Osastokuntoutuksen keskeiset toimintamallit ovat: toimintakyvyn arviointi, toimintakyvyn edistäminen osastojakson aikana, kotikuntoisuuden tunnistaminen ja kotiutuminen ja jatkokuntoutustarpeen tunnistaminen.
Toimintakyvyn arviointi
- Toimintakyvyn arviointi tehdään jokaiselle osastojaksolle tulevalle potilaalle. (Pois lukien loppuvaiheen saattohoito potilaat.)
- Arvioinnissa noudatetaan kansallisia suosituksia ja käytetään suositusten luotettavia mittareita. Arviointi toteutetaan potilaan voinnin mukaan.
- Toimintakyvyn arvioinnin aloittaa potilaan omahoitaja. Fysioterapeutti ja toimintaterapeutti osallistuvat arviointiin esim. liikkumisen, arkisuoriutumisen ja kognition osa-alueilla. Tuloksiin reagoidaan tarvittaessa heti (esim. painehaavariski, NEWS).
- Kaikki ammattiryhmät osallistuvat toimintakyvyn arviointiin ja seurantaan osastojakson aikana.
- Potilaan toimintakykytieto kirjataan potilastietojärjestelmään.
- Toimintakyvyn arvioinnin tuloksia käsitellään moniammatillisesti ja potilaan kanssa esim. lääkärikierrolla tai erilaisissa moniammatillisissa kokouksissa.
- Toimintakyvyn arviointi toimii hoito- ja kuntoutustarpeen arvioinnissa ja käynnistää osastojakson aikana tapahtuvia toimenpiteitä. Tuloksia hyödynnetään potilaan hoidon ja kuntoutumisen suunnittelussa ja seurannassa.
Toimintakyvyn edistäminen osastojakson aikana
Arvioinnissa käytettävät mittarit toimintakyvyn osa-alueiden mukaan:
- Arkisuoriutuminen ja liikkuminen (Barthel, SPPB, TUG)
- Kaatumisriski (FRAT)
- Painehaavariski (Braden tai HUS Estä painehaava-malli)
- Kipu (VAS, NRS)
- Kognitio/Muisti (Kuuden kohdan muistiseula, MMSE, MOCA)
- Kognitio/Tarkkaavaisuus ja deliriumin poissulku (Kuukausien luetteleminen)
- Mieliala (Kaksi kysymystä masennuksesta, GDS-15, Cerad)
- Ravitsemus (MNA, NRS 2002)
- Lisäksi: Alkoholin vieroitusoireiden arviointi (CIWA-Ar-asteikko)
Kotikuntoisuuden tunnistaminen
Potilas osallistuu oman hoidon ja kuntoutuksen tavoitteiden asettamiseen. Häntä tuetaan kuntoutujan roolin löytymisessä, motivoitumisessa, oman tilanteen ymmärtämisessä ja annetaan mahdollisuus vaikuttaa omaan kuntoutumiseensa.
Kuntoutumisen tavoitteet ohjaavat ammattilaisten työtä. Oleellista on nousujohteisuus ja mielekkäät välitavoitteet, joilla saavutetaan kotiutumisen edellytykset. Toimintakykytiedon kirjaamiskäytännöt on sovittu.
Kotiutuminen ja jatkokuntoutustarpeen tunnistaminen
Osastojakson alussa selvitetään kotiutumisen edellytykset ja esteet. Kotiutumisajankohdasta tehdään alustava arvio ja viedään se näkyväksi taululle ja potilastietojärjestelmään. Kotikuntoisuutta arvioidaan osastojakson aikana säännöllisesti esim. lääkärikierrolla tai moniammatillisissa kokouksissa.
Toimintakyvyn minimivaatimukset kotiutumiselle
- Potilas pystyy liikkumaan kotona välttämättömät toiminnalliset matkat yhdessä kerroksessa apuvälineen tuella
- Vuoteesta ylösnousu itsenäisesti (yksin asuva), avustettuna (puolison kanssa asuva)
- WC-käynti itsenäisesti tai avustettuna
- Ruokailu pöydän ääressä sujuu
- Ympäristö muistisairaalle turvallinen
- Lääketieteellisesti vakaa tilanne, lääkehoito suunniteltu kotihoidossa toteutettavaksi, kotihoidolle selkeä ohjeistus
Osastokuntoutuksen toimintamalleilla on vaikutuksia hoito ja kuntoutusjakson sisältöön, osastojakson pituuteen sekä onnistuneen kotiutuksen ja tarkoituksen mukaisen jatkokuntoutuksen järjestämisen kautta ehkäisee uusiutuvia osastojaksoja. Osastokuntoutuksen yhdenmukaiset ja monialaiset toimintamallit ovat käytössä koko Länsi-Uudenmaan alueella Sairaalapalveluiden osastoilla sekä arviointi ja kuntoutusjaksoja tuottavissa Asumispalveluiden yksiköissä.