Painonhallintaryhmä, yhteistyömallin toteutus yksityisen palveluntuottaja Mehiläisen kanssa. Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)

Moniammatillisesti ja -alaisesti toteutettu painonhallintaryhmä on tarkoitettu työikäisille 2 tyypin diabetesta tai prediabetesta sairastaville Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille, joilla BMI on yli 30. Ryhmä kokoontuu 10krt 5kk:den ajan.

Toimintaympäristö

Ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen on nostanut tarpeen painonhallinnan ohjauksen ja lihavuuden hoidon kehittämiselle. Lihavuuteen liittyy monia terveydellisiä ongelmia ja sairastuvuudenriski moniin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, on lisääntynyt (Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset): Käypä hoito -suositus, 2024). Lihavuus tuottaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle, vuosittain noin 5 miljardia euroa (STM 2022). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen 20-65 -vuotiaista asukkaista 26,1 prosentilla on lihavuutta (Sotkanet).

Ylipainon ja lihavuuden hoidossa keskeistä on terveyttä edistävien elintapamuutoksien tekeminen ja siihen tulee tarjota tukea ja neuvontaa terveydenhuollossa. Elintapahoidon tulisi olla suunnitelmallista useammalla ohjauskerralla tapahtuvaa ohjausta. Ryhmämuotoisen elintapaohjauksen etuja ovat vertaistuki, kokemusten jakaminen, yhdessä oppiminen ja kustannustehokkuus. (Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset): Käypä hoito -suositus, 2024.)

Elintapaohjauksen järjestämisen vastuun muuttuminen sote-uudistuksen myötä vaatii palvelujen järjestämisen uudelleen organisoitumista. Lihavuus ja tyypin 2 diabetes yleistyvät sairauksina ja linkittyvät vahvasti toisiinsa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ei ole kyseiselle asiakasryhmälle entuudestaan suunnattua palvelua ryhmämuotoisena tarjolla. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Hyvinvointialueen palvelut lihavuuden hoitoon:

  • Työikäiselle väestölle  kohdennettu 1 ravitsemusterapeutti. 
  • Terveysasemapalvelut: yksittäiset ohjaus- ja seurantakäynnit hoitajan ja lääkärin vastaanotolla lihavuuden ja diabeteksen hoitoon.
  • Liikuntapalveluiden hyvinvointimentorointi

Painohallintaryhmän avulla pyrimme parantamaan palvelujen saatavuutta ja asiakkaiden ohjautumista oikeisiin palveluihin. Samalla pyrimme turvaamaan hoidon jatkuvuuden seurantakontaktin avulla.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas: palvelun tulee olla tarpeenmukainen ja helposti saavutettava, apua ja ohjausta hoitotasapainon ylläpitämiseen ja omahoitoon. Terveydenhuollon ja vertaisten tukea elintapamuutoksen tekemiseen. 

Ammattilainen: Asiakasohjauksen helpottuminen moniammatillisuuden lisääntymisen ja ryhmämuotoisen palvelun avulla. 

Organisaatio: Hyvinvointialueen tarpeena on luoda kustannustehokas toimintamalli esidiabetesta ja tyypin 2 diabetespotilaille painonhallintaan.

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Syksy/23: Teimme uuden palvelumuodon ideointia ja suunnittelua terveysasemapalvelujen johdon linjausten jälkeen työpajoissa yhteiskehittämisen menetelmin. Työpajoihin osallistui terveysasemapalveluista lähijohtajia ja työntekijöitä, liikuntatoimesta hyvinvointimentoroinnista vastaavia työntekijöitä sekä kokemusasiantuntija.

2024: Painonhallintaryhmien sisällölliseen kehittämistyöhön ja ryhmien ohjaukseen on osallistunut yksityisen palveluntuottajan Mehiläisen työntekijöitä, hyvinvointialueen työntekijöitä ja kunnan liikuntapalveluiden työntekijöitä. Painonhallintaryhmän sisältörungosta on yhdessä sovittu ja jokainen ammattilainen on vastannut omasta vastuu aiheestaan. Moniammatillinen työryhmä on kokoontunut säännöllisesti kehittämistyön suunnittelua ja etenemisen seurantaa varten.  

Tavoiteltu muutos

Kehittämistyön tavoitteina on kustannustehokkaan toimintamallin luominen ja konseptointi, jolla voidaan parantaa hoidon laatua, palvelujen saatavuutta sekä turvata hoidon jatkuvuus. Tavoitteena on koota painonhallintaryhmän runko-ohjelma ja ryhmätapaamisten materiaalit. 

Tavoitteena on, että ryhmään osallistuneet onnistuvat elintapamuutoksen tekemisessä ja tämän myötä heidän elämänlaatunsa ja hoitotasapainonsa parantuvat. 

Muutoksen mittaaminen

1. Painonhallintaryhmään osallistuvien painon lasku vähintään 5% lähtöpainosta 35% osallistujista 8 kk hoidon aikana -> Seuranta 11/24

2. Ryhmään osallistuvien elämänlaadun parantuminen/hyvinvoinnin lisääntyminen (15D). Ryhmään osallistujien elämänlaatumittari indeksin tavoiteltava muutos keskiarvoisesti 0,015%. ->Seuranta 11/24

3. 50% osallistujista on tehnyt ainakin yhden elintapamuutoksen ryhmänohjauksen ja 3 kk seurantajakson aikana. -> seuranta 11/24

4. Kokemuskyselyt: henkilöstölle  ja asiakkaille ensimmäisten ryhmien päätyttyä 08/24

5. Ryhmätoiminnan runko-ohjelma ja materiaalit on kuvattu vuoden 2024 loppuun mennessä

Toteutussuunnitelma

Painonhallintaryhmiä toteutimme keväällä 2024 kahdella terveysasemalla läsnäoloryhmien muodossa. Syksyllä 2024 painonhallintaryhmät toteutuvat hybridimallilla, jossa osa käynneistä on etänä ja osa läsnäolotapaamisina. Painonhallintaryhmät on tarkoitettu koko hyvinvointialueen asukkaille. 

Painonhallintaryhmät toteutuvat monialaisessa yhteistyössä. Asiakkaille tarjotaan moniammatillista elintapaohjausta. Lisäksi ryhmätoiminta mahdollistaa vertaistuen saamisen. Ryhmätapaamisia on 10 viiden kuukauden aikana ja ryhmätapaamisten jälkeen kolmen kuukauden päästä toteutetaan henkilökohtainen seurantakontakti puhelimitse tai videovastaanottona. Seurantakontaktin tarkoitus on tehdä jatkosuunnitelma asiakkaan kanssa ja ohjata tarvittaviin palveluihin. Näin turvaamme hoidon jatkuvuuden. Ryhmässä käsiteltäviä aiheita ovat ravitsemus, liikunta, uni, alkoholi, stressinhallinta sekä tunteet ja ajatukset liittyen elintapamuutoksen tekemiseen. Käsittelemme aiheita ryhmässä keskustelujen, ryhmätehtävien, itsenäisten tehtävien ja tiedon jakamisen keinoin. 

Ryhmänohjaajina toimivat osittain yksityisen palveluntuottajan Mehiläisen työntekijät ja siksi vakinnuttamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Painonhallintaryhmätoiminnasta olemme tiedottaneet terveysasemien omissa kokouksissa. Lisäksi ennalta sovittujen hyvinvointialueen ammattilaisilla on mahdollisuus tulla tutustumaan ryhmätoimintaan. 

Liitteet
Kuva
Painonhallintaryhmän sisältörunko
Painonhallintaryhmän sisältörunko
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Taustatietoa hyvinvointialueen asiakasmääristä lihavuuden ja diabeteksen osalta haimme Apotti potilastietojärjestelmästä. Henkilöstö ja kokemusasiantuntija olivat mukana koko kehittämisprosessin ajan työpajoissa kehittämässä toimintamallia. Näiden tietojen myötä luotiin tarkempi kuvaus painonhallintaryhmän kohderyhmästä.

Painonhallintaryhmään osallistuneille asiakkaille teimme kokemuskyselyn ryhmäkertojen päätyttyä. Osallistimme henkilöstöä kyselyllä ensimmäisen asiakasrekrytointivaiheen jälkeen asiakasohjauksen parantamiseksi ja ensimmäisten ryhmien päätyttyä teimme toisen kokemuskyselyn painonhallintaryhmä palveluun liittyen. 

 

Liitteet
Kuva
Kohderyhmän kuvaus
Painonhallintaryhmän kohderyhmä
Idean testaus asiakkaalla

Ensimmäisten asiakas- ja henkilöstökyselyiden vastausten perusteella ymmärrys oikeasta kohderyhmästä  ja asiakkaiden tarpeista lisääntyivät. Näiden tietojen pohjalta tarkensimme asiakaskriteereitä ja lähdimme suunnittelemaan seuraavien ryhmien toteutusta hybridiryhminä.  Asiakkaille merkityksellisiä asioita ryhmätoiminnassa ovat vertaistuki ja tila keskustelulle. 

Liitteet
Kuva
Painonhallintaryhmän asiakaskriteerien kuvaus
Painonhallintaryhmän kohderyhmä
Ratkaisun testaaminen

Hybridiryhmät käynnistyivät elokuussa 2024.

Liitteet
Kuva
Ryhmän sisältörungon kuvaus
Painonhallintaryhmän sisältörunko
Kokeilun tavoitteet

Tarkoituksena on seurata eri toteustapojen vaikutusta kohderyhmän tavoittamiseen ja sitoutumiseen.

Ratkaisun perusidea

Perusideana on tarjota lihavuudesta ja esidiabetesta tai diabesta sairastaville asiakkaille elämäntapamuutoksen tueksi moniammatillisesti toteutuva painonhallintaryhmä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Painonhallintaryhmät ovat tarkoitettu kaikille hyvinvointialueen asiakkaille yhdenvertaisuutta noudattaen. Toteutamme painonhallintaryhmät kehittämisvaiheessa suomen kielellä. Asiakkaille on tarjolla korvaavia palveluja ruotsin kielellä ja tarvittaessa myös muilla kielillä. Toimintamallin vakiintuessa pyrimme järjestämään palvelun huomioimalla myös muut kielitarpeet (ruotsi ja englanti). (IVA tehty 14.3.2024)