Osteoporoosin palvelupolku
Osteoporoosin palvelupolku tarjoaa tutkittuun tietoon perustuvan pohjan osteoporoosia sairastavien hoidon kehittämiseksi laadullisesti hyvänä kokonaisuutena.
Osteoporoosi on kansansairaus ja pitkäaikaissairaus. Se ilmenee arjen tilanteissa tulevina murtumina, pituuden lyhenemisenä, selän kumartumisena sekä äkillisenä selkäkipuna. Arviolta 336 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia ja se on vuosittain noin 45 000 luunmurtuman syynä (Scope’21, 2023).
Suomalainen väestö ikääntyy. Yli 65-vuotiaista 44 %:lla voidaan arvioida olevan alentunut luuntiheys (osteoporoosi). Vuodesta 2000 vuoteen 2030 yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa lähes 80 %. Tuolloin useampi kuin joka neljäs suomalainen on yli 65-vuotias. Alentunut luuntiheys lisää murtumien riskiä, joista vakavimmat ovat lonkkamurtumat ja nikamamurtumat. Murtumien ilmaantuvuus kasvaa kiihtyvästi suhteessa ikääntyneiden määrän kasvuun. Ikä on yksi keskeisimpiä kaatumisille altistavista tekijöistä.
Pienenergiaisten murtumien seulonta, jotta osteoporoosia sairastavat löydettäisiin jo ensimmäisestä murtumasta, vähentäisi potilaiden kärsimystä sekä pienentäisi yhteiskunnan kuluja. Vuonna 2026 käyttöön otettava HYTE-kerroin huomioi hyvinvointialueella tapahtuneet lonkkamurtumat. Hyvinvointialueilla on paljon potentiaalia rakentaa toimivat hoito- ja palvelupolut murtumien ja osteoporoosin seulontaa varten erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja toisinpäin.
Osteoporoosia sairastavista suomalaisnaisista vain 20 % on hoidon piirissä, joka on poikkeuksellisen vähän verrattuna yleiseen eurooppalaiseen tasoon (Scope’21, 2023). Suomalaistutkimuksen mukaan pienienergiaisen murtuman saaneista vain 9 % sai osteoporoosilääkemääräyksen kuuden kuukauden sisällä ensimmäisestä murtumasta. Osuus kasvoi 12 %:iin 12 kuukauden sisällä murtumasta. Uusintamurtuma ei juurikaan vaikuttanut lääkehoitomääräysten määrään. (Isomeri et al., 2023)
Hoitoon pääseminen on haasteellista, sillä murtumapotilaiden järjestelmällistä seulontaa tehdään vain muutamilla hyvinvointialueilla. Jos vaikka hoito onnistutaan aloittamaan, Luustoliiton tekemän potilaskyselyn (N=1 242, 2023) perusteella on tavallista, että osteoporoosin hoitoketju/palvelupolku ei toimi. Niinpä diagnoosin saanut potilas ei välttämättä saa lääkereseptin lisäksi edes tietoa siitä, mitä osteoporoosi tarkoittaa tai omahoidon ohjausta, joka olisi olennaista lääkehoidon toteuttamiselle ja tärkeille elintapamuutoksille.
Osteoporoosia sairastavan palvelupolun rakentamisen avulla hyvinvointialueilla lähdetään kiinnittämään huomiota kaatumistapaturmien ja kaatumishoitojaksojen, murtumien ja myös lonkkamurtumien vähentämiseen väestön ikääntyessä. Palvelupolulla suuressa murtumariskissä olevat löydetään, murtumapotilaat seulotaan, osteoporoosia sairastavat hoidetaan ja heille annetaan omahoidon tuki. Lisäksi palvelupolku sitoo yhteistyöhön mukaan myös omahoidon tukea tarjoavat muut alueelliset palvelut (kunnat, hyvinvointialue, järjestöt) potilaan ja ammattilaisen löydettäväksi.
Polun kehittäjä- ja suunnittelija, joka vastaa polun rakentamisesta ja kehittämispalaverin vetämisestä.
Palvelupolusta vastaava(t) lääkärit tai lääkäri-hoitaja -pari. (Nk. polun omistajuus.)
Polun sisältöön vaikuttavat henkilöt eli kaikki osteoporoosin parissa työskentelevät ammattilaiset (mm. päivystys, murtumapoliklinikka, vastaanotot, sisätaudit/endokrinologia, geriatria..), suun hoito, kunnista esim. liikuntasuunnittelija, järjestöistä esim. paikallisen luustoyhdistyksen edustaja ja Luustoliiton edustus.
Hyvä hoito jokaiselle osteoporoosia sairastavalle asuinpaikkakunnasta riippumatta taataan rakentamalla tutkittuun tietoon perustuva osteoporoosin palvelupolku jokaiselle hyvinvointialueelle. Osteoporoosin aikainen tunnistaminen - heti ensimmäisen murtuman jälkeen on oleellista. Osteoporoosin hoidon tavoite on murtumien ehkäisy Käypä Hoito -suosituksen mukaan.
- Kuinka moni pienenergiaisen murtuman saaneista on seulottu
- Kuinka monta osteoporoosia sairastavaa diagnosoitu
- Vuosittaiset lonkkamurtumatilastot (kts. HYTE-indeksi)
- Yli 65-vuotiaille terveystarkastuksissa tehdyt pituusmittaukset (nikamamurtumien löytyminen)
Polun alussa on tärkeä tavoittaa työskentelyyn mukaan kaikki ne ammattilaiset, jotka oleellisesti tekevät työtä osteoporoosia sairastavien kanssa. Polun hoito-osuudessa hyödynnetään Osteoporoosi: Käypä Hoito -suositusta. Polulla on tärkeää ottaa huomioon murtumien seulonta, jotta osteoporoosia sairastavat löydetään jo ensimmäisestä murtumasta.
Primaarina kohderyhmänä ovat osteoporoosia sairastavat yhteensä 336 000 suomalaista, heidän omaisensa tai korkeassa murtumariskissä olevat.
Luustoliitto on toiminut valtakunnallisena potilasjärjestönä osteopeniaa ja osteoporoosia sairastaville vuodesta 2004. Asiakasymmärrystä on kerrytetty mm. Luustoliiton hyvän hoidon kyselyn avulla. Kyselyssä on tiedusteltu hyvinvointialueittain hoidon toteutumista ja hoitoon liittyviä haasteita osteoporoosia sairastavan omasta näkökulmasta tarkastellen. Paikallinen jäsenyhdistys tuntee ja tietää alueellisella tasolla, mitä potilaat ovat kertoneet ja kertovat osteoporoosin hoidosta alueella.
Sekundaarina kohderyhmänä ovat hyvinvointialueen terveydenhuollon ammattilaiset, joiden tehtävänä on löytää osteoporoosia sairastavat tai kohonneessa murtumariskissä olevat sekä tarjota heille asianmukainen diagnostisointi, hoito ja hoidon tehon seuranta sekä omahoidon tieto ja tuki. Sekundaarisena kohderyhmänä ovat myös hyvinvointialueen päättävät henkilöt, jotka päättävät siitä, että palvelupolkua aletaan kehittää alueella.
Sekundaarin kohderyhmän osalta asiakasymmärrystä on kerätty ammattilaisille suunnattujen kyselyiden avulla.