Päihteiden käytön ja rahapelaamisen puheeksiotto ja mini-interventio Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Toimintamalli päihteiden käytön ja rahapelaamisen puheeksiottoon ja mini-intervention toteuttamiseen. Tavoitteena on saada riskitasoinen päihteiden käyttö tai rahapelaaminen kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa sekä haittojen ehkäiseminen.
Puheeksiotto ja mini-interventio on osa laajempaa valtakunnallista ehkäisevän päihdetyön kokonaisuutta, joka perustuu lainsäädäntöön. Ehkäisevällä työllä pyritään ennaltaehkäisemään ja vähentämään päihteiden käytön ja rahapelaamisen aiheuttamia haittoja.
Päihteiden ja rahapelaamisen aiheuttamia haittoja voidaan tehokkaasti vähentää tunnistamalla riskikäyttö tai riskipelaaminen hyvissä ajoin. Mitä aikaisemmin ongelmaan pystytään puuttumaan, sitä pienemmiksi jäävät vakavien ongelmien ja haittojen riskit. Mini-intervention laajempi käyttöönotto voi vähentää kuolemia, erikoissairaanhoidon vuodeosastohoitopäiviä ja avohoitokäyntejä, perusterveydenhuollon käyntejä ja sairauspäivärahapäiviä. Päihteet ja rahapelaaminen aiheuttavat myös laajoja sosiaalisia haittoja, joita voidaan ennaltaehkäistä puheeksioton ja mini-intervention avulla.
Puheeksiotto ja mini-interventio tavoittaa kohderyhmän.
- Mini-intervention avulla saadaan vähennettyä riskissä olevien asiakkaiden päihteidenkäyttöä ja rahapelaamista sekä niistä aiheutuvia haittoja.
Sote-henkilöstö:
- Ottaa päihteiden käytön ja rahapelaamisen systemaattisesti puheeksi (ensimmäisellä tapaamisella, palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä, asiakassuunnitelmaa tehdessä tai päivitettäessä ja niissä tilanteissa, joissa palveluiden piiriin johtanut syy saattaa liittyä päihteiden käyttöön tai rahapelaamiseen, lisäksi puheeksiotto tapahtuu tehostetusti teemakuukausina).
- On koulutettu puheeksioton ja mini-intervention systemaattiseen käyttöön ja se on luonteva osa omaa työtä.
- Osaa hyödyntää palveluketjuja hoidon suunnittelussa ja toteutuksessa.
Mittaaminen:
- IHA-toimenpidekoodien kirjaaminen ja seuranta
- Kirjaamisaktiivisuuden seurannan tuloksia voidaan hyödyntää alueellisesti ja kansallisesti
- Audit ja Audit-C kirjaaminen ja seuranta (HYTE)
- Koulutuspalautteet ja henkilöstökyselyt:
- Nykytilannetta arvioidaan ja henkilöstön kokemuksia kartoitetaan kyselylomakkeiden avulla
- Tarvittavia muutoksia tehdään kyselyn tulosten pohjalta; esimerkiksi tiedotuksen, koulutusten ja materiaalien kehittäminen
Kohderyhmään kuuluvat kaikki sosiaali- ja terveyspalveluissa asioivat asiakkaat. Asiakkailta kysytään päihteidenkäytöstä ja rahapelaamisesta riippumatta siitä, onko syytä epäillä, että heillä on riskitasoista päihteiden käyttöä tai rahapelaamista.
Mikäli huoli päihteidenkäytöstä tai rahapelaamisesta herää, annetaan mini-interventiota eli lyhytneuvontaa. Mini-interventio perustuu vapaaehtoisuuteen ja luottamuksellisuuteen. Mikäli päihteidenkäyttö tai rahapelaaminen on riippuvuustasoista, voidaan tarvita laajempia tuki- ja hoitomuotoja.
Pohteen malli on päivitetty Peruspalvelukuntayhtymä Kalliossa kehitetystä päihteidenkäytön puheeksiottamisen toimintamallista. Kallion mallin kehittämisen yhteydessä tehtiin asiakaskysely, jonka kautta asiakkaat pääsivät osallistumaan kehittämistyöhön.