Päiväperho - Päihde- ja riippuvuusongelmista kärsivien raskaana olevien ja pikkulapsiperheiden maakunnallinen tuki ja palvelukokonaisuus
Tampereen kaupungin Perhetukikeskus Päiväperho tarjoaa erityisosaamistaan riippuvuuksista kärsivien lapsiperheiden hoidon tueksi Pirkanmaan maakunnan alueella. Maakunnallinen palvelu on mm. konsultaatiota, koulutusta ja työparityöskentelyä.
Päihteitä käyttävät raskaana olevat naiset ja vauvaperheet on palvelujärjestelmälle haastava asiakasryhmä, joka tarvitsee monenlaisia palveluja. Palvelujen on toimittava viivyttelemättä ja tehokkaasti koko raskaus- ja vauvaperheajan. Erilaisten palvelujen välillä tarvitaan yhteistyötä, selkeitä vastuita ja tiedonkulkua. Usein haasteena on päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten riittävän varhainen tunnistaminen ja asiakkaan palvelukokonaisuuden koordinointi. Kun kaikki hoitavat omaa vastuualuettaan, niin kokonaiskuvaa asiakkaan tilanteesta ei muodostu kellekään, ei aina edes asiakkaalle itselleen. Palveluketjun eri toimijoiden välinen vastuunjako on usein epäselvä, esimerkiksi mikä hoitava taho on vastuussa lääkehoidon toteutuksen ja seurannan kokonaisuudesta. Päihteitä käyttävä äiti tai raskaana oleva nainen tai lapsen toinen vanhempi ei välttämättä halua tulla tunnistetuksi, löydetyksi tai hoidetuksi. Raskaana olevien päihteitä käyttävien naisten ja vauvaperheiden tarvitsemien palvelujen saatavuudessa, saavutettavuudessa ja sisällöissä on suuria alueellisia eroja. Lisäksi osa päihteitä käyttävistä naisista ja vauvaperheistä jää täysin tunnistamatta ja ohjautumatta palvelujen piiriin.
Päihteitä käyttävien raskaana olevien naisten ja vauvaperheiden tunnistamista ja tuen piiriin saattamista tulisi tehostaa. Palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta on yhdenvertaistettava ja palvelujen välistä yhteistyötä sekä koordinaatiota syvennettävä.
Tälle erityisryhmälle suunnattujen palvelukokonaisuuksien luominen on tärkeää. Palvelukokonaisuudessa kaikkia erityisryhmän tarvitsemia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden tulisi olla saatavilla ja niiden tulisi muodostaa koordinoitu ja selkeä kokonaisuus. Kokonaisuuden tulisi sisältää päihteitä käyttävän naisen raskaudenaikainen seuranta ja päihdehoito, sikiön seuranta sekä synnytyksen jälkeinen äidin ja lapsen ja tarvittaessa lapsen toisen vanhemman seuranta, päihdehoito ja kuntoutus. Palvelu kokonaisuuden tulisi olla oltava pysyvä osa sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää. Palvelujen tulisi olla asiakkaille maksuttomia.
Raskaudenaikainen tai vauvaperheissä tapahtuva päihteiden käyttö on tunnistettava mahdollisimman varhain. Varhaisella ja oikeanlaisella avulla ja tuella voidaan katkaista sukupolvelta toiselle siirtyvää ongelmaketjua, vähentää sikiövaurioiden riskiä ja lapsuusajan haitallisia kokemuksia sekä vaikuttaa äidin ja lapsen mahdollisesti myöhemmin tarvitsemien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen määrään ja niistä muodostuviin kustannuksiin. Päihdeongelman varhainen tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä ongelman alkuvaiheessa päihteitä käyttävä ei välttämättä koe käytöstään haittoja. Henkilö voi myös itse kokea hyötyä siitä, ettei hakeudu hoitoon. Hoidossa päihteiden käyttöä seurataan ja kontrolloidaan, ja henkilö voi kokea, että ilman hoitoa hän on vapaampi päättämään elämästään sillä hetkellä. Hoitoon sitoutuminen voi vaikuttaa arkeen merkittävästi, kun ympärillä olevien ja päihteiden käyttöä valvovien tahojen joukko laajenee. Raskaana olevan puolison tai vauvaperheen toisen vanhemman asenteella ja toiminnalla on myös merkitystä hoitoon hakeutumisessa ja päihteiden käytön varhaisessa tunnistamisessa.
Perhetukikeskus Päiväperho on nykyisessä laajuudessaan toiminut vuodesta 2007 alkaen. Päiväperhon palvelukokonaisuuden tavoitteena on alun alkaen ollut asiakastarpeisiin vastaaminen mahdollisimman asiakaslähtöisellä ja laajemman palvelukokonaisuuden muutokset huomioivalla työskentelyotteella. Toimintaa on jatkuvasti kehitetty vallitsevan tilanteen ja saadun asiakaspalautteen myötä, pyrkimyksenä mahdollisimman yksilöllisesti räätälöity tuki ja palvelut asiakaskunnan erityistarpeet huomioiden. Toiminnan kehittämisessä on hyödynnetty kerättyä asiakaspalautetta sekä kokemusasiantuntijoita.