PACE-toimintamalli palliatiivisen hoidon kehittämiseen
PACE-toimintamalli on erityisesti iäkkäiden palliatiiviseen hoitoon suunnattu kuuden askeleen ohjelma. Mallin tarjoaman viitekehyksen puitteissa on mahdollista toteuttaa laadukasta palliatiivista hoitoa elämän loppuvaiheeseen saakka.
Toimintamallin nimi
PACE-toimintamalli on erityisesti iäkkäiden palliatiiviseen hoitoon suunnattu kuuden askeleen ohjelma. Mallin tarjoaman viitekehyksen puitteissa on mahdollista toteuttaa laadukasta palliatiivista hoitoa elämän loppuvaiheeseen saakka.
PACE-toimintamalli antaa tietoa ja työvälineitä ympärivuorokautisessa asumispalveluissa olevien asukkaiden hoidon ja elämänlaadun parantamiseen aina kuolemaan asti sekä asukkaiden läheisten tukemiseen. PACE-toimintamalli helpottaa yhteisen näkemyksen luomista palliatiivisesta hoidosta.
Toimintamallin kuusi askelta:
Askel 1: Keskustelut nykyisestä ja tulevasta hoidosta asukkaan ja omaisten kanssa
- Elämän loppuvaiheen hoidon suunnittelu asukkaiden ja heidän läheistensä kanssa heidän toiveidensa lähtökohdasta ja hoitotahdon kirjaaminen
- työvälineenä Tulevaisuuden arviointi- ja suunnittelulomake
Askel 2: Iäkkään asukkaan voinnin arviointi ja seuranta
- Fyysisten ja psyykkisten oireiden kirjaaminen ja voinnin muutosten tunnistaminen
- työvälineenä Voinnin muutosten kartoituskaavio
Askel 3: Hoidon koordinointi ja moniammatillinen tiimityö
- Tehokkaasti koordinoitu tiimityö ja kuukausittaiset moniammatilliset kokoukset, joissa keskustellaan asukkaiden palliatiivisen hoidon tarpeista
- työvälineenä Kuukausittaiset moniammatilliset palliatiivisen hoidon arviointikokoukset
Askel 4: Laadukkaan hoidon tarjoaminen elämän loppuvaiheessa ja kivun arviointi
- Pääperiaatteet kivun arvioinnissa ja hallinnassa, myös muistisairaiden kohdalla
- työvälineenä Kivun arviointimittarit sekä uudelleenarviointi- ja hallintalomake
Askel 5: Asukkaan hoito ja hoiva viimeisinä elinviikkoina ja -päivinä
- Kuolemisprosessin kokonaisvaltainen ymmärtäminen ja lähestyvän kuoleman tunnistaminen
- Asukkaiden ja läheisten tukeminen kuoleman lähestyessä
- työvälineenä Viimeisten elinpäivien hoidon arvioinnin tarkistuslista
Askel 6: Toimenpiteet kuoleman jälkeen
- Surevien läheisten tukeminen ja heidän tarpeisiinsa vastaaminen
- Henkilökunnan keskinäinen tuki ja kuolemantapausten käsittely.
- työvälineenä Debriefing -tilaisuudet ja -lomake
PACE-toimintamalli kehitettiin ja pilotoitiin osana eurooppalaista PACE -tutkimus- ja kehittämishanketta (2014–2019). Toimintamalli integroitiin hoitotyön käytänteisiin 37 toimintayksikössä yhteensä seitsemässä maassa vuosina 2015-2017.
Hankkeen taustalla oli selkeä tarve tutkia ja kehittää elämän loppuvaiheen hoitoa ja saattohoitoa Euroopassa. Erityisesti kehittämistarpeita nähtiin iäkkäiden ihmisten elämän loppuvaiheen hoidossa, osaamisessa ja henkilöstövoimavarojen kohdentamisessa iäkkäiden pitkäaikaishoitoyksiköissä. Monissa maissa palliatiivista hoitoa ei ole integroitu riittävästi sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmään.
WHO:n mukaan palliatiivinen hoito on ihmisoikeus, ja se kuuluu kaikille potilaille, jotka sairastavat kuolemaan johtavaa tai henkeä uhkaavaa sairautta.
Toimintamalli on tarkoitettu tueksi iäkkäiden ympärivuorokautisten asumisyksiköiden johtajille, esihenkilöille, palliatiivisen hoidon fasilitaattoreille ja muulle henkilökunnalle sekä asukkaiden hoitoon osallistuville ulkopuolisille tahoille kuten kotisairaalan lääkäreille ja palliatiivisen hoidon vapaaehtoistyöntekijöille.
PACE-toimintamalli otetaan käyttöön kolmessa vaiheessa 12 kuukauden aikana kuuden askeleen mukaisessa järjestyksessä fasilitaattorin tuella. Askeleiden opettamiseen voidaan tarvittaessa käyttää ulkopuolista kouluttajaa. Koulutusohjelma kannattaa kytkeä olemassa oleviin rakenteisiin esimerkiksi jo olemassa oleviin yksikköpalavereihin, osastotunteihin ym.
Käyttöönoton vaiheet ovat:
1. Valmisteluvaihe
2. Kuuden askeleen käyttöönotto
3. Askelien juurruttaminen käytäntöön
Ensimmäisen kahden kuukauden aikana toteutetaan valmisteluvaihe toimintamallin mukaisen työn käynnistämiseksi ja tietoisuuden lisäämiseksi henkilökunnan, asukkaiden, läheisten sekä hoitopaikan ulkopuolisten ammattilaisten, kuten kotisairaalan ja ostopalvelulääkäreiden keskuudessa.
Kuuden askeleen käyttöönottovaiheessa toteutetaan yksi askel kuukaudessa tai yksi askel kahden kuukauden välein. Jokainen askel auttaa integroimaan hyviä palliatiivisen hoidon käytänteitä hoitopaikkaan. Yhden koulutuskerran pitämiseen kuluu aikaa noin 3t.
Kuudennen askeleen jälkeen alkaa neljän kuukauden askelien juurruttaminen käytäntöön. Juurruttamisen aikana fasilitaattorien tehtävänä on tukea ja ohjata askeleiden käytössä ja tarvittaessa kerrata jonkin askeleen koulutussisältöä. Esihenkilöiden tuki tässä vaiheessa on oleellista.
Suosittelemme tätä aikataulua tehokkaan lopputuloksen aikaansaamiseksi. Aikataulusta voidaan kuitenkin jonkun verran joustaa, mikäli jonkin haastavammalta tuntuvan askeleen opetteleminen vaatii enemmän aikaa.