OT-verkoston asiantuntijuus osaksi lastensuojelun moniammatillisia asiantuntijaryhmiä
Erityisen asiantuntijuuden liittäminen tarvittaessa osaksi lastensuojelun moniammatillisia asiantuntijaryhmiä erityisen haastavissa tai harvinaisissa tilanteissa.
Lasten, nuorten ja perheiden osaamis- ja tukikeskus (OT) -toiminnan tehtävänä on kehittää yhteistyöalueellemme monialaisia, vaativia erityispalveluja lapsille ja nuorille perheineen sekä tukea ammattilaisia monimutkaisissa asiakastilanteissa.
Lastensuojelun moniammatilliset asiantuntijaryhmät ovat lakisääteistä toimintaa hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueen tulee asettaa lastensuojelun asiantuntijaryhmä, johon kuuluu edustajia sosiaali- ja terveydenhuollosta, lapsen kasvun ja kehityksen asiantuntijoista sekä muista lastensuojelutyössä tarvittavista asiantuntijoista. Asiantuntijaryhmä on tarkoitettu lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle avuksi vaikeiden työtilanteiden pohtimiseen.
Maailman tilanne muuttuu nopeasti ja lastensuojelussa on yhä haastavampia tilanteita, jotka vaativat hyvin erityistä osaamista. OT-hankkeessa on haluttu vastata tähän tarpeeseen aiempaakin monialaisempien erityisasiantuntijaverkostojen koordinoinnilla sekä monialaisten konsultaatioverkostojen kehittämisellä ja ylläpitämisellä vaativa ja harvinainen osaaminen huomioiden niin että vaativa erityisosaaminen varmistettaisiin tasavertaisesti ja monialaisesti .
Lastensuojelun moniammatilliset asiantuntijaryhmät ovat lakisääteistä toimintaa hyvinvointialueilla. Aiemman hankekauden aikana pilotoitiin OT-tason asiantuntijuuden liittämistä osaksi lakisääteistä lastensuojelun moniammatillista asiantuntijaryhmää, jossa asiakastilanteet olivat pääasiassa erityistä osaamista vaativaa OT-tasoa. Asiantuntijaryhmän asiantuntijapankkiin liitettiin mahdollisuus konsultoida KYSin toiminnallisten häiriöiden työryhmän sekä harvinaissairauksien työryhmän erikoislääkäriä sekä Vaatu-toimijoita. Kokemukset pilotoinnista olivat erittäin hyvät. Tavoitteena oli pilotissa kokeiltujen monialaisten konsultaatiomallien juurruttaminen ja uusien tarvittavien mallien kehittäminen. Mahdollisuus liittää tarvittaessa lakisääteiseen lastensuojelun moniammatilliseen asiantuntijaryhmään OT-verkoston asiantuntijoiden asiantuntemusta erityisen asiantuntemuksen turvaamiseksi haluttiin näin ollen tarjota myös muille YTA-alueen hyvinvointialueiden lastensuojelun moniammatillisille asiantuntijaryhmille. Samalla tarjottavaa erityistä asiantuntemusta tarjoavaa asiantuntijaverkostoa haluttiin laajentaa. Sivistystoimen osuutta konsultaatioissa haluttiin tehostaa.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys: Ensisijaisen kohderyhmän muodostavat lastensuojelun sosiaalityöntekijät. Välillinen kohderyhmä ovat ko. ammattilaisten asiakkaat. Asiantuntijaryhmässä muodostetaan eri alojen asiantuntijoiden kesken yhteinen näkemys asiakkaan tilanteesta ammattilaisen esittämien kysymysten pohjalta. Yhteisissä keskusteluissa muodostetaan ymmärrystä tilanteesta ja kuinka siinä voitaisiin edetä lapsen edun mukaisesti.
Asiakasosallisuus: Lähtökohtaisesti asiakas on tietoinen asiansa käsittelystä asiantuntijaryhmässä sekä siitä, ketä ammattilaisia asian käsittelyyn osallistuu. Osassa ryhmistä asiakkaan on mahdollisuus osallistua halutessaan asian käsittelyyn.