Painonhallintaryhmä, yhteistyömallin toteutus yksityisen palveluntuottaja Mehiläisen kanssa. Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)

Moniammatillisesti ja -alaisesti toteutettu painonhallintaryhmä on tarkoitettu työikäisille 2 tyypin diabetesta tai prediabetesta sairastaville Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille, joilla BMI on yli 30. Ryhmä kokoontuu 10krt 5kk:den ajan.

Toimintamallin nimi
Painonhallintaryhmä, yhteistyömallin toteutus yksityisen palveluntuottaja Mehiläisen kanssa. Vantaan ja Keravan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Moniammatillisesti ja -alaisesti toteutettu painonhallintaryhmä on tarkoitettu työikäisille 2 tyypin diabetesta tai prediabetesta sairastaville Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille, joilla BMI on yli 30. Ryhmä kokoontuu 10krt 5kk:den ajan.

Toteutuspaikka
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveysasemapalvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

11.12.2023

Viimeksi muokattu

17.01.2025
Ratkaisun perusidea

Perusideana on tarjota lihavuudesta ja esidiabetesta tai diabesta sairastaville asiakkaille elämäntapamuutoksen tueksi moniammatillisesti toteutuva painonhallintaryhmä.

Toimintaympäristö

Ylipainon ja lihavuuden lisääntyminen on nostanut tarpeen painonhallinnan ohjauksen ja lihavuuden hoidon kehittämiselle. Lihavuuteen liittyy monia terveydellisiä ongelmia ja sairastuvuudenriski moniin sairauksiin, kuten tyypin 2 diabetekseen, on lisääntynyt (Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset): Käypä hoito -suositus, 2024). Lihavuus tuottaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle, vuosittain noin 5 miljardia euroa (STM 2022). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen 20-65 -vuotiaista asukkaista 26,1 prosentilla on lihavuutta (Sotkanet).

Ylipainon ja lihavuuden hoidossa keskeistä on terveyttä edistävien elintapamuutoksien tekeminen ja siihen tulee tarjota tukea ja neuvontaa terveydenhuollossa. Elintapahoidon tulisi olla suunnitelmallista useammalla ohjauskerralla tapahtuvaa ohjausta. Ryhmämuotoisen elintapaohjauksen etuja ovat vertaistuki, kokemusten jakaminen, yhdessä oppiminen ja kustannustehokkuus. (Lihavuus (lapset, nuoret ja aikuiset): Käypä hoito -suositus, 2024.)

Elintapaohjauksen järjestämisen vastuun muuttuminen sote-uudistuksen myötä vaatii palvelujen järjestämisen uudelleen organisoitumista. Lihavuus ja tyypin 2 diabetes yleistyvät sairauksina ja linkittyvät vahvasti toisiinsa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella ei ole kyseiselle asiakasryhmälle entuudestaan suunnattua palvelua ryhmämuotoisena tarjolla. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Taustatietoa hyvinvointialueen asiakasmääristä lihavuuden ja diabeteksen osalta haimme Apotti potilastietojärjestelmästä. Henkilöstö ja kokemusasiantuntija olivat mukana koko kehittämisprosessin ajan työpajoissa kehittämässä toimintamallia. Näiden tietojen myötä luotiin tarkempi kuvaus painonhallintaryhmän kohderyhmästä.

Painonhallintaryhmään osallistuneille asiakkaille teimme kokemuskyselyn ryhmäkertojen päätyttyä. Osallistimme henkilöstöä kyselyllä ensimmäisen asiakasrekrytointivaiheen jälkeen asiakasohjauksen parantamiseksi ja ensimmäisten ryhmien päätyttyä teimme toisen kokemuskyselyn painonhallintaryhmä palveluun liittyen. 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Painonhallintaryhmät ovat tarkoitettu kaikille hyvinvointialueen asiakkaille yhdenvertaisuutta noudattaen. Toteutamme painonhallintaryhmät kehittämisvaiheessa suomen kielellä. Asiakkaille on tarjolla korvaavia palveluja ruotsin kielellä ja tarvittaessa myös muilla kielillä. Toimintamallin vakiintuessa pyrimme järjestämään palvelun huomioimalla myös muut kielitarpeet (ruotsi ja englanti). (IVA tehty 14.3.2024)

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Keskeiset tulokset on avattuna liitetiedostossa. Tulosten pohjalta toimintamalli päätettiin vakiinnuttaa koko hyvinvointialueelle. Vakiinnuttamissuunnitelma tehdään keväällä 2025. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Monialainen yhteistyö oli tarpeellista painonhallinta toimintamallin luomiseksi. Yhteistyö vaatii koordinaatiota ja yhteisen tavoitteen ymmärtämistä, sekä säännöllistä viestintää onnistuakseen. Yksityisen palveluntuottajan osaaminen ja resurssit tukivat kehittämistyötä.

Laaja-alainen ja monipuolinen elintapaohjaus vaatii moniammatillista osaamisten yhdistämistä onnistuakseen. Eri ammattilaisten näkemykset tuottivat toimivat ryhmäsisällöt ja -rakenteet.

Toimintamalli on sovellettavissa eri asiakasryhmille painonhallintaan avoterveydenhuollossa.

Kehittämistyötä kannattaa tehdä tiiviisti hyvinvointialueen kanssa, jotta vastataan tarpeisiin ja tavoitteisiin, ja toimintamalli voidaan toteuttaa vakiintuessa omana toimintana. Aktiivinen viestintä kehittämistyön etenemisestä tukee yhteistyötä ja lisää hyvinvointialueen työntekijöiden ymmärrystä kehittämistoimenpiteestä. 

Kansikuva
Terveys

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä