Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuus Etelä- Suomen yhteistyöalueella(ETU- hanke)
ETU-hankkeen tavoitteena on päihteetön raskaus, terve vastasyntynyt ja turvallinen perhe- elämä.
Kehitämme asiakaslähtöisen työkalun ammattilaisille palvelukokonaisuudesta päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden kohtaamiseen.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan päihteitä käyttää noin kuusi prosenttia raskaana olevista naisista. THL Päihteitä käyttävien raskaana olevien henkilöiden ja vauvaperheiden palveluketjut ja -kokonaisuudet Tutkittu tieto kertoo, että pääkaupunkiseudulla päihteiden käyttö on yleisempää lisääntymisikäisten naisten kohdalla kuin muualla Suomessa.
Vanhempien päihdeongelman tunnistamisen tulee olla nykyistä varhaisempaa ja perhettä tulee tukea jo raskausaikana monialaisesti. Päihteitä käyttävillä raskaana olevilla sekä vauvaperheillä on oikeus oikea-aikaisiin ja saavutettaviin palveluihin, joista muodostuu selkeä palvelukokonaisuus. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 8,7 prosentilla suomalaislapsista on ainakin yksi vanhempi, jolla on vakava päihdeongelma lapsen ollessa alaikäinen (Raitasalo 2024).
ETU-hankkeen tavoitteena on projektiyhteistyöllä muodostaa saumaton palvelukokonaisuus päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille koko Etelä-Suomen yhteistyöalueelle.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt valtionavustuksia vuosille 2021-2023, jatkoa on saatu vuoden 2024 loppuun saakka päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien kehittämiseen. Avustukset myönnettiin viidelle yliopistollista sairaalaa ylläpitävälle sairaanhoitopiirille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi valtakunnallista päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palveluketjun ja palvelukokonaisuuksien kehittämishankekokonaisuutta vuosina 2022 - 2024.
Avustuksella tulee kehittää kohderyhmän palveluketjuja ja -kokonaisuuksia ja tehostaa raskauden aikaisen päihteidenkäytön tunnistamista alueilla siten, että alueen palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja laadukkaita, oikea-aikaisia, yhdenvertaisesti saatavilla ja saavutettavissa.
Jokaiselle hyvinvointialueelle on nimetty oma projektisuunnittelija ETU-hankkeesta, joka kokoaa alueen eri toimijoista moniammatillisen aluetyöryhmän kyseisen kohderyhmän palvelujen kehittämiseksi. Aluetyöryhmä koostuu puheenjohtajasta, sihteeristä ja asiantuntijoista.
Aluetyöryhmän tehtävänä on palveluketjun ja palvelukokonaisuuden mallintaminen omalle alueelle sopivaksi sekä juurruttaminen hyvinvointialueen rakenteisiin.
Aluetyöryhmät jatkavat toimintaansa hyvinvointialueilla ETU-hankkeen päätyttyä 31.12.2024.
Tavoitteena on päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden tunnistamisen parantaminen eri palveluissa ja kehittää hyvinvointialueille saavutettavissa oleva asiakaslähtöinen palveluketju sekä palvelukokonaisuus kyseessä olevalle asiakasryhmälle.
Hankkeen alussa on toteutettu yhteistyöalueen ammattilaisille suunnattu webropol kysely, jossa selvitettiin ammattilaisten asiakasryhmää koskevaa osaamista ja koulutustoiveita. Kyselyssä selvitettiin myös, miten yhteistyö eri tahojen kanssa toimii ja, onko siinä parannettavaa. Hankkeen lopussa toistetaan vastaava kysely koko yhteistyöalueella ja verrataan tuloksia keskenään. Kokemusasiantuntijoille suunnataan kysely palvelukokonaisuuden asiakaslähtöisyyttä koskien.
ETU-hankkeen aikana tuotetaan Etelä-Suomen yhteistyöalueen päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuus, joka on yleistason kuvaus. Kehitetty asiakaslähtöinen palvelukokonaisuusmalli toimii alueen ammattilaisille työkaluna.
Hankkeen tavoitteena on tuoda aiheen äärellä olevat ammattilaiset yhteen ja perustaa heistä alueryhmät jokaiselle hyvinvointialueelle. Alueryhmät kehittävät omalle hyvinvointialueelleen palveluketjun/palvelukokonaisuusmallin. Hyvinvointialueilla on mahdollisuus käyttää Etelä-Suomen yhteistyöalueen palvelukokonaisuusmallia omassa toiminnassaan.
Päihteitä käyttävät raskaana olevat ja vauvaperheet käyttävät laaja-alaisesti sosiaali- ja terveyspalveluita, muun muassa neuvolapalveluja, erikoissairaanhoidon palveluja sekä sosiaalihuollon palveluja. Usein vanhemmat tarvitsevat päihdepalveluja ja -kuntoutusta, mutta puutteelliseksi on havaittu puolison tai koko perheen yhdessä hoitoon pääsy. Kaikki asiakasryhmään kuuluvat odottajat ja perheet eivät tarvitse kaikkia palveluita, mutta hyvinvointialueella tulee olla selvillä mistä ja miten palvelut tarvittaessa järjestyvät.
ETU-hankkeessa hyödynnetään kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä palveluiden toimivuudesta haastattelemalla heitä ja osallistamalla esimerkiksi aluetyöryhmätyöskentelyyn. Kokemusasiantuntijoiden mukaan palveluissa asiointia vaikeuttavat palvelujärjestelmän tiedonkulun haasteet ja asiakkaiden kohtaamat ennakkoluulot. Ammattilaisten välistä yhteistyötä vaikeuttaa epätietoisuus muiden palvelujen sisällöstä ja epäselvyys asiakkaan hoidon koordinaatiovastuusta.
Ammattilaisten näkökulman mukaan asiakkaan palvelukokonaisuuden koordinoinnin vastuutahot ovat epäselviä ja tiedonkulussa sekä yhteistyössä on haasteita eri toimijoiden kesken. Raskausajan työskentely on kirjavaa ja käytännöt vaihtelevat alueittain.
Hyvinvointialueiden ryhmissä pidettiin työpajoja, jonka tuloksia hyödynnetään palvelukokonaisuuden suunnittelussa. Työpajoissa kävi ilmi, että työskentely asiakasryhmän kanssa on kirjavaa ja yhteisiä rakenteita ei ole olemassa hyvinvointialueilla tai yhteistyöalueella.
Hyvinvointialueilla on kokoontunut säännöllisesti moniammatilliset aluetyöryhmät, joissa työskenneltiin päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuuden parissa.