Päihdepalveluiden ensilinja Iissä
Iin ensilinjan kehittämispilotissa pyritään nopeuttamaan asiakkuuteen hakeutumiseen väylää ja tarjoamaan kaikille asiakasryhmille tasalaatuista hoitoa. Lisäksi pyritään madaltamaan hoitoon hakeutumisen kynnystä sekä lisäämään yhteistoimijuutta.
Iin päihdetyön ensilinjaa on pilotoitu 19.9.-31.12.2022 osana POPsoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämisohjelmaa. POPsote on osa tulevaisuuden sosiaali-ja terveyskeskus ohjelmaa, jonka tavoitteena on kehittää palveluja tulevalla hyvinvointialueella.
Iissä päihdepalvelut on toteuttanut Oulunkaaren kuntayhtymä. Päihdepalvelut sijoittuvat perhepalveluihin, jossa päihdetyöhön on varattu yhden henkilön työpanos. Iin kunnan asukasluku on noin 10 000 asukasta. Aiemmin päihdepalvelut ovat olleet kuormittuneet ja asiakasmäärät ovat olleet kasvussa useiden vuosien ajan. Hoitoon pääsyssä on ollut viivettä.
Pilotoinnilla tavoitellaan palvelun laadun paranemista, mikä tarkoittaa hoitoon pääsyn nopeuttamista, tiiviin hoitokontaktin luomista aikaisessa vaiheessa ja oikeanlaisen palvelun tarjoamista oikeaan aikaan. Lisäksi halutaan parantaa ammattilaisten konsultaatiomahdollisuuksia ja tiivistää moniammatillista yhteistyötä. Tavoitteena on ollut myös kehittää ryhmätoimintaa asiakaslähtöisesti.
Hyvinvointialueella palvelujen saatavuuden tulisi olla tasa-arvoista ja palveluketjujen yhtenäisiä. Tässä pilotissa kohderyhmänä on täysi-ikäiset iiläiset päihde- ja rahapeliriippuvaiset asiakkaat. Asiakkaille on kerrottu kehittämishankkeesta ja pyydetty ideoita ja ehdotuksia.