Päihteitä käyttävien raskaana olevien ja vauvaperheiden palvelukokonaisuus Etelä- Suomen yhteistyöalueella(ETU- hanke)

ETU-hankkeen tavoite  

Päihteetön raskaus, terve vastasyntynyt ja turvallinen perhe- elämä. 

Tarkoituksena on muodostaa erityistä tukea vaativien päihteitä käyttävien raskaana olevien saumaton palveluketju/kokonaisuus koko Etelä- Suomen YTA  

 

Toimintaympäristö **

Päihteitä käyttää THL:n mukaan noin kuusi prosenttia raskaana olevista naisista. Tutkittu tieto kertoo, että pääkaupunkiseudulla päihteiden käyttö on yleisempää lisääntymisikäisten naisten kohdalla kuin muualla Suomessa.

ETU-hankkeen tavoitteena on projektiyhteistyöllä muodostaa saumaton palvelukokonaisuus päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille koko Etelä-Suomen yhteistyöalueelle.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

STM on myöntänyt valtionavustuksia vuosille 2021-2023, jatkoa saatu 2024 päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden palveluketjujen ja palvelukokonaisuuksien kehittämiseen. Avustukset myönnettiin viidelle yliopistollista sairaalaa ylläpitävälle sairaanhoitopiirille.
 
Avustuksella tulee kehittää kohderyhmän palveluketjuja ja -kokonaisuuksia ja tehostaa raskauden aikaisen päihteidenkäytön tunnistamista alueilla siten, että alueen palvelut ovat asiakaslähtöisiä ja laadukkaita, oikea-aikaisia, yhdenvertaisesti saatavilla ja saavutettavissa.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille tuotetaan yhden luukun periaatteen mukaisesti palveluketju/palvelukokonaisuus, jolla yksinkertaistetaan sirpaleisesta toimintakulttuurista nykymalli. 

Toivottu tulos / vaikutus on erityistä tukea tarvitsevien päihteitä käyttävien raskaana olevien saaminen hoidon ja seurannan piiriin nykyistä paremmin ja turvallinen perhe-elämä ja lapsuus HAL-poliklinikan asiakkaiden elämässä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Jokaiselle hyvinvointialueelle nimetään oma projektisuunnittelija, joka kokoaa alueen toimijoista asiantuntijaryhmän(alueryhmä) kyseisen kohderyhmän palvelujen kehittämiseksi. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on palveluketjun muokkaaminen omalle alueelle sopivaksi​,palveluketjujen/kokonaisuuden mallinnukset ja ​juurruttaminen rakenteisiin.

Tavoiteltu muutos

Asiakaslähtöinen palveluketju ja palvelukokonaisuus päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille. 

Toteutussuunnitelma

Hankkeen tavoitteena on tuoda aiheen äärellä olevat ammattilaiset yhteen ja perustaa heistä alueryhmät jokaiselle hyvinvointialueelle. 

Kartoittamalla kaikki hyvinvointialueen olemassa olevat palvelut ja mahdollisesti puuttuvat palvelut kaikilta sektoreilta ko asiakasryhmälle. Kirjaamalla palvelut auki ja kehittämällä palveluketju/palvelukokonaisuus, jossa kaikkien tarpeet huomioidaan. Kaikki ryhmään kuuluvat asiakkaat eivät tarvitse kaikkia palveluita, mutta hyvinvointialueella tulee olla selvillä mistä ja miten palvelut tarvittaessa järjestyvät. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Päihteitä käyttävät raskaana olevat ja vauvaperheet käyttävät neuvolapalveluja, Hal-poliklinikan palveluja sekä sosiaali- ja lastensuojelun palveluja. Toisinaan vanhemmat tarvitsevat myös päihdepalveluja ja -kuntoutusta. Hankkeessa hyödynnetään kokemusasiantuntijoiden näkemyksiä palveluiden toimivuudesta haastattelemalla heitä ja osallistamalla aluetyöryhmätyöskentelyyn. Lisäksi hanke tekee asiakaskyselyn ko asiakasryhmälle.