Painonhallintaryhmä, yhteistyömallin toteutus yksityisen palveluntuottaja Mehiläisen kanssa. Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)

Moniammatillisesti ja -alaisesti toteutettu painonhallintaryhmä on tarkoitettu työikäisille 2 tyypin diabetesta tai prediabetesta sairastaville Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille, joilla BMI on yli 30. Ryhmä kokoontuu 10krt 5kk:den ajan.

Toimintaympäristö **

Elintapaohjeistuksen järjestämisen vastuun muuttuminen sote-uudistuksen myötä vaatii palvelujen järjestämisen uudelleen organisoitumista. Lihavuus ja diabetes yleistyvät sairauksina ja linkittyvät vahvasti toisiinsa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ei ole kyseiselle asiakasryhmälle entuudestaan suunnattua palvelua ryhmämuotoisena tarjolla. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Painohallintaryhmä pyrkii parantamaan palvelujen saatavuutta ja asiakkaiden ohjautumista oikeisiin palveluihin. Samalla pyritään turvaamaan hoidon jatkuvuus seurantakontaktin avulla.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: Oikeisiin palveluihin ohjautuminen, palvelujen saatavuuden parantuminen, hoitotasapainon löytyminen ja omahoitoon sitoutuminen.

Ammattilainen: Asiakasohjauksen helpottuminen moniammatillisuuden lisääntymisen ja ryhmämuotoisen palvelun avulla. 

Organisaatio: Hyvinvointialueen tarpeena on luoda kustannustehokas toimintamalli pre- ja diabetespotilaille painonhallintaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Syksy/23 Uuden palvelumuodon ideointia ja suunnittelua tehtiin terveysasemapalvelujen johdon linjausten jälkeen työpajoissa yhteiskehittämisen menetelmin. Työpajoihin osallistui terveysasemapalveluista lähijohtajia ja työntekijöitä, liikuntatoimesta hyvinvointimentoroinnista vastaavia työntekijöitä sekä kokemusasiantuntija.

Kevät/24 Painonhallintaryhmien sisällölliseen kehittämistyöhön on osallistunut yksityisen palveluntuottajan Mehiläisen työntekijöitä, hyvinvointialueen työntekijöitä ja kunnan liikuntapalveluiden työntekijöitä. Painonhallintaryhmän sisältörungosta on yhdessä sovittu ja jokainen ammattilainen on vastannut omasta vastuu aiheestaan. 

Tavoiteltu muutos

Asiakkaan kohdalla yksiköllisten tavoitteiden toteutumista, jotka voivat olla mm.diabeteksen hoitotasapainon löytyminen, painon hallinnan lisääntyminen, omahoitoon sitoutuminen jne. Hankkeen ja organisaation tavoitteina on kustannustehokkaan toimintamallin luominen ja konseptointi, jolla voidaan parantaa hoidon laatua, palvelujen saatavuutta sekä turvata hoidon jatkuvuus.

Muutoksen mittaaminen
  • Hoito- ja jonotilanteen muutos (ravitsemusterapian, hyvinvointimentoroinnin ja terveydenhoitajien määräaikaiskäyntien tilanteen muutokset)
  • Ensilinjassa ratkaistujen yhteydenottojen määrä (ohjautuminen suoraan yhteydenotosta ryhmään)
  • Kokemuskyselyt (henkilöstö ja asiakkaat)
  • Yhteistyömallin kuvaus (konseptointi)
  • Asiakasmäärä
  • Asiakastiedot (taustatiedot, muutokset veriarvoissa + painossa, 15D)
  • Hoitosuunnitelma
  • Jatkohoito-ohjaus
  • Työntekijöiden ryhmän ohjaamiseen kulunut työaika
Toteutussuunnitelma

Painonhallintaryhmiä pilotoidaan keväällä 2024 kahdella terveysasemalla läsnäoloryhmien muodossa. Syksyllä 2024 painonhallintaryhmät toteutetaan hybridimallilla, jossa osa käynneistä on etänä ja osa läsnäolotapaamisina. Painonhallintaryhmät on tarkoitettu koko hyvinvointialueen asukkaille. 

Pilotointi vaiheessa ryhmäohjaajina toimivat osittain yksityisen palveluntuottajan Mehiläisen työntekijät ja siksi vakinnuttamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Vakiinnuttamista tehdään perehdytyksien avulla sekä terveysasemien omissa kokouksissa että ammattilaisilla on mahdollisuus tulla tutustumaan ryhmätoimintaan.  Hyvinvointialueen työntekijöitä on ollut mukana työpajoissa kehittämissä toimintamallia.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Taustatietoa hyvinvointialueen asiakasmääristä lihavuuden ja diabeteksen osalta haettiin Apotti tietojärjestelmästä. Henkilöstö ja kokemusasiantuntija ovat olleet mukana koko kehittämisprosessin ajan työpajoissa kehittämässä toimintamallia. Painonhallintaryhmään osallistuneille asiakkaille tullaan tekemään kokemuskysely. Henkilöstöä on osallistettu kyselyllä ensimmäisen rekrytointivaiheen jälkeen asiakasohjauksen parantamiseksi ja ensimmäisten ryhmien jälkeen tehdään toinen kokemuskysely ryhmään liittyvien kysymysten osalta.

Ratkaisun perusidea **

Perusideana on tarjota lihavuudesta ja esi- tai diabesta sairastaville asiakkaille elämäntapamuutoksen tueksi moniammatillisesti toteutuva painonhallintaryhmä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Painonhallintaryhmät ovat tarkoitettu kaikille hyvinvointialueen asiakkaille yhdenvertaisuutta noudattaen. Painonhallintaryhmien pilotointi toteutetaan suomen kielellä. Asiakkaille on tarjolla korvaavia palveluja ruotsin kielellä ja tarvittaessa myös muilla kielillä. Toimintamallin vakiintuessa palvelu pyritään järjestämään myös huomioimalla muut kielitarpeet (ruotsi ja englanti).