Päivystyksen psykiatrisen sairaanhoitajan etäkonsultaatio ja etävastaanotto, Satakunnan HVA (RRP, P4, I1)
Päivystyksen psykiatrisen sairaanhoitajan etäkonsultaatio ja etävastaanotto tarjoaa konsultaatiota akuuteissa tilanteissa sekä mahdollisuuden etävastaanottoon, tilanteissa, joissa ei ole välttämätöntä mennä fyysisesti päivystyspoliklinikalle.
Hoitotakuun kiristyminen koskee myös mielenterveys- ja päihdepalveluja. Valtakunnallisesti puhutaan mielenterveyskriisistä, joka tarkoittaa, että psyykkiset ongelmat ovat lisääntyneet. Satakunnassa alkoholin humalahakuinen käyttö on lisääntynyt ja huumausaineiden kokeilut ja huumausainerikokset ovat vähentyneet tilastojen mukaan.
Erilaiset kriisit, kuten koronapandemia, sota Ukrainassa ja ilmastonmuutos, ovat lisänneet ahdistuneisuutta. Yritysten konkurssit ovat lisääntyneet ja Kelan tilastoissa on nähtävissä mielenterveyssyistä sairauslomien ja eläköitymisen kasvu. Nuorten aikuisten lisääntynyt uupuminen ja ahdistuneisuus on havaittavissa, samoin muuttunut työkulttuuri hektisyydellään ja muilla paineillaan on lisännyt työuupumusta ja siihen liittyvää hoitoa vaativaa masennusta.
Viime vuosina mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarve on kasvanut Satakunnassa jokaisessa ikäryhmässä. Lasten ja nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt pandemian aikaan, palvelut ovat ruuhkautuneet ja ongelmat komplisoituneet. Työikäisten psyykkinen oireilu, yksinäisyys ja koettu stressi ovat lisääntyneet. Ikääntyneiden yksinäisyys sekä psyykkinen toimintakyky on heikentynyt ja lisäksi ikääntyneiden päihdeongelmissa on havaittu kasvua pandemian aikana. Ensihoidon mielenterveyteen liittyvissä tehtävissä on ollut kasvua viime vuosina.
Satakunnan mielenterveys-ja päihdepalvelut ovat pirstaleisia ja alueellisesti asukkaat ovat toistaiseksi palveluiden suhteen eriarvoisessa asemassa. Mielenterveys- ja päihdeongelmien tunnistamisessa sote-palveluissa on haasteita.
Päätavoitteena on mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden palvelujen laadun paraneminen tukemalla ammattilaisia luotettavaan hoidon tarpeen arviointiin asiantuntijan kanssa. Ammattilaisia päätöksenteossa tukemalla tavoitellaan asiakkaiden ohjautumista suoraan heille tarpeenmukaisiin palveluihin.
Kohderyhmänä ovat kiireelliset mielenterveys- ja päihdepotilaat, joiden tilanne on mahdollista arvioida etäyhteyttä hyödyntäen.