjestöissä tarkoittaa jää joskus epäselväksi, tai osallisuutta edistetään vain yhdestä näkökulmasta.
Osallisuuden osaajat järjestöissä -hankkeessa järjestöjen kykyä edistää osallisuutta sekä jäseniinsä päin että yhteistyössä hyte-alueiden kanssa tarkastellaan seuraavien ulottuvuuksien näkökulmasta: yhteisöt ja niihin kuuluminen, yksilön kokema kyky ja mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä ja ympäröivään maailmaan, vaikuttaminen palveluihin, tiedon kulku ja saaminen sekä yksilön että järjestön näkökulmasta. Tulevaisuusnäkökulmasta nostamme esiin myös tulevaisuusluottamuksen näkökulman osana osallisuuden kokemusta.
Mittari on tarkoitettu ensisijaisesti järjestöjen käyttöön, mutta sitä voi hyödyntää myös muussa toiminnassa. Mittarin käyttäjiä ovat järejstöjen työntekijät ja vapaaehtoiset, jotka toteuttavat esimerkiksi ryhmätoimintaa.
Osallisuusmittarin lähtökohtana on käytetty nuorisoalan Osaamiskeskus Kentaurissa kehittämiämme ikätasoisia osallisuusmittareita, joiden kehitystyössä ja pilotoinnissa oli mukana useita nuorisoalan organisaatioita.
Olemme keränneet palautetta järjestöiltä tätä osallisuusmittaria varten.
Osallisuusmittarin tarkoituksena on mitata toimintaan osallistuvan henkilön osallisuuden kokemusta esimerkiksi ennen toimintaa ja sen jälkeen. Väittämät on laadittu niin, että niissä painottuu toiminnan aikaansaama kokemus.
Mittarissa on kymmenen kysymystä, jotka kattavat osallisuuden kokemuksen eri osaalueita. Mittaria on hyvä käyttää kokonaisuutena, mutta tarpeen vaatiessa siitä voi hyödyntää myös osia, vaikka yksittäisiä väittämiä. Kokonaisuus antaa kuitenkin kattavan kuvan osallistujien kokemuksista.
Verkkosivuilta löydät
- Osallisuusmittarin käyttöohje
- Osallisuusmittarin väittämät
- Vastaajille tarkoitettu tulostettava lomake
- Osallisuuden jälki -mittari
Osallisuusmittari julkaistiin alkuvuodesta 2025 ja se on saanut hyvän vastaanoton.