PACE-toimintamalli palliatiivisen hoidon kehittämiseen
PACE-toimintamalli on erityisesti iäkkäiden palliatiiviseen hoitoon suunnattu kuuden askeleen ohjelma. Mallin tarjoaman viitekehyksen puitteissa on mahdollista toteuttaa laadukasta palliatiivista hoitoa elämän loppuvaiheeseen saakka.
PACE-toimintamalli kehitettiin ja pilotoitiin osana eurooppalaista PACE -tutkimus- ja kehittämishanketta (2014–2019). Toimintamalli integroitiin hoitotyön käytänteisiin 37 toimintayksikössä yhteensä seitsemässä maassa vuosina 2015-2017.
Hankkeen taustalla oli selkeä tarve tutkia ja kehittää elämän loppuvaiheen hoitoa ja saattohoitoa Euroopassa. Erityisesti kehittämistarpeita nähtiin iäkkäiden ihmisten elämän loppuvaiheen hoidossa, osaamisessa ja henkilöstövoimavarojen kohdentamisessa iäkkäiden pitkäaikaishoitoyksiköissä. Monissa maissa palliatiivista hoitoa ei ole integroitu riittävästi sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään.
Palliatiivisen hoidon tarve kasvaa väestön ikääntyessä, mikä vaikuttaa sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen tulevaisuudessa. Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan parantumattomasti sairaan kokonaisvaltaista ja oireenmukaista hoitoa, jonka viimeinen vaihe on saattohoito. Tavoitteena on kivun lievittäminen, muiden mahdollisen oireiden hallinta ja elämänlaadun ylläpitäminen.
PACE-hankkeessa oli mukana kahdeksan tutkimus- ja kehittämisorganisaatiota seitsemästä Euroopan maasta: Alankomaat, Belgia, Englanti, Italia, Puola, Suomi ja Sveitsi. Lisäksi mukana on ollut neljä eurooppalaista ikääntyneiden hoitoa ja palliatiivista hoitoa edustavaa järjestöä, jotka ovat olleet vastuussa viestinnästä.
Jokaisesta maasta koulutettiin PACE-maakouluttajia kouluttamaan työntekijöitä kuuden askeleen ohjelmaan ja tukemaan askeleiden juurruttamisessa. Lisäksi jokaisessa yksikössä nimettiin fasilitaattori, joka toimi maakouluttajan apuna ja tuki työntekijöitä PACE-askeleiden juurruttamisessa käytäntöön.
PACE-toimintamalli on kuuden askeleen palliatiivisen hoidon koulutusohjelma, joka on suunnattu erityisesti iäkkäiden palliatiiviseen hoitoon ympärivuorokautisen hoivan asumisyksiköissä. Toimintamallin tarkoituksena on tukea palliatiivisen hoitokulttuurin ja osaamisen kehittämistä hoitopaikoissa.
PACE-toimintamalli korostaa, kuinka tärkeää palliatiivisessa hoidossa on tehdä oikeita asioita oikeaan aikaan. Toimintamalli tarjoaa tähän selkeän viitekehyksen, jonka puitteissa on mahdollista toteuttaa laadukasta palliatiivista hoitoa aina elämän loppuvaiheeseen saakka. Jokainen askel antaa työvälineet parantaa hoitoa.
Parhaan lopputuloksen saamisen edellytys on koko PACE-koulutusohjelman kuuden askeleen toteuttaminen.
WHO:n mukaan palliatiivinen hoito on ihmisoikeus, ja se kuuluu kaikille potilaille, jotka sairastavat kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta.
Toimintamalli on tarkoitettu tueksi iäkkäiden ympärivuorokautisten asumisyksiköiden johtajille, esihenkilöille, palliatiivisen hoidon fasilitaattoreille ja muulle henkilökunnalle sekä asukkaiden hoitoon osallistuville ulkopuolisille tahoille kuten kotisairaalan lääkäreille ja palliatiivisen hoidon vapaaehtoistyöntekijöille.
Koulutus toteutettiin kouluttajan alustuksella, mutta painotus oli yhteisessä asioiden läpikäynnissä, keskustelussa ja kokemusten vaihdossa.